Poţi face Omicron de două ori? Ce riscuri sunt să te reinfectezi

1 omicron pacient jpg jpeg

Se ┼čtie c─â varianta Omicron a noului coronavirus este mult mai contagioas─â ├«n compara┼úie cu cele anterioare. Se estimeaz─â c─â p├ón─â la jum─âtatea lunii martie, jum─âtate dintre europeni s-ar putea contamina cu Omicron.

Identificat─â prima dat─â ├«n Africa de Sud la sf├ór┼čitul lunii noiembrie, varianta Omicron a SARS-CoV-2 a devenit majoritar─â ├«n Europa ├«n doar c├óteva s─âpt─âm├óni. La persoanele care au primit doza de rapel, eficacitatea vaccinului este de aproximativ 70% ├«n fa┼úa noii variante. Se spera c─â Omicron va pune cap─ât pandemiei, dar nu trebuie uitat faptul c─â probabilitatea de reinfec┼úie cu Omicron este destul de mare, dup─â cum a ar─âtat o cercetare recent─â.

Risc de reinfecţie mai mare cu Omicron decât cu Delta

Speciali┼čtii de la Colegiul Imperial din Londra au analizat mai multe teste pozitive la SARS-CoV-2 realizate ├«ntre 29 noiembrie ┼či 11 decembrie 2021. Dintre acestea, 196.463 de teste erau cu varianta Delta ┼či 11.329 cu Omicron. Dintre pacien┼úi, mai tineri erau cei cu varianta Omicron dec├ót cei cu Delta.

Cercetătorii au constatat că Omicron are o capacitate de reinfecţie de 5,4 ori mai mare în comparaţie cu varianta Delta.

Protecţia împotriva reinfectării cu noua variantă oferită de o infecţie trecută poate ajunge doar până la 19%, iar 2 doze de vaccin asigură o protecţie care variază de la 0 la 20%.

Cite┼čte ┼či: COVID-19: cum te tratezi acas─â