Medicamente care se dau doar cu reţetă

1 2 jpg jpeg

Exist─â mii de medicamente pentru diferite boli, iar fiecare dintre acestea sunt prescrise direct de c─âtre medicul specialist. Exist─â ├«ns─â ┼či medicamente, pe care to┼úi le folosim la un moment dat pentru diferite afec┼úiuni, infec┼úii, dureri sau probleme legate de deregl─âri psihice, precum insomnia.

Numai medicul poate stabili ce fel de medicament ni se potrive┼čte ├«n func┼úie de afec┼úiune, gravitate, v├órst─â ┼či alte complica┼úii. Iat─â c├óteva dintre medicamentele care se dau doar cu re┼úet─â ┼či care nu ar trebui folosite f─âr─â sfatul unui medic.

Medicamente care se dau doar cu re┼úet─â ÔÇô antibioticele, periculoase dac─â se iau dup─â ureche

Antibioticele fac parte dintre medicamentele care se dau doar la prescrierea medicului. Ele sunt eficiente doar pentru eliminarea bacteriilor sau infec┼úiilor, nu ┼či pentru eliminarea viru┼čilor. De aceea, antibioticele sunt inutile ├«n r─âceli ┼či gripe.

├Än afar─â de infec┼úiile bacteriene, antibioticele nu ar trebui folosite, mai ales pentru c─â prezint─â o ├«ntreag─â gam─â de reac┼úii adverse, inclusiv reac┼úii alergice. Efectele secundare cele mai comune sunt: ame┼úelile, diareea, sensibilitate la lumin─â. Acestea sunt relativ u┼čoare, dar c├ónd vine vorba de reac┼úii alergice, lucrurile se pot agrava. Sc─âderea frecven┼úei respiratorii poate ap─ârea c├ónd survine reac┼úia de alergie, de aceea este bine s─â se consulte un medic imediat.

Antibioticele nu ar trebui administrate des, deoarece acestea distrug ┼či bacteriile cu rol benefic ├«n organism, nu doar cele care distrug echilibrul organismului. Antibioticele scad imunitatea ┼či dac─â un om ┼úine un tratament prea lung cu antibiotice, bacteria poate deveni imun─â la tratament.

Atunci c├ónd medicul prescrie un antibiotic, este bine s─â se administreze pe perioada dat─â de medic, s─â nu se foloseasc─â antibioticul respectiv ┼či pentru alte afec┼úiuni sau de c─âtre alte persoane. Dup─â un tratament cu antibiotice este bine s─â v─â reface┼úi flora intestinal─â cu probiotice ┼či s─â ave┼úi grij─â de sistemul imunitar, care poate fi sl─âbit.

Medicamente care se dau doar cu re┼úet─â ÔÇô tranchilizantele, administrate des pot duce la pierderi de memorie

Alte medicamente care se dau doar pe re┼úet─â sunt tranchilizantele slabe, foarte r─âsp├óndite ┼či des prescrise de c─âtre medici. ├Äns─â, pu┼úini ┼čtiu c─â acestea pot da, cu timpul, efecte negative, de genul pierderii memoriei, pierderii cuno┼čtin┼úei ┼či chiar dependen┼ú─â. A┼čadar, aceste medicamente nu trebuie administrate dec├ót pe perioade scurte de timp, iar dac─â probleme persist─â este necesar─â o nou─â vizit─â medical─â.

Medicamente care se dau doar cu re┼úet─â ÔÇô somniferele dau dependen┼ú─â ┼či pot fi periculoase

Somniferele sunt ┼či ele medicamente ce se dau doar cu re┼úet─â, asta pentru c─â provoac─â dependen┼ú─â ┼či pot deveni periculoase c├ónd se dep─â┼če┼čte dozajul normal. Administrate pe perioade de maximum 2 s─âpt─âm├óni, somniferele pot face bine, ├«ns─â c├ónd sunt consumate mai mult de o lun─â, trebuie oprit─â administrarea ┼či consultat imediat un medic specialist.

Medicamentele care se dau doar cu re┼úet─â trebuie administrate dup─â sfatul medicului, doar pe perioada prescris─â ┼či f─âr─â a utiliza ┼či alte medicamente ├«n paralele f─âr─â s─â se consulte medicul mai ├«nt├ói. Se va ┼úine cont de faptul c─â unele medicamente pot provoca dependen┼ú─â, iar altele pot interac┼úiona chiar ┼či cu anumite alimente sau b─âuturi. ├Än plus, mare grij─â la reac┼úiile alergice atunci c├ónd lua┼úi prima oar─â un tratament.