Povestea pacientului cu cancerul pulmonar – o poveste plină de speranţă

1 shutterstock 181679918 jpg jpeg

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai frecvente şi mortale forme de cancer, dar povestea pacientului cu cancerul pulmonar poate fi plină de speranţă cu o diagnosticare mai rapidă şi un acces la tratament din primele stadii. Cu toate acestea, în acest moment, 75% dintre pacienţi sunt diagnosticaţi în stadii avansate, când opţiunile de tratament sunt limitate.

În luna noiembrie, dedicată conştientizării luptei împotriva cancerului pulmonar, rolul campaniei de informare „Inspiră Speranţă“, lansată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Societatea Română de Pneumologie este să le ofere sprijin şi încurajare celor care se confruntă cu această boală şi să tragă un semnal de alarmă cu privire la importanţa vitală a controalelor medicale de rutină, care permit diagnosticarea în stadii incipiente a acestei boli agresive. Nu doar fumătorii trebuie să meargă la medic, ci şi nefumătorii, pentru că studii recente arată că până la 25% dintre pacienţii cu cancer pulmonar nu au fumat niciodată. Acţionând preventiv, pacienţii câştigă timp de petrecut împreună cu cei dragi şi şansa ca povestea lor cu cancerul pulmonar să fie una plină de speranţă.

Prea multe vieţi se pierd

Cu toate că s-au făcut progrese mari în privinţa diagnosticului şi tratamentului, cancerul pulmonar curmă în continuare mai multe vieţi decât orice altă formă de cancer. La fiecare 18 secunde, un om moare, undeva în lume, din cauza cancerului pulmonar. Se estimează că numai în cursul anului 2018, 1.8 milioane de vieţi s-au pierdut din cauza acestei afecţiuni. Este nevoie de programe de screening şi de diagnostic rapid, simplu şi precis, acordându-se o mai mare importanţă şi detecţiei precoce a recăderilor.

„În cancerul pulmonar, şansele de vindecare sunt cu atât mai mari cu cât este descoperit mai devreme, într-un stadiu minim de dezvoltare. Dar şi în formele inoperabile de cancer pulmonar, cu metastaze, s-au făcut progrese terapeutice importante, care prelungesc viaţa pacientului oncologic. Deci există speranţă, iar pacienţii trebuie să ştie că supravieţuirea în cancerul pulmonar este în creştere. Însă rămân cruciale atât depistarea precoce, prin screening, cât şi accesul cât mai rapid la terapii personalizate“, spune Cezar Irimia, preşedintele FABC.

„În România, cancerul pulmonar este diagnosticat în până la 80% dintre cazuri tardiv, în forme inoperabile, care scurtează supravieţuirea. Vorbim de un cancer greu de depistat precoce, din cauza simptomelor banale, care pot fi trecute cu vederea de multe ori, în stadiile incipiente. Oamenii trebuie să înţeleagă cât este de important să vină la consultaţii preventiv, anual, nu doar atunci când se simt rău. Iar în caz de tuse, răguşală, gâfâială, firişoare de sânge în salivă, pierderea poftei de mâncare, scădere ponderală, trebuie să se prezintă de urgenţă la control, fără nicio amânare, pentru că acestea pot fi semne de tumoră pulmonară“, explică prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumologie, de la Institutul Marius Nasta.

Imunoterapia şi terapiile ţintite ajută organismul să atace cancerul

În funcţie de stadiul şi tipul cancerului pulmonar, de dimensiunea şi localizarea tumorii şi de starea generală a sănătăţii pacientului există diverse posibilităţi terapeutice: sunt intervenţia chirurgicală, radioterapia, chimioterapia, terapia ţintită şi imunoterapia. Terapiile imuno-oncologice ţintesc sistemul imunitar, nu tumora în sine. Practic, sistemul imunitar este stimulat, învaţă să detecteze celulele canceroase şi le atacă selectiv, distrugându-le.Terapiile ţintite blochează dezvoltarea şi răspândirea cancerului, interacţionând cu moleculele implicate în progresul celulelor canceroase. Astfel de medicamente acţionează asupra markerilor celulari. Terapiile ţintite identifică moleculele care dirijează creşterea şi multiplicarea celulelor canceroase şi astfel blochează semnalele lor şi le împiedică dezvoltarea şi răspândirea, afectând la un nivel minim celulele sănătoase. Atât terapiile imuno-oncologice, cât şi cele ţintite au un mare potenţial de a creşte supravieţuirea pe termen lung şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor.

