Simptomele unui infarct: exist─â 5 semne majore

1 leguma care te apara de cancer si infarct tnxv jpg jpeg

Cu c├ót persoana care sufer─â un infarct ajunge mai repede la spital, cu at├ót ┼čansele de reu┼čit─â a tratamentului sunt mai mari. Care sunt simptomele unui infarct?

Atacul de cord (infarctul miocardic) reprezint─â o urgen┼ú─â medical─â ├«n care cantitatea de s├ónge care se ├«ndreapt─â spre inim─â este blocat─â  brusc, ├«n general din cauza unui cheag de s├ónge. Lipsa de s├ónge la nivelul inimii d─âuneaz─â mu┼čchiului cardiac ┼či pune via┼úa ├«n pericol. Dac─â observi simptomele unui infarct miocardic la tine sau la cineva din jur, sun─â de urgen┼ú─â la 112.

Cum recuno┼čti simptomele unui infarct

Un atac de cord are 5 semne majore:

  • Durere sau disconfort ├«n zona maxilarului inferior, a g├ótului sau a spatelui
  • Le┼čin sau sl─âbiciune brusc─â ┼či ame┼úeal─â
  • Durere sau disconfort ├«n zona pieptului
  • Durere ├«ntr-un bra┼ú ┼či ├«n um─âr
  • Respira┼úie ├«ntret─âiat─â

Printre simptomele mai pu┼úin frecvente ale unui infarct se num─âr─â grea┼úa ┼či v─ârs─âturile, ├«nt├ólnite mai ales ├«n cazul femeilor. Dac─â ai aceste simptome sau vezi pe cineva din jur care le are, sun─â la num─ârul de urgen┼ú─â 112, deoarece supravie┼úuirea ┼či s─ân─âtatea ulterioar─â a inimii depind de tratamentul infarctului ini┼úiat c├ót mai rapid de la producerea lui.

Boala coronarian─â, prima dintre cauzele infarctului miocardic

Principala cauz─â a infarctului miocardic este boala arterial─â coronarian─â. ├Än cazul acestei afec┼úiuni, vasele de s├ónge majore care alimenteaz─â inima sunt ├«nfundate cu depozite de colesterol. ├Änainte de un infarct, una dintre aceste placi de colesterol se rupe ┼či cauzeaz─â apari┼úia unui cheag de s├ónge, care blocheaz─â circula┼úia. Riscul de a dezvolta boala coronarian─â este crescut de fumat, o diet─â bogat─â ├«n gr─âsimi, diabet, colesterol mare, hipertensiune ┼či obezitate.

Cauze mai pu┼úin obi┼čnuite ale infarctului miocardic sunt consumul excesiv de droguri (supradoz─â de cocain─â, amfetamine, metamfetamin─â) ┼či hipoxia (lipsa de oxigen ├«n s├ónge). Atacul de cord cauzat de folosirea cocainei este una dintre cele mai frecvente cauze de moarte subit─â la persoanele tinere. ├Än ceea ce prive┼čte hipoxia, dac─â nivelul de oxigen din s├ónge scade din cauza intoxica┼úiei cu monoxid de carbon sau din cauza pierderii func┼úiei pulmonare, inima va primi s├ónge neoxigenat, ceea ce va declan┼ča un atac de cord.

Un stil de viaţă sănătos, esenţial în prevenirea infarctului

Cel mai eficient mijloc de a preveni un infarct (sau pe al doilea) sunt mici modific─âri operate asupra stilului de via┼ú─â. Cei mai importan┼úi 3 pa┼či de urmat ├«n prevenirea infarctului sunt: o alimenta┼úie echilibrat─â (consumul minim de mezeluri, untur─â, c├órna┼úi, br├ónz─â maturat─â, unt sau excluderea lor total─â din alimenta┼úie), evitarea fumatului ┼či men┼úinerea tensiunii arteriale la valorile normale (120/80 mmHg).

Riscul de infarct ┼či AVC scade prin donarea de s├ónge

Via┼úa dup─â infarct: cum te ajut─â statinele ┼či dieta mediteranean─â