Operaţia cu pacientul treaz: când este recomandată?
Dacă o persoană are o tumoră aflată lângă centrii care controlează vederea, mişcarea sau vorbirea, e posibil ca medicii să apeleze la operaţia cu pacientul treaz.
Se procedează în acest mod deoarece chirurgii trebuie să fie siguri că nu produc daune acestor zone. Practic, intervenţia este utilă pentru rezecţia diverselor tipuri de tumori precum gliomul (tumoră cerebrală dezvoltată din celulele gliale ale creierului, care susţin şi hrănesc neuronii), oligodendrogliomul, ependimomul şi metastaza cerebrală, acestea din urmă situându-se printre cele mai frecvente tumori.
Decizia de a efectua o operaţie cu pacientul treaz depinde de mărimea şi localizarea tumorii, de istoricul medical al pacientului şi de starea lui generală de sănătate. Operaţia durează de regulă între 4 şi 8 ore. Riscurile sunt asemănătoare cu cele ale unei operaţii convenţionale pe creier. Lipsa de vlagă şi amorţeala sunt resimţite în foarte puţine cazuri (aproximativ 2-3%), însă există un risc mai mare de apariţie a altor complicaţii, despre care medicul îl avertizează pe pacient în prealabil, precum: tulburări de vedere, hematoame, infecţii, dificultăţi de vorbire, pierderi de memorie, dezechilibre la mers sau slăbiciune musculară.
Ce presupune operaţia cu pacientul treaz
La începutul intervenţiei chirurgicale, pacientului i se face o anestezie specială, însă, de-a lungul operaţiei, este trezit şi i se adresează unele întrebări. De exemplu, i se cere să recunoască anumite imagini, să spună ce culori au anumite obiecte, să mişte un deget, să numere, să citească un text, să povestească o întâmplare dintr-o vacanţă. Astfel, chirurgul poate identifica şi evita zonele funcţionale din creier. Pentru ultima parte a operaţiei, pacientul este din nou adormit.
Operaţia cu pacientul treaz poate fi efectuată fără durere. Scalpul este anesteziat, iar în creier, ca atare, nu există receptori ai durerii, aşa că pacientul nu simte disconfort. Echipa care operează este alcătuită din neurochirurgi, neuro-anestezişti şi specialişti în limbaj. Acest tip de operaţie maximizează şansele de a îndepărta cât mai eficient tumora şi de a păstra funcţiile neuronale ale pacientului.
După intervenţie, persoana operată mai rămâne în spital până la 4 zile, timp în care i se monitorizează recuperarea şi i se evaluează vorbirea şi de gândirea, precum şi capacitatea de a se deplasa, de a se îmbrăca şi de a mânca singur. Recuperarea completă va avea loc după 1-2 luni, pacientul fiind capabil să se întoarcă la serviciu în aproximativ 6 săptămâni.
„Awake-brain surgery (operaţia cu pacientul treaz) reprezintă un tip de intervenţie chirurgicală efectuată în scopul rezecţiei leziunilor cerebrale localizate în arii corticale elocvente, cum ar fi cele care se ocupă de mişcarea membrelor sau de generarea şi înţelegerea limbajului. Trezirea pacientului în timpul operaţiei permite reducerea semnificativă a riscului de lezare a acestor regiuni. În mod practic, chirurgul stimulează cu ajutorul unor aparate speciale de monitorizare suprafaţa cortexului cerebral, încercând să identifice regiunile care se ocupă de anumite funcţii care se doresc a fi prezervate, iar anestezistul poate testa şi verifica integritatea funcţiilor limbajului şi, de asemenea, mişcarea la nivelul anumitor grupe musculare, ajutând la identificarea precisă şi la păstrarea intactă a acestora”, spune Dr. Anca Vişan, medic primar neuro-anestezie la Brain Institute, Spitalul Monza, Bucureşti.