Cum ajut─â medicamentele biologice

1 2 jpg jpeg

Utilizarea biotehnologiei ├«n procesul de dezvoltare al noilor terapii este ├«n cre┼čtere ┼či se estimeaz─â c─â, pe plan mondial, medicamentele biologice vor deveni cele mai utilizate produse medicale ├«n urm─âtorii ani.

Un produs biologic este un medicament, vaccin sau ser f─âcut prin sintetizarea organismelor vii sau a unor substan┼úe produse de acestea. Medicamentele biologice sunt alc─âtuite din substan┼úe care, adesea, se g─âsesc ├«n mod natural ├«n corpul uman, precum hormonul de cre┼čtere, insulina, eritropoietina, enzimele sau anticorpii. Acestea nu pot fi ob┼úinute prin sintez─â chimic─â, cum este cazul medicamentelor clasice, ci sunt produse de organisme vii (celule vegetale sau animale, bacterii, virusuri ┼či drojdii). Din acest motiv, fabricarea de medicamente biologice este un proces complex. De cele mai multe ori, se folose┼čte o linie celular─â modificat─â genetic, astfel ├«nc├ót celulele s─â produc─â substan┼úa dorit─â.

Fiecare companie de biotehnologie are o banc─â proprie de celule, cu linii celulare unice, care sunt folosite pentru fabricarea medicamentelor. Produse din celule vii, medicamentele biologice au fost concepute s─â mimeze comportamentul anticorpilor produ┼či ├«n mod natural ├«n organism. Rolul lor este s─â ┼úinteasc─â precis anumite celule din sistemul imunitar, responsabile cu o reac┼úie exagerat─â de ap─ârare.

Terapiile biologice bazate pe biomedicamente cunosc o dezvoltare rapid─â ┼či pot fi mai eficiente, mai pu┼úin invazive sau cu mai pu┼úine efecte secundare fa┼ú─â de abord─ârile clasice. Ele pot fi utilizate singure sau ├«mpreun─â cu alte tratamente.

Cercet─ârile au ar─âtat c─â sistemul imunitar joac─â un rol extrem de important ├«n felul ├«n care organismul reac┼úioneaz─â din momentul ├«n care boala este depistat─â ┼či se ├«ncepe un tratament adecvat. Numeroase tipuri de cancer apar atunci c├ónd sistemul imunitar este at├ót de sl─âbit ├«nc├ót nu mai reu┼če┼čte s─â distrug─â celule canceroase sau s─â previn─â apari┼úia lor. Cunoscut─â sub numele de imunoterapie sau bioterapie, aceast─â form─â de tratament biologic se bazeaz─â pe metode de stimulare a sistemului imunitar al organismului, pentru a lupta ├«mpotriva cancerului sau pentru a u┼čura efectele secundare ale altor tratamente anticancer.

Imunoterapia cu interferon ┼či interleukine (o molecul─â secretat─â de limfocite sau de macrofage), care sunt produse ├«n mod natural de organism, stimuleaz─â sistemul imunitar.

Terapia biologic─â poate interveni ├«n procesul de multiplicare a celulelor canceroase, prin sprijinirea celulelor s─ân─âtoase ┼či prin ÔÇ×reparareaÔÇŁ celulelor normale afectate de tratamentele anticancer.

Unele tumori (denumite hormonosensibile) au nevoie de hormoni pentru a se dezvolta. Terapia hormonal─â fie blocheaz─â producerea de hormoni ├«n organism, fie ├«mpiedic─â hormonii s─â ajung─â la tumor─â. Aceast─â terapie se folose┼čte ├«n tratamentului cancerului la s├ón, al celui de prostat─â ┼či de endometru (uter).

Alte boli ├«n care sunt utilizate terapiile biologice sunt artrita reumatoid─â, infarctul miocardic, scleroza multipl─â, diabetul ┼či astmul. Pentru afec┼úiunile reumatice, de pild─â, exist─â un tratament biologic care const─â ├«n anticorpi TNF (factorul de necroz─â tumoral─â). Ace┼čtia ├«ncetinesc sau chiar opresc evolu┼úia bolii ┼či stopeaz─â distrugerea articula┼úiilor.

Medicamentele biologice se administreaz─â prin injec┼úii sau perfuzii. Medicamentele ob┼úinute prin sintez─â chimic─â sunt formate din molecule mici care se absorb, de multe ori, ca atare ┼či de aceea pot fi administrate form─â de capsule. Dar cele biologice sunt protein ┼či, administrate pe cale oral─â, ar fi digerate, descompuse, la fel cum se ├«nt├ómpl─â cu proteinele din alimente. Acesta este motivul pentru care medicamentele biologice trebuie s─â fie administrate prin injectare.

Medicamentele biologice sunt mai scumpe, dar mult mai eficiente ├«n tratarea cancerului, a infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral, diabetului ┼či a altor boli grave, ├«n compara┼úie cu cele conven┼úionale. Ele au schimbat ┼či continu─â s─â schimbe fundamental destinul pacien┼úilor cu boli grave. Aceste medicamente ┼úintesc la nivelul ADN-ului uman ┼či ajut─â organismul s─â se refac─â. Dac─â ├«n urm─â cu 20 de ani un pacient cu cancer colorectal metastazic tr─âia cam 5 luni, acum, cu acces la noile terapii biologice, cum sunt anticorpii monoclonali, speran┼úa de via┼ú─â medie este de cel pu┼úin 2 ani. Medicamentele biologice pot face, la propriu, diferen┼úa ├«ntre via┼ú─â ┼či moarte.