Excesul de pastile afectează rinichii
Bea apă cu oligominerale
Doi litri de apă pe zi, ca să previi infecţiile urinare şi să previi formarea calculilor. Nu uita însă: dacă ai deja calculi renali, bea doar apă cu oligominerale – prin concentraţia mică de minerale (sare, în special) ameliorează funcţionarea rinichilor. În caz contrar, rişti să faci o recidivă în următorii trei ani, aşa cum se întâmplă în circa 40% din cazuri.
Sarea în bucate, numai dietetică
Mâncăm multă sare, cam 15 g pe zi! Iar sodiul pe care îl conţine afectează, cu timpul, rinichii. Redu doza şi, oricum, cumpără-ţi doar sare dietetică: conţine de trei ori mai puţin sodiu decât sarea de mare şi ceva mai mult potasiu (substanţă care ţine sub control presiunea arterială).
Controlează-ţi glicemia!
În Europa, numărul bolilor renale cronice creşte an de an cu 5-8%. Unul dintre cei mai importanţi factorii de risc este diabetul. Dacă există precedente în familia ta, verifică-ţi periodic nivelul glicemiei, mai ales după ce ai trecut de 40 de ani. Nu abuza de antiinflamatoare Aspirina şi celelalte antiinflamatoare reduc producţia de prostaglandine - substanţele care generează inflamaţia şi durerea, dar care reglează activitatea rinichilor. Excesul de antiinflamatoare îţi poate face mai mult rău decât bine.
Dieta anti-calculi renali
Dacă ai avut calculi renali, riscul de recidivă este foarte mare. Şi îl poţi reduce doar cu dieta corectă. Iată câteva sfaturi:
* evită sarea şi produsele lactate – în caz de calculi formaţi din calciu
* nu consuma prea multă carne, scrumbii, sardine, crustacei – dacă acidul uric este problema;
* fără spanac, sparanghel, sfeclă, în caz de calculi formaţi din oxalat de calciu.
* atenţie la flora bacteriană intestinală, care poate afecta sănătatea rinichilor.
Bacteriile pot ajunge în rinichi, provocând infecţii. Diverticulita este una dintre bolile timpului modern, pentru că e asociată cu alimentaţia cu produse intens procesate.
Dieta (legume şi fructe crude, tărâţe de grâu, iaurt, usturoi) şi tratamentul naturist au ac de cojocul ei.