VIDEO: Ce medicamente fac rău rinichilor

1 2 jpg jpeg

Printre medicamentele care dăunează rinichilor se numără antiinflamatoarele nesteroidiene. Ibuprofenul, diclofenacul, piroxicamul sau naproxenul sunt deosebit de nocive pentru rinichi.

„Acestea sunt folosite frecvent pentru tratamentul febrei şi a durerilor musculo-scheletale. Alterarea fluxului sangvin renal stă la baza afectării renale, din fericire nu atât de frecvent întâlnită. O incidenţă crescută se observă totuşi în anumite condiţii, cum ar fi deshidratările (de exemplu, din diareea acută!) sau insuficienţa cardiacă congestivă. Folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene în sarcină poate fi chiar implicată în afectarea ulterioară a rinichilor fătului“, precizează medicul Ovidiu Constantin Limoncu.

Nu lua diuretice la întâmplare!

Acestea sunt folosite pentru eliminarea excesului de apă şi de sare. Diureticele sunt necesare în anumite boli de inimă sau de rinichi, dar pot fi periculoase atunci când sunt utilizate pentru a scăpa de kilogramele în plus, fără supraveghere medicală.

Acestea provoacă deshidratare şi hipokaliemie (scăderea nivelului de potasiu din sânge), ce duc, în cele din urmă, la formarea unor leziuni renale.

Sfatul Click! Sănătate: Laxativele, folosite pentru a scăpa de kilogramele în plus, pot dăuna rinichilor. Prin urmare, nu lua aceste medicamente, fără consultul şi monitorizarea de către medic.

Antibioticele pot cauza boli renale

Unele antibiotice (aminoglicozidele) pot duce la insuficienţă renală. Aceste medicamente „pe lângă afectarea auzului, au un potenţial nefrotoxic dovedit (până la 20% toxicitate renală)“, precizează medicul Ovidiu Constantin Limoncu. Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratarea infecţiilor grave, inclusiv cele urinare.

Aceste antibiotice sunt folosite în marea majoritate a cazurilor pe cale intravenoasă, în spitale. Toxicitatea lor este controlată de către medici, pentru a evita supradozajul în sânge. Unele medicamente antivirale, cum este aciclovirul intravenos, trebuie administrate cu atenţie, deoarece şi acestea pot fi toxice pentru rinichi.

La rândul lor, medicamentele anticancer pot fi toxice pentru rinichi. Aceste tratamente sunt esenţiale pentru cei care se luptă cu cancerul, iar toxicitatea lor este controlată de către un medic. Acesta poate decide hiperhidratarea pacientului, pentru a remedia efectele nefrotoxice ale medicamentelor.

Evită ierburile chinezeşti

Nu cumpăra ierburi chinezeşti de pe diverse site-uri sau din unele magazine de plante. „Folosite de mii de ani în China, ierburile chinezeşti s-au dovedit utile în tratamentul unor afecţiuni cronice. Însă, folosirea lor incorectă, atât ca doză, cât şi compoziţie, dar şi reacţiile alergice la acestea, au dus la creşterea numărului de cazuri de insuficienţă renală.

Acidul aristolochic prezent în plantele din familia Aristolochiacee, este de departe cel mai incriminat în afectarea renală şi nu numai. Acesta poate cauza şi cancer al vezicii urinare“, explică medicul Ovidiu Constantin Limoncu.

BULINĂ: „În anumite situaţii, anumite medicamente foarte larg folosite pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, cum ar fi IEC - inhibitorii enzimei de conversie (captopril, enalapril, monopril etc.) şi mai ales în asociere cu antiinflamatoarele nesteroidiene, pot provoca o depreciere serioasă a funcţiei renale”, Dr. Ovidiu Constantin Limoncu. „Cât de toxic este paracetamolul în cazul copiilor?” Dorina Matei, Iaşi Folosirea pe scară largă, atât la recomandarea medicului, cât şi din proprie iniţiativă, a unei multitudini de medicamente nefrotoxice sau cu potenţial nefrotoxic, ridică deosebite probleme de sănătate, mai ales în cazul copiilor.

Acetaminofenul (paracetamolul) este liderul cauzelor de insuficienţă hepatică acută la copil, motiv pentru care efectele asupra rinichilor sunt adeseori eclipsate de aceasta. Folosirea preparatelor cu concentraţie ridicată sau administrarea repetată a unor preparate cu denumiri diferite, dar care conţin aceeaşi substanţă, paracetamol, pot genera uşor niveluri toxice.

Dr. Ovidiu Constantin Limoncu, medic primar pediatru, medic specialist nefrologie, reţeaua privată de sănătate Regina Maria