Excesul de pastile afectează rinichii

1 2 jpg jpeg

Bea apă cu oligominerale

Doi litri de apă pe zi, ca să previi infecţiile urinare şi să previi formarea calculilor. Nu uita însă: dacă ai deja calculi renali, bea doar apă cu oligominerale – prin concentraţia mică de minerale (sare, în special) ameliorează funcţionarea rinichilor. În caz contrar, rişti să faci o recidivă în următorii trei ani, aşa cum se întâmplă în circa 40% din cazuri.

Sarea în bucate, numai dietetică

Mâncăm multă sare, cam 15 g pe zi! Iar sodiul pe care îl conţine afectează, cu timpul, rinichii. Redu doza şi, oricum, cumpără-ţi doar sare dietetică: conţine de trei ori mai puţin sodiu decât sarea de mare şi ceva mai mult potasiu (substanţă care ţine sub control presiunea arterială).

Controlează-ţi glicemia!

În Europa, numărul bolilor renale cronice creşte an de an cu 5-8%. Unul dintre cei mai importanţi factorii de risc este diabetul. Dacă există precedente în familia ta, verifică-ţi periodic nivelul glicemiei, mai ales după ce ai trecut de 40 de ani. Nu abuza de antiinflamatoare Aspirina şi celelalte antiinflamatoare reduc producţia de prostaglandine - substanţele care generează inflamaţia şi durerea, dar care reglează activitatea rinichilor. Excesul de antiinflamatoare îţi poate face mai mult rău decât bine.

Dieta anti-calculi renali

Dacă ai avut calculi renali, riscul de recidivă este foarte mare. Şi îl poţi reduce doar cu dieta corectă. Iată câteva sfaturi:

* evită sarea şi produsele lactate – în caz de calculi formaţi din calciu

* nu consuma prea multă carne, scrumbii, sardine, crustacei – dacă acidul uric este problema;

* fără spanac, sparanghel, sfeclă, în caz de calculi formaţi din oxalat de calciu.

* atenţie la flora bacteriană intestinală, care poate afecta sănătatea rinichilor.

Bacteriile pot ajunge în rinichi, provocând infecţii. Diverticulita este una dintre bolile timpului modern, pentru că e asociată cu alimentaţia cu produse intens procesate.

Dieta (legume şi fructe crude, tărâţe de grâu, iaurt, usturoi) şi tratamentul naturist au ac de cojocul ei.