Medicamente care se dau doar cu reţetă

1 2 jpg jpeg

Există mii de medicamente pentru diferite boli, iar fiecare dintre acestea sunt prescrise direct de către medicul specialist. Există însă şi medicamente, pe care toţi le folosim la un moment dat pentru diferite afecţiuni, infecţii, dureri sau probleme legate de dereglări psihice, precum insomnia.

Numai medicul poate stabili ce fel de medicament ni se potriveşte în funcţie de afecţiune, gravitate, vârstă şi alte complicaţii. Iată câteva dintre medicamentele care se dau doar cu reţetă şi care nu ar trebui folosite fără sfatul unui medic.

Medicamente care se dau doar cu reţetă – antibioticele, periculoase dacă se iau după ureche

Antibioticele fac parte dintre medicamentele care se dau doar la prescrierea medicului. Ele sunt eficiente doar pentru eliminarea bacteriilor sau infecţiilor, nu şi pentru eliminarea viruşilor. De aceea, antibioticele sunt inutile în răceli şi gripe.

În afară de infecţiile bacteriene, antibioticele nu ar trebui folosite, mai ales pentru că prezintă o întreagă gamă de reacţii adverse, inclusiv reacţii alergice. Efectele secundare cele mai comune sunt: ameţelile, diareea, sensibilitate la lumină. Acestea sunt relativ uşoare, dar când vine vorba de reacţii alergice, lucrurile se pot agrava. Scăderea frecvenţei respiratorii poate apărea când survine reacţia de alergie, de aceea este bine să se consulte un medic imediat.

Antibioticele nu ar trebui administrate des, deoarece acestea distrug şi bacteriile cu rol benefic în organism, nu doar cele care distrug echilibrul organismului. Antibioticele scad imunitatea şi dacă un om ţine un tratament prea lung cu antibiotice, bacteria poate deveni imună la tratament.

Atunci când medicul prescrie un antibiotic, este bine să se administreze pe perioada dată de medic, să nu se folosească antibioticul respectiv şi pentru alte afecţiuni sau de către alte persoane. După un tratament cu antibiotice este bine să vă refaceţi flora intestinală cu probiotice şi să aveţi grijă de sistemul imunitar, care poate fi slăbit.

Medicamente care se dau doar cu reţetă – tranchilizantele, administrate des pot duce la pierderi de memorie

Alte medicamente care se dau doar pe reţetă sunt tranchilizantele slabe, foarte răspândite şi des prescrise de către medici. Însă, puţini ştiu că acestea pot da, cu timpul, efecte negative, de genul pierderii memoriei, pierderii cunoştinţei şi chiar dependenţă. Aşadar, aceste medicamente nu trebuie administrate decât pe perioade scurte de timp, iar dacă probleme persistă este necesară o nouă vizită medicală.

Medicamente care se dau doar cu reţetă – somniferele dau dependenţă şi pot fi periculoase

Somniferele sunt şi ele medicamente ce se dau doar cu reţetă, asta pentru că provoacă dependenţă şi pot deveni periculoase când se depăşeşte dozajul normal. Administrate pe perioade de maximum 2 săptămâni, somniferele pot face bine, însă când sunt consumate mai mult de o lună, trebuie oprită administrarea şi consultat imediat un medic specialist.

Medicamentele care se dau doar cu reţetă trebuie administrate după sfatul medicului, doar pe perioada prescrisă şi fără a utiliza şi alte medicamente în paralele fără să se consulte medicul mai întâi. Se va ţine cont de faptul că unele medicamente pot provoca dependenţă, iar altele pot interacţiona chiar şi cu anumite alimente sau băuturi. În plus, mare grijă la reacţiile alergice atunci când luaţi prima oară un tratament.