Un nou serviciu pentru pacienţii cu boli autoimune

1 2 jpg jpeg

Proiectul are un impact major asupra pacien┼úilor, asocia┼úia prelu├ónd lupta cu birocra┼úia, cu limit─ârile de timp, bani, stare de s─ân─âtate ┼či resurse disponibile, factori care afecteaz─â grav calitatea vie┼úii persoanelor bolnave.

Toate acestea, ├«n condi┼úiile ├«n care pacien┼úii consum─â p├ón─â la 12 zile pe an doar pentru ├«ndeplinirea formalit─â┼úilor impuse de lege ┼či ├«nt├ómpin─â dificult─â┼úi ├«n g─âsirea rapid─â a tratamentelor, unele dintre ele rare ┼či cu dificult─â┼úi de aprovizionare ├«n farmacii.

A.P.A.A. va sus┼úine eforturile legate de ob┼úinerea lunar─â a tratamentelor, dar ┼či livrarea la domiciliu a medicamentelor, care trebuie administrat la intervale clare de timp, orice ├«nt├órziere afect├ónd starea de s─ân─âtate a pacientilor.

Mai mult, asocia┼úia va organiza un calendar individualizat pentru fiecare pacient, cu informa┼úii complete despre diagnostic ┼či starea de s─ân─âtate, va ┼úine leg─âtura cu ace┼čtia ┼či se va asigura c─â au acces la tratament.

Astfel, pacien┼úii vor avea mai mult timp pentru odihn─â ┼či relaxare, at├ót de importante pentru refacerea unui organism bolnav.

,,Ne g├óndim la acest program de aproape doi ani, dar abia anul acesta am reu┼čit s─â-l demar─âm. Nu e u┼čor s─â aduci ├«mpreun─â pacien┼úi, medici ┼či farmaci┼čti. Dar iat─â c─â efortul a meritat ┼či acum avem acest program care func┼úioneaz─â deja de patru luni. Au fost parcur┼či 16.604 km ┼či s-a ajuns ├«n 23 de localit─â┼úi pentru ca primii 100 de pacien┼úi s─â beneficieze deja de acest serviciu. Ace┼čtia sunt mul┼úumi┼úi, primesc tratamentele acas─â, nu mai este nevoie s─â se ├«nvoiasc─â de la serviciu, sau s─â se deplaseze din alte localit─â┼úi. Cu ├«ndemnul <<concediul este pentru odihn─â, nu pentru boal─â>>, pacien┼úii ├«┼či concentreaz─â energia asupra altor activit─â┼úi, iar banii economisi┼úi pot fi folosi┼úi pentru ├«mbun─ât─â┼úirea nivelului de traiÔÇŁ, a precizat Rozalina L─âp─âdatu, pre┼čedinte A.P.A.A.

Pacien┼úii cu afec┼úiuni autoimune sunt bolnavi cronici care, ├«n ciuda faptului c─â sufer─â de boli care le schimb─â via┼úa, sunt nevoi┼úi s─â c─âl─âtoresc─â din localit─â┼úi de provincie ├«n centre universitare mari, unde g─âsesc medici speciali┼čti care pot diagnostica boala corect ┼či pot prescrie tratamentele potrivite.