Remediile naturiste, încotro?

1 2 jpg jpeg

Ini┼úial, ordonan┼úa urma s─â interzic─â din prim─âvar─â produc─âtorilor ┼či importatorilor de suplimente alimentare (vitamine, minerale, tincturi, capsule, extracte etc.) s─â mai scrie pe prospect c─â au proprietatea de a trata.

Mai exact, nu se va mai afla nici de pe cutie, nici de pe etichet─â la ce este bun remediul respectiv. Ci doar c─â ÔÇ×sus┼úine buna func┼úionare a organismuluiÔÇŁ.

Medicamentele din plante, mai scumpe

Produc─âtorii prezen┼úi la dezbaterea ÔÇ×Tratamentele naturiste mai au un viitor?ÔÇŁ, organizat─â, la jum─âtatea lunii februarie, de revista Click! S─ân─âtate, la Cafepedia, din Bucure┼čti, ┼či-au ar─âtat nemul┼úumirea c─â nu au fost consulta┼úi pentru elaborarea acestui act.

ÔÇ×Nu ne-a chemat nimeni de la Ministerul S─ân─ât─â┼úii (MS) la discu┼úii, de┼či suntem cei mai afecta┼úi de ordonan┼ú─âÔÇŁ, a spus Anca Daniela Raiciu, director marketing Hofigal. Noua lege ar urma s─â delimiteze modul de avizare a suplimentelor alimentare, fa┼ú─â de medicamentele pe baz─â de plante.

Astfel, potrivit lui Radu Moldovan, ┼čef departament cercetare la Laboratoarele Fares, suplimentele vor fi aprobate ├«n continuare de Ministerul Agriculturii, iar medicamentele pe baz─â de plante, de c─âtre Agen┼úia Na┼úional─â a Medicamentului. Potrivit produc─âtorilor prezen┼úi la discu┼úii, acest lucru va duce la cre┼čterea pre┼úurilor pentru medicamentele pe baz─â de plante.

Medicamente sau suplimente din plante?

Potrivit lui Radu Moldovan, de la Fares, dac─â ordonan┼úa va fi adoptat─â ├«n aceast─â form─â, produc─âtorii de suplimente alimentare vor avea costuri suplimentare, pentru a schimba ambalajele ┼či prospectele. Iar dac─â vor dori s─â produc─â ┼či medicamente din plante, nu doar suplimente, costurile vor fi mult mai mari.

ÔÇ×R─âm├óne la latitudinea noastr─â cum ne declar─âm produsele, ca medicamente ori ca suplimenteÔÇŁ, a precizat Radu Moldovan. Potrivit specialistul ├«n fitoterapie Ovidiu Bojor, produc─âtorii afilia┼úi la patronatul Planta Romanica au transmis reprezentan┼úilor MS un document ├«n care cer s─â fie f─âcute modific─âri la ordonan┼ú─â, pentru c─â nu sunt de acord cu aceasta. Totodat─â, produc─âtorii au transmis ┼či o scrisoare de protest la Comisia European─â.

Ce spun consumatorii?

Majoritatea cititorilor care neÔÇĹau spus opinia lor luna aceasta, at├ót prin scrisori, c├ót ┼či pe site-urile www.clicksanatate.ro ┼či www.clickpentrufemei.ro, ne-au spus c─â nu sunt de acord cu m─âsurile care ar trebui s─â fie luate ├«n cur├ónd.

ÔÇ×Nu sunt de acord cu decizia autorit─â┼úilor de a restric┼úiona comercializarea suplimentelor alimentare. Am folosit tratamente naturiste ┼či am avut rezultatul doritÔÇŁ, ne-a scris Oana Alexandra Moraru.

ÔÇ×Mi se pare strig─âtor la cer s─â scoat─â de pe pia┼ú─â produsele naturiste. C├ónd spun asta, m─â g├óndesc la copila┼čul meu. Merge la gr─âdini┼ú─â ┼či r─âce┼čte foarte des. Ce-o s─â-i fac? O s─â-l intoxic cu medicamentele alopate?ÔÇť, se ├«ntreab─â o alt─â cititoare, Maria Barbu.

Afl─â dac─â ai c├ó┼čtigat!

Au c├ó┼čtigat c├óte un storc─âtor de fructe:

1. Ciobanu Rafael, Neamţ

2. Laz─âr Crina Iuliana, Mure┼č

3. Nicoar─â Simona, Bihor

4. Georgescu Eliana, Bucure┼čti

5. Nicoriciu Lucia Daniela, S─âlaj

6. Coconu Theodora, Bucure┼čti

7. Bogdan Valeria, Brad-Hunedoara

8. Bucur Paula, Bucure┼čti

9. Chira Leontin, Zal─âu

10. Teletin Tudorina, Bucure┼čti

Pentru revendicarea premiilor, c├ó┼čtig─âtorii sunt ruga┼úi s─â sune la num─ârul de telefon: 021.407.54.74