Evită să iei aceste pastile în acelaşi timp!

1 2 jpg jpeg

Indiferent de tratamentul medicamentos pe care îl urmezi, este foarte important să ceri mai multe detalii medicului sau farmacistului despre posibilele efecte secundare şi, desigur, să citeşti prospectul.

Administrarea concomitentă a medicamentelor poate duce la amplificarea efectului sau, dimpotrivă, la reducerea acestuia ori pot surveni reacţii secundare grave.

Antibiotice şi statine

Medicamentele indicate pentru reducerea colesterolului „rău” (statinele) pot avea ca efect secundar distrugerea ţesutului muscular scheletic. Acest risc este amplificat de administrarea concomitentă a unor antibiotice precum claritromicina. De aceea, în timpul tratamentului cu antibiotice, statinele trebuie evitate.

Este bine de ştiut şi că eficienţa anticoncepţionalelor poate fi redusă de unele antibiotice cu spectru larg de acţiune, precum ampicilina, amoxicilina, azitromicina, metronidazol, cefadroxil, cefalexin, doxicilina, eritromicina, tetraciclina şi claritromicina.

Tetraciclina nu trebuie luată în acelaşi timp cu unele medicamente indicate pentru tratarea acneei (retinoizi), întrucât există riscul producerii hipertensiunii intracraniene.

De asemenea, antibioticele din categoria cefalosporinelor nu se asociază cu diureticele, din cauză că pot surveni complicaţii renale.

Anticoagulante cu aspirină

Printre tratamentele care necesită o atenţie sporită se numără anticoagulantele orale (prescrise pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge). De obicei, administrarea acestora se face pe perioade lungi, existând o probabilitate mai mare ca ele să interacţioneze cu alte medicamente.

De aceea, dacă iei anticoagulante, menţionează acest lucru farmacistului în caz că ai nevoie să iei alte medicamente. De pildă, administrarea în acelaşi timp a anticoagulantelor cu aspirină sau cu ibuprofen creşte riscul de hemoragie internă.

La rândul lor, antiacidele (indicate în ulcer sau arsuri gastrice) pot să scadă absorbţia anticoagulantelor. Aspirina trebuie evitată şi de persoanele care urmează tratament cu astm bronşic, pentru că poate favoriza producerea unei crize.

Citeşte şi: Ceaiuri care nu se combină cu medicamente, lapte şi lămâi

Ce alăturări trebuie evitate

Antidepresivele şi anxioliticele (indicate în tratamentul anxietăţii) nu se administrează în acelaşi timp cu anticoagulantele, cu pastilele contra migrenelor sau cu tratamentele contra tusei.

Corticosteroizii nu se administrează nici împreună cu unele diuretice şi purgative, existând risc de aritmii.

Antihistaminicele potenţează efectul sedativelor, iar metoclopramidul creşte absorbţia paracetamolului.

Ibuprofenul poate reduce eficienţa tratamentului hipertensiv.

Te-ar mai putea interesa: Ce tratamente medicamentoase nu sunt indicate pentru şoferi

Luate împreună, unele medicamente reduc efectele altora

Medicamentele pentru tratarea arsurilor la stomac (pansamentele digestive) pot împiedica absorbţia altor tratamente sau le poate scădea eficienţa. Din acelaşi motiv, nu se iau împreună antibiotice de tipul doxiciclinei cu carbonatul de calciu.

Antiacidele care conţin aluminiu, calciu sau magneziu pot diminua absorbţia tetraciclinei, iar eficienţa corticosteroizilor poate fi scăzută de fenitoină (recomandată în epilepsie) şi de rifampicină (indicată în tuberculoză).