Specialist: Dezinfectanţii cu clor nu sunt recomandaţi pentru mâini

1 shutterstock 1328228552 jpg jpeg

În această perioadă, suntem mai preocupaţi de igienă. Este bine să ştim ce produse să alegem, iar ing. Sofia Irimie, Şef Departament Cercetare Farmec, ne vorbeşte mai multe despre acest subiect.

De ce este important să dezinfectăm atât mâinile, cât şi suprafeţele? Ce rol au dezinfectanţii pentru sănătatea noastră?

În mod obişnuit, dezinfectanţii se utilizează cu precădere în colectivităţi mari, unde pot fi persoane bolnave şi mai mare risc de contagiozitate (ex: spitale, şcoli, spaţii de lucru cu mult personal) şi în locurile unde trebuie menţinută o igienă perfectă (toalete, băi, spaţii unde se prepară mâncare etc). Dezinfecţia devine însă obligatorie în toate spaţiile în care locuim sau lucrăm, atunci când apare o sursă de infecţie, cum este situaţia din pandemia actuală. Virusul, provenit de la o persoană bolnavă, se depune pe toate suprafeţele şi obiectele atinse de această persoană, iar utilizarea dezinfectanţilor ne poate proteja de îmbolnăvire. Soluţiile dezinfectante elimină mircoorganismele patogene, precum bacterii, fungi, levuri sau virusuri.

Este o diferenţă înte dezinfectanţi şi biocide?

Dezinfectanţii sunt o categorie de biocide. Biocidele reprezintă substanţe sau amestecuri de substanţe care distrug, împiedică sau previn acţiunea unor organisme nocive. Alte categorii de biocide sunt insecticidele, pesticidele, repelenţii.

Ce fel de teste clinice sunt necesare şi cum se avizează biocidele?

Biocidele pot fi comercializate doar dacă sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide (în timpul stării de urgenţă, avizarea a fost efectuată de către Institutul Cantacuzino). Avizul se obţine după ce comisia studiază şi aprobă dosarul produsului. Elementele necesare dosarului sunt testele de eficienţă, care demonstrează activitatea biocidului asupra microorganismului clamat. Dacă eticheta sau orice alt document al produsului pretinde o acţiune bactericidă, fugicidă, virucidă etc, aceste acţiuni trebuie să fie dovedite prin teste microbiologice standardizate, efectuate de laboratoare acreditate. Când căutaţi un produs cu efect dezinfectant, verificaţi ca pe etichetă să fie menţionate numărul avizului şi microorganismele asupra cărora acţionează, fiind două elemente obligatorii în etichetarea acestui tip de produse. Pe piaţa de profil există numeroase produse similare, pe care consumatorii le confundă cu dezinfectanţii, deoarece nu cunosc toate informaţiile tehnice şi legislative.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească un dezinfectant pentru a fi eficient?

Pentru a fi eficient, un dezinfectant trebuie să conţină una sau mai multe substanţe cu acţiune asupra microorganismului vizat în concentraţie activă. Acest lucru trebuie să fie demonstrat de teste microbiologice, iar dovada incontestabilă pentru eficienţă este avizul obţinut pentru un astfel de produs.

Care este rolul alcoolului şi în ce concentraţie este recomandat pentru a fi eficient?

Alcoolii (etilic, n-propilic, izopropilic) sunt substanţe biocide cu spectru larg de acţiune, care într-o concentraţie de aproximativ 60-90%, acţionează asupra unei game largi de microorganisme: bacterii, fungi, virusuri, levuri etc. Desigur, eficacitatea dezinfectantului depinde şi de substanţele aditive folosite, dar şi de calitatea alcoolului utilizat. Pentru un dezinfectant de calitate, cu minime efecte secundare daunătoare pentru sănătatea umană sau pentru mediu, este nevoie de materii prime de calitate farmaceutică, cu o puritate ridicată.

De ce este preferabil să folosim dezinfectanţi pe bază de alcool în locul celor cu clor sau cu alte substanţe active?

Alcoolii au un spectru foarte larg de acţiune asupra unei varietăţi mari de bacterii, fungi şi virusuri, iar utillizaţi extern au o toxicitate redusă asupra omului. Dezinfectanţii cu clor, deşi activi, se pot utiliza mai mult pe suprafeţe. Pentru mâini nu sunt recomandaţi, pentru că pot provoca iritaţii. Totodată, au dezavantajul unui miros puternic şi neplăcut, ce poate declanşa reacţii adverse, în special persoanelor care suferă de afecţiuni respiratorii.

Care sunt noile produse dezinfectante pe bază de alcool lansate de Farmec?

Farmec loţiune dezinfectantă pentru mâini cu alcool 70% este un dezinfectant alcoolic cu efect virucid, bactericid, fungicid, cu acţiune rapidă, destinat dezinfecţiei mâinilor,  pentru uz personal.

Dermofarm dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool etilic 80% v/v este o soluţie dezinfectantă alcoolică cu efect virucid, bactericid, fungicid, cu acţiune rapidă, destinată dezinfectării igienice şi chirurgicale a mâinilor.

Dermofarm dezinfectant pentru suprafeţe pe bază de alcool etilic 80% v/v este o soluţie virucidă, antibacteriană, antifungică, cu acţiune rapidă, destinată curaţării şi dezinfectării suprafeţelor şi echipamentelor din unităţile medicale, saloane cosmetice sau alte spaţii care impun un grad ridicat de igienă.

Care este diferenţa între dezinfectanţii Farmec şi Dermofarm?

Produsele Dermofarm au o concentraţie mai mare de alcool şi dispun suplimentar de teste specifice pentru dezinfecţie în unităţile medicale, unde acţionează într-un mediu de infecţie mult mai virulent. Astfel, recomandăm dezinfectanţii Farmec pentru mâini pentru populaţia largă şi dezinfectanţii Dermofarm pentru sectorul de servicii medicale şi companiilor care au un spaţiu de lucru cu un flux de persoane mai mare.