Motive pentru care te dor umerii

1 umar jpg jpeg

Articula┼úia um─ârului este una dintre cele mai solicitate, de aceea, durerile la acest nivel apar frecvent, mai ales ├«n cazul unor eforturi intense ┼či repetate sau al unor traumatisme.

Majoritatea ac┼úiunilor zilnice, de la piept─ânat p├ón─â la m├óncat sau ┼čofat, solicit─â articula┼úia um─ârului. Durerile care apar ├«n aceast─â zon─â au cauze numeroase, ├«n func┼úie de care este instituit ┼či tratamentul. ÔÇ×├Än general, orice suprasolicitare a umerilor, at├ót ├«n via┼ú─â personal─â, c├ót ┼či profesional─â, poate provoca dureri. Poate s─â apar─â c├ónd persoana respectiv─â face gesturi repetitive la locul de munc─â sau c├ónd serviciul oblig─â la mi┼čc─âri ├«n care umerii sunt gre┼čit pozi┼úiona┼úi. Aceast─â pozi┼úie favorizeaz─â o ┬źfrecare┬╗ a tendoanelor cu osul acromial. Un lucru interesant este c─â durerea resim┼úit─â nu este propor┼úional─â cu gravitatea leziunii, adic─â leziuni minime pot provoca dureri importante ┼či viceversaÔÇŁ, explic─â dr. Lucian Maftei, medic primar ortopedie ┼či traumatologie. Durerea de um─âr poate avea intensit─â┼úi variate; este ├«nso┼úit─â sau nu de umfl─âtur─â sau de pierderea mobilit─â┼úii um─ârului.

Are cauze diverse

Dat─â fiind complexitatea structurii um─ârului, durerile la acest nivel pot avea diverse origini: articulare, musculare, nervoase, osoase. Persoanele care trebuie s─â fac─â mi┼čc─âri repetitive ale um─ârului se confrunt─â frecvent cu dureri de um─âr. Inflama┼úia tendoanelor (tendinit─â, bursit─â) sau ruptura de tendoane este o cauz─â important─â a apari┼úiei acestui simptom. Traumatismele, luxa┼úiile ┼či entorsele produc dureri acute de um─âr.

Un timp de durere cronic─â de um─âr este tendinita coafei rotatorilor, frecvent─â mai ales la cei cu v├órsta peste 60 de ani. ÔÇ×Aceast─â tendinit─â, pe l├óng─â faptul c─â e foarte dureroas─â, limit├ónd mult func┼úionalitatea normal─â a um─ârului, poate duce ├«n timp, dup─â inflama┼úii repetate, la ruperea tendonului. O senza┼úie de redoare a articula┼úiei, o diminuare a for┼úei ┼či durerea sunt caracteristici ale tendiniteiÔÇť, explic─â dr. Lucian Maftei.  

O alt─â cauz─â frecvent─â este capsulita um─ârului sau um─ârul ÔÇ×├«nghe┼úatÔÇť, favorizat─â de un factor declan┼čator precum tendinita, un act chirurgical sau un ┼čoc psihologic. Dup─â 65 de ani, o cauz─â frecvent─â este artroza, care apare din cauza uzurii, ┼či care este considerat─â fiziologic─â.

Durerile de um─âr mai pot fi favorizate ┼či de stres, de ┼čocuri emo┼úionale, de fumat, de diabet ┼či de dislipidemie.

Cum este diagnosticat─â ┼či tratat─â

Pentru stabilirea unui diagnostic corect, medicul recomand─â analize ┼či investiga┼úii imagistice (radiografie, ecografie, CT sau RMN). Tratamentul este prescris ├«n func┼úie de cauz─â ┼či poate include: aplicarea de ghea┼ú─â pe um─âr, exerci┼úii de ├«nt─ârire muscular─â sau ┼čedin┼úe de kinetoterapie, medicamente antialgice ┼či antiinflamatoare, infiltra┼úii cu corticoizi sau acid hialauronic, interven┼úia artroscopic─â ┼či proteza de um─âr.

INFO

├Än caz de inflama┼úie a um─ârului, aplicarea de ghea┼ú─â ┼či repausul au efecte benefice.

┼×tiai c─â...

...durerile de um─âr pot fi provocate ┼či de patologii care nu au leg─âtur─â cu articula┼úia: infarctul, pancreatita ┼či pleurezia?

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Lucian Maftei

medic primar ortopedie ┼či traumatologie, Centrul Medical Provita, Bucure┼čti

Durerile de origine traumatic─â (fracturi, luxa┼úii, entorse) sunt, ├«n general, dureri acute. Un accident de trotinet─â, un ┼čoc, o c─âdere de pe biciclet─â sau un traumatism sportiv (frecvent la juc─âtorii de tenis sau la mi┼čc─ârile de aruncare) pot provoca dureri la nivelul um─ârului, la orice v├órst─â. Dac─â, de exemplu nu a┼úi f─âcut niciodat─â sport ┼či dintr-o dat─â v─â decide┼úi s─â face┼úi c├óte 100 de flot─âri pe zi, risca┼úi o inflama┼úie a articula┼úiei acromio-claviculare, una dintre articula┼úiile um─ârului.

 O fractur─â este ea ├«ns─â┼či surs─â de durere datorit─â leziunii osoase, dar incorect tratat─â poate fi surs─â de durere ┼či pe termen lung datorit─â neconsolid─ârii fracturii sau consolid─ârii ├«ntr-o pozi┼úie vicioas─â. O luxa┼úie produce leziuni capsulo-ligamentare; incorect tratat─â poate provoca o instabilitate a um─ârului, ceea ce este o surs─â de leziuni suplimentare ┼či durere pe termen ├«n lung. ├Än general, dup─â 3 episoade de luxa┼úii se intervine chirurgical pentru a stabiliza um─ârul prin diferite tehnici chirurgicale.