Medicamentele expirate: e periculos s─â le lu─âm sau nu?

1 2 jpg jpeg

Drept urmare se ridic─â ├«ntrebarea: care este de fapt data expir─ârii la pastilele eliberate at├ót f─âr─â prescrip┼úie c├ót ┼či pe baz─â de prescrip┼úie medical─â ┼či dac─â este vreodat─â sigur s─â lu─âm medicamente expirate?

Speciali┼čtii ├«n domeniul medical declar─â c─â produc─âtorii de medicamente sunt obliga┼úi prin lege s─â pun─â o dat─â de expirare, care de cele mai multe ori reprezint─â data p├ón─â la care medicamentul respectiv va performa la capacitate maxim─â. Dup─â aceast─â data ├«ns─â, eficacitatea medicamentului poate sc─âdea.

Spre deosebire de m├óncarea expirat─â ├«ns─â, medicamentele ie┼čite din termenul de valabilitate nu pot cauza infec┼úii sau st─âri de r─âu. Cu toate acestea unele medicamente sunt mai periculoase de consumat dup─â data expir─ârii, deoarece ├«┼či pot pierde foarte rapid din eficien┼ú─â, iar asta poate duce la afec┼úiuni mai grave. Insulina, antibioticele lichide ┼či nitroglicerina sunt astfel de exemple, care trebuie ├«ntodeauna consumate ├«n termen!

├Än cazul unui simplu Nurofen ├«ns─â, nu exist─â niciun pericol, iar ├«n el mai r─âu caz, acesta nu ├«┼či va face efectul!