“Pacienţii se află în centrul tuturor acţiunilor noastre. Ei ne inspiră. Suntem determinaţi de cunoaşterea faptului că eforturile noastre pot face diferenţa pentru un pacient rămas fără opţiuni. Ştim că întotdeauna putem face mai mult. Faţă de pacienţii noştri ne angajăm în ceea ce priveşte excelenţa ştiinţifică şi investiţiile în cercetare şi dezvoltare pentru a oferi medicamente inovatoare, de înaltă calitate, care să se adreseze nevoilor medicale nesatisfăcute ale pacienţilor cu boli grave.”spuneCătălin Radu, Director General Bristol Myers Squibb România

”În ultimii ani, specialiştii în medicină au făcut progrese majore în diagnosticul şi tratamentul cancerului pulmonar, iar accesul rapid la noile soluţii inovatoare precum terapiile ţintite şi imunoterapia oncologică pot creşte semnificativ şansele de supravieţuire pentru pacienţii cu cancer pulmonar. În aceste condiţii, deşi pandemia de Covid-19 a complicat managementul pacienţilor cu cancer pulmonar, vizita la medic şi continuarea tratamentelor sunt în continuare vitale şi nu trebuie amânate, deoarece întreruperea tratamentului poate avea consecinţe grave pentru pacienţi”, adăugă Claudiu Cheleş, director General Roche România.

”Noile generaţii de medicamente pentru cancerul pulmonar extind durata remisiunilor şi prelungesc semnificativ supravieţuirea pacienţilor, dar există încă bariere semnificative în accesarea la timp a acestor tratamente. Având în vedere progresul major făcut în tratamentul cancerului pulmonar, considerăm că toţi actorii din sistem trebuie să colaboreze şi să creeze algoritmi specifici de diagnosticare precoce, testare, tratare în echipe multidisciplinare, proceduri standardizate şi o monitorizare bazată pe indicatori de performanţă. Pacienţii cu cancer pulmonar au nevoie de o abordare integratăşi completă, de ghiduri naţionale armonizate cu cele europene şi bineînţeles de un plan naţional care să balanseze corect toate aceste aspecte.” spune Radu Răşinar, CEEBA Area Vice-President, Country President AstraZeneca România.

Cancerul pulmonar pe timp de pandemie

În România, conform datelor Globocan , în 2018 au fost diagnosticate 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, peste 8.000 de cazuri fiind înregistrate în rândul bărbaţilor. De asemenea, au fost înregistrate 10.000 de decese. Totodată, mortalitatea în rândul femeilor cu cancer pulmonar este în creştere – conform Globocan, acum este cea de-a doua cauză de mortalitate prin cancer la femei, după cancerul de sân. În contextul pandemic actual, diagnosticarea este îngreunată şi tratamentul este început cu întârziere. Mortalitatea este ridicată din cauza diagnosticării în faze avansate, darşi a timpului îndelungat până la iniţierea tratamentului.

Ciungea Rodica, 69 de ani, cancer pulmonar stadiul IV, diagnosticată în 2019.

„Nici un simptom nu am avut, nu m-a durut absolut nimic, în schimb am avut o pată pe ochi, am fost la oftalmolog, iar de acolo am plecat cu suspiciune de tumoare.

Am ajuns la spitalul militar la oftalmologie, mi s-au făcut toate analizele şi am plecat de acolo cu tumoare la ochi. Am făcut şi analize la plămâni şi la abdomen şi am plecat cu cancer pulmonar.

Toata lumea mi-a spus că am venit prea târziu...nu am avut nici un fel de durere, nici un fel de simptom, decât că mă deranja ochiul.

 Am ajuns la spitalul Elias la şeful secţiei de pneumologie, prof. dr.Bumbăcea,care mi-a făcut toate analizele. Iar mi s-a spus că am venit prea târziu...am ajuns la doamnadr. Iorga cu toate analizele posibile şi imposibile făcute şi la stat şi la privat şi doamna dr. din vară, după ce mi-a mai făcut nişte analize,m-a băgat pe chimioterapie şi imunoterapie. Chimioterapie câteva şedinţe şi după aceea numai cu imuno. La început mi-a fost foarte rău după tratament, foarte rău, n-am mâncat, n-am băut, am zăcut în pat.

Încet, încet, nu am mai avut acele simptome, decât foarte puţin. Iau acid folic zilnic câte un sfert de pastilă şi acuma fac numai imunoterapie.

Şi simptome nu am deloc, decât mai îmi este rău câteodată şi iau DEXA când fac tratamentul, iau dexametazonă de 4 miligrame, care acuma nu se mai găseşte, dar probabil că o să mai apară.

Sfatul meu: dacă aveţi vreo problemă, durere, indiferent unde, durere doar numai la un deget, duceţi-vă la medic. Fiindcă am ajuns la oftalmolog şi am ajuns cu stadiul IV cancer pulmonar care după mine nu avea nici o legătură, dar asta este...

Şi toată lumea să aibă încredere în medicul oncolog. Că dacă doamna doctor nu era... nu ştiu ce făceam.

Şi curaj şi încredere şi pacientul să fie cât de cât optimist... că dacă intră în depresie nu cred că mai iese de acolo.Asta este.”