Lista medicamentelor care afectează rinichii

1 2 jpg jpeg

Medicamente care afecteaza rinichii - Antibioticele pot cauza boli renale

Unele antibiotice (aminoglicozidele) pot duce la insuficienţă renală. Aceste medicamente „pe lângă afectarea auzului, au un potenţial nefrotoxic dovedit (până la 20% toxicitate renală)“, precizează medicul Ovidiu Constantin Limoncu. Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratarea infecţiilor grave, inclusiv cele urinare. Aceste antibiotice sunt folosite în marea majoritate a cazurilor pe cale intravenoasă, în spitale. Toxicitatea lor este controlată de către medici, pentru a evita supradozajul în sânge. Unele medicamente antivirale, cum este aciclovirul intravenos, trebuie administrate cu atenţie, deoarece şi acestea pot fi toxice pentru rinichi. La rândul lor, medicamentele anticancer pot fi toxice pentru rinichi. Aceste tratamente sunt esenţiale pentru cei care se luptă cu cancerul, iar toxicitatea lor este controlată de către un medic. Acesta poate decide hiperhidratarea pacientului, pentru a remedia efectele nefrotoxice ale medicamentelor.

Medicamente care afecteaza rinichii - Diureticele

Acestea sunt folosite pentru eliminarea excesului de apă şi de sare. Diureticele sunt necesare în anumite boli de inimă sau de rinichi, dar pot fi periculoase atunci când sunt utilizate pentru a scăpa de kilogramele în plus, fără supraveghere medicală.

Acestea provoacă deshidratare şi hipokaliemie (scăderea nivelului de potasiu din sânge), ce duc, în cele din urmă, la formarea unor leziuni renale.

Medicamente care afecteaza rinichii - Ierburile chinezeşti

Nu cumpăra ierburi chinezeşti de pe diverse site-uri sau din unele magazine de plante. „Folosite de mii de ani în China, ierburile chinezeşti s-au dovedit utile în tratamentul unor afecţiuni cronice. Însă, folosirea lor incorectă, atât ca doză, cât şi compoziţie, dar şi reacţiile alergice la acestea, au dus la creşterea numărului de cazuri de insuficienţă renală.

Acidul aristolochic prezent în plantele din familia Aristolochiacee, este de departe cel mai incriminat în afectarea renală şi nu numai. Acesta poate cauza şi cancer al vezicii urinare“, explică medicul Ovidiu Constantin Limoncu.

Sfatul Click! Sănătate: Laxativele, folosite pentru a scăpa de kilogramele în plus, pot dăuna rinichilor. Prin urmare, nu lua aceste medicamente, fără consultul şi monitorizarea de către medic.

BULINĂ: „În anumite situaţii, anumite medicamente foarte larg folosite pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, cum ar fi IEC - inhibitorii enzimei de conversie (captopril, enalapril, monopril etc.) şi mai ales în asociere cu antiinflamatoarele nesteroidiene, pot provoca o depreciere serioasă a funcţiei renale”, Dr. Ovidiu Constantin Limoncu.