Mituri despre antibiotice. Ce e adev─ârat ┼či ce e fals

1 2 jpg jpeg

Le lu─âm pentru a sc─âpa de infec┼úii ┼či bacterii care ne invadeaz─â organismul ┼či ne fac s─â ne sim┼úim foarte r─âu. Antibioticele sunt medicamente ce trateaz─â afec┼úiunile acute ┼či sub acute, iar tratamentul eficient dureaz─â ├«ntre 5 ┼či 10 zile. ├Än jurul acestor medicamente s-au format tot felul de mituri. S─â vedem care sunt adev─ârate ┼či care sunt false.

Mituri despre antibiotice ÔÇô tratamentul nu se ├«ntrerupe nici ├«n cazul c├ónd pacientul ├«ncepe s─â se simt─â bine, adev─ârat

Dac─â se ├«ntrerupe tratamentul ├«n a doua sau a treia zi, boala recidiveaz─â, de multe ori cre├óndu-se mutan┼úi ai bacteriei, care devin imuni la medicament. Acest mit este c├ót se poate de adev─ârat. De┼či mul┼úi cred c─â antibioticul se ia ┼či 3 zile, acest tratament scurt poate avea repercusiuni foarte grave. Boala poate recidiva ┼či de cele mai multe ori devine imun─â la antibioticul administrat, iar pacientul poate ├«mpr─â┼čtia boala mult mai u┼čor. Trebuie s─â se ┼úin─â cont de faptul c─â unele boli se trateaz─â luni de zile cu antibiotice, a┼ča cum este TBC. A┼čadar, cei care ┼úin un tratament cu antibiotice este bine s─â ├«l ┼úin─â p├ón─â la cap─ât, chiar dac─â imediat dup─â administrare se vor sim┼úi mult mai bine.

Mituri despre antibiotice ÔÇô antibioticele nu se administreaz─â ├«n acela┼či timp cu antiinflamatorii, adev─ârat

Antibioticele nu se administreaz─â concomitent cu medicamente antiinflamatorii. ┼×i acest mit este adev─ârat. Antiinflamatoarele, care au ca rol reducerea inflama┼úiei la locul infec┼úiei, scad considerabil penetrarea antibioticului ├«n zonele infec┼úiei, deci scad efectele antibioticului ├«n tratarea infec┼úiei. A┼čadar, medicamentele precum aspirina, ibuprofenul, indometacinul, ketoprofenul ┼či altele s─â fie ├«nlocuite cu medicamente ca agocalmin, codein─â, tramadol.

Antibioticele se administreaz─â ├«n acela┼či timp cu lapte, iaurt sau br├ónz─â pentru a proteja gastric. Acest mit este fals, deoarece cele mai multe antibiotice interac┼úioneaz─â cu calciul din acestea ┼či formeaz─â chela┼úi neabsorbabili ce se elimin─â prin fecale. Fluorochinolonele ┼či tetraciclina pot forma astfel de chela┼úi, care dac─â nu se absorb pot duce la e┼čecul tratamentului cu antibiotic sau la un tratament nu neap─ârat la fel de eficient.

Probioticele ar trebui folosite după tratamentul cu antibiotice, ci nu în timpul tratamentului. Extractul de muguri de nuc este un produs foarte bun, care se ia pentru protecţia stomacului în tratamentul cu antibiotic.

Mituri despre antibiotice ÔÇô antibioticul se ia dup─â mas─â, fals

Administrarea antibioticelor se face dup─â mas─â sau ├«n timpul mesei. Acest mit este fals. Administrarea corect─â a acestor medicamente se face pe stomacul gol, lu├ónd ├«n acela┼či timp un pansament gastric ┼či se bea foarte mult─â ap─â plat─â, deoarece antibioticele pot da senza┼úii de grea┼ú─â ┼či vom─â. Este bine s─â se urmeze sfatul medicului ┼či s─â nu administr─âm antibiotice de capul nostru.

Absolut toate infec┼úiile se trateaz─â cu antibiotice. Acest mit este fals, c─âci antibioticele nu distrug ┼či viru┼čii, care de obicei aduc r─âcelile ┼či gripele sau durerile de g├ót. ├Än tratarea lor, antibioticele nu sunt eficiente.

Febra mare scade dac─â se administreaz─â antibiotice. Acest mit este fals, c─âci febra este un semnal al organismului care ├«ncearc─â s─â se apere de infec┼úii sau viru┼či. ├Än cazul ├«n care bacteriile sau infec┼úiile sunt cauza febrei, aceasta scade c├ónd se administreaz─â antibioticele, dar ├«n cazul viru┼čilor, ea nu va sc─âdea.

Antibioticele nu se combină cu alcoolul. Acest mit este adevărat, chiar dacă doar anumite clase de antibiotice intră în această regulă. Oricum, sunt multe alte medicamente care interacţionează ciudat cu alcoolul, nu doar antibioticele. Statisticele medicilor americani susţine că 25% din urgenţele medicale survin în urma complicaţiilor apărute prin combinarea alcoolului cu diverse medicamente.