Motive pentru care ţi se usucă gura

1 gura uscata jpg jpeg

Numit─â medical xerostomie, sindromul de gur─â uscat─â are numeroase cauze. Problem─â frecvent─â mai ales la v├órstnici, aceast─â afec┼úiune poate s─â apar─â ┼či la cei care au anumite boli sau care urmeaz─â diverse tratamente.

Sindromul de gur─â uscat─â face referire la sc─âderea secre┼úiei de saliv─â. Oricine se poate confrunta, la un moment dat, cu aceast─â problem─â, dar dac─â xerostomia apare frecent, este cazul s─â fie depistat─â cauza. Adesea, gura usact─â este ├«nso┼úit─â de nevoia de a bea ap─â. De asemenea, mai pot ap─ârea: respira┼úia ur├ót mirositoare, dificultatea de a ├«nghi┼úi, de a vorbi sau de a mesteca, g├ótul uscat ┼či dureros, saliva ├«ngro┼čat─â, limba uscat─â, modificarea gustului ┼či probleme la purtarea protezelor dentare. Xerostomia cre┼čte riscul de apari┼úie a cariilor ┼či a gingivitei, ├«ntruc├ót saliva asigur─â o protec┼úie natural─â contra bacteriilor. De asemenea, ┼či probabilitatea de apari┼úie a ulcera┼úiilor gurii este mai mare. 

Principalele cauze

Gura uscat─â apare c├ónd glandele salivare nu produc suficient─â saliv─â, necesar─â pentru a men┼úine gura umed─â, pentru digestia alimentelor ┼či pentru neutralizarea mediului acid dup─â mese. Perturbarea activit─â┼úii glandelor salivare poate fi cauzat─â de:

  • Tratamente medicamentoase. Sute de medicamente, inclusiv cele eliberate f─âr─â prescrip┼úie medical─â, pot avea ca efect uscarea gurii. Printre medicamentele cu astfel de reac┼úie secundar─â se num─âr─â unele antidepresive, medicamentele contra hipertensiunii, unele antihistaminice, descongestionante ┼či analgezice.
  • ├Änaintarea ├«n v├órst─â. Multe persoane se confrunt─â cu sindromul de gur─â uscat─â pe m─âsur─â ce ├«nainteaz─â ├«n v├órst─â. La v├órstnici, xerostomia este favorizat─â ┼či de unele tratamente, de modific─ârile organismului legate de modul de metabolizare a medicamentelor, de alimenta┼úia dezechilibrat─â ┼či de unele probleme de s─ân─âtate.
  • Terapii pentru cancer. La pacien┼úii trata┼úi prin radioterapie ├«n caz de tumori ORL poate ap─ârea xerostomia temporar─â sau definitiv─â. ┼×i chimioterapia poate contribui la reducerea cantit─â┼úii de saliv─â.
  • Lezarea nervilor. Un traumatism sau o interven┼úie chirurgical─â la nivelul capului sau al g├ótului poate avea ca efect secundar sindromul de gur─â uscat─â.
  • Unele afec┼úiuni. Xerostomia poate fi asociat─â cu unele boli sau probleme de s─ân─âtate. Printre acestea, se num─âr─â: diabetul, accidentul vascular secundar, boala Alzheimer, infec┼úia cu HIV, sindromul Sj├Âgren (afec┼úiune autoimun─â manifestat─â prin usc─âciune la nivelul ochilor ┼či al gurii). Alte cauze sunt sfor─âitul ┼či respira┼úia cu gura deschis─â ├«n timpul somnului.
  • Fumatul ┼či consumul de alcool. Aceste obiceiuri pot intensifica simptomele sindromului de gur─â uscat─â.

Cum se diagnosticheaz─â ┼či ce solu┼úii de tratament exist─â

Dacă ai simptomele specifice sindromului de gură uscată, mergi la medic (generalist, stomatolog sau orelist), pentru depistarea cauzei. În acest scop, poate fi nevoie de analize de sânge, de scanări imagistice ale glandelor salivare sau de teste care măsoară cantitatea de salivă.

Dac─â se suspecteaz─â c─â este vorba despre sindromul Sj├Âgren, se va recomanda testul Schirmer, care const─â ├«n folosirea unor benzi gradate care m─âsoar─â cantitatea de lacrimi produs─â ├«n 5 minute.

Tratamentul depide de cauza xerostomiei ┼či poate consta ├«n: schimbarea medicamentor care au ca efect advers gura uscat─â, administrarea de tratamente care induc secre┼úia salivar─â, hidratarea oral─â prin geluri sau sprayuri ┼či mestecarea gumei f─âr─â zah─âr pentru stimularea fluxului salivar. ├Än afar─â de acestea, este nevoie de hidratare corespunz─âtoare ┼či de men┼úinerea riguroas─â a igienei orale.

 INFO

Extirparea chirurgical─â a glandelor salivare este o alt─â cauz─â a sindromului de gur─â uscat─â.