Top 4 lucruri pentru un zâmbet sănătos

1 2 jpg jpeg

Dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară şi coordonator al Clinicilor Dr. Melnic, ne explică ce anume trebuie să facem pentru a ne păstra zâmbetul frumos pe tot parcursul verii.

Cu toate că, de obicei, rutina este un semn de monotonie pe care îl detestăm, este esenţială pentru sănătatea organismului nostru. Fie că vorbim despre tabieturi zilnice sau menţinerea unei diete echilibrate, bogate în vitamine şi nutrienţi, organismul nostru are un set de nevoi pe care ar trebui să-l avem în vedere chiar şi în vacanţă, când nicio zi nu seamănă cu alta.

„În anotimpul cald, sănătatea dinţilor presupune o grijă specială. Mai presus de igiena zilnică, pe care este indicat să nu o lăsăm la o parte nici măcar în vacanţă, este important să consumăm cât mai multe fructe şi legume naturale, să evităm îngheţata şi băuturile foarte reci, precum şi dulciurile bogate în zahăr. Într-adevăr, vara este anotimpul cel mai favorabil apariţiei cariilor şi intensificării sensibilităţii dentare. De aceea, recomand tuturor să se bucure cu moderaţie de plăcerile de sezon.”,spune Dr. Ion Melnic.

Iată 4 moduri prin care ai putea să-ţi îngrijeşti sănătatea dinţilor pe timpul verii fără să-ţi strici vacanţa:

Menţine-ţi igiena zilnică

Mai bine de speli de două-trei ori pe zi pe dinţi, decât să vii o singură dată la stomatolog cu dureri!

Ştim, e greu să te trezeşti dimineaţă şi atunci când o faci vrei să te duci direct pe plajă. Dar, decât să te confrunţi cu dureri dentare sau să-ţi scurtezi vacanţa pentru a merge la medicul tău specialist, mai bine te speli pe dinţi dimineaţa, seara şi oricând simţi că este nevoie. Pentru că un zâmbet face lumea mai frumoasă, foloseşte o pastă de dinţi cu efect de albire, pentru ca zâmbetul tău să fie cel mai frumos accesoriu pe care îl porţi vara aceasta!

Mergi la un consult de specialitate

Mergi la un medic înainte de a pleca în vacanţă. Mai bine previi decât să tratezi!

Aşa cum te duci la supermarket să-ţi faci ultimele cumpărături pentru vacanţă, ar trebui să-ţi intre în reflex şi mersul la stomatolog înainte de a pleca în concediu. De cele mai multe ori, problemele care apar pe neaşteptate sunt agravări ale unor probleme cu care te confrunţi de mai mult timp şi pe care nu le-ai conştientizat încă. De aceea, o consultaţie de specialitate ar putea să te ajute să previi o durere sau un disconfort care ar putea să-ţi strice vacanţa.

Aşadar, pentru o vacanţă reuşită, trece-ţi pe listă şi programarea la medicul stomatolog.

Set de prim ajutor

Mai ales pentru cei mici, împachetează şi un set de prim-ajutor care să includă tot ce trebuie pentru a trata pe loc o eventuală accidentare

Din moment ce mersul la mare se termină de cele mai multe ori cu un meci de volei sau cu o construcţie impunătoare din nisip, trebuie să fii pregătit şi pentru o eventuală accidentare. Şi nu ne referim aici exclusiv la copii. Ai grijă să pui în bagaj şi bandaje pentru a opri sângerarea şi batiste pentru comprese, precumm şi analgezice, pentru a diminua durerea. Nici nu ştii când te poate lovi ghinionul.

Spune nu dulciurilor

Dulciurile, cocktailurile reci şi îngheţata sunt delicioase, mai ales vara. Dar ar fi bine să le mai rărim,dacă nu vrei să te confrunţi cu posibile carii dentare!

Cum altfel să stai la plajă fără un cocktail rece sau o îngheţată în mână? Nu spune nimeni că ar trebui să ne ferim cu totul de aceste delicii, ci doar să ne bucurăm de ele cu cap. Sensibilitatea dentară este mai ales agravată de trecerile bruşte de la cald la rece, de alimentele foarte dulci, foarte reci sau foarte calde. Ca să nu mai spunem de caria dentară care apare tot din cauza alimentelor bogate în zaharuri! Aşa cum te fereşti de razele soarelui la amiază ai putea să te bucuri de un singur cocktail rece pe zi, în loc de 2-3.

Chiar dacă nu ne mai trezim la aceeaşi oră în fiecare zi şi ne este din ce în ce mai dificil să preconizăm unde are să ne prindă seara, trebuie să avem grijă de sănătatea dinţilor noştri chiar şi pe timpul verii. Acum că ştim care sunt cele mai importante 4 moduri prin care ne putem bucura de un zâmbet fericit pe tot parcursul verii, ne putem întoarce la planificarea celei mai frumoase vacanţe!