Cum ajută medicamentele biologice

1 2 jpg jpeg

Utilizarea biotehnologiei în procesul de dezvoltare al noilor terapii este în creştere şi se estimează că, pe plan mondial, medicamentele biologice vor deveni cele mai utilizate produse medicale în următorii ani.

Un produs biologic este un medicament, vaccin sau ser făcut prin sintetizarea organismelor vii sau a unor substanţe produse de acestea. Medicamentele biologice sunt alcătuite din substanţe care, adesea, se găsesc în mod natural în corpul uman, precum hormonul de creştere, insulina, eritropoietina, enzimele sau anticorpii. Acestea nu pot fi obţinute prin sinteză chimică, cum este cazul medicamentelor clasice, ci sunt produse de organisme vii (celule vegetale sau animale, bacterii, virusuri şi drojdii). Din acest motiv, fabricarea de medicamente biologice este un proces complex. De cele mai multe ori, se foloseşte o linie celulară modificată genetic, astfel încât celulele să producă substanţa dorită.

Fiecare companie de biotehnologie are o bancă proprie de celule, cu linii celulare unice, care sunt folosite pentru fabricarea medicamentelor. Produse din celule vii, medicamentele biologice au fost concepute să mimeze comportamentul anticorpilor produşi în mod natural în organism. Rolul lor este să ţintească precis anumite celule din sistemul imunitar, responsabile cu o reacţie exagerată de apărare.

Terapiile biologice bazate pe biomedicamente cunosc o dezvoltare rapidă şi pot fi mai eficiente, mai puţin invazive sau cu mai puţine efecte secundare faţă de abordările clasice. Ele pot fi utilizate singure sau împreună cu alte tratamente.

Cercetările au arătat că sistemul imunitar joacă un rol extrem de important în felul în care organismul reacţionează din momentul în care boala este depistată şi se începe un tratament adecvat. Numeroase tipuri de cancer apar atunci când sistemul imunitar este atât de slăbit încât nu mai reuşeşte să distrugă celule canceroase sau să prevină apariţia lor. Cunoscută sub numele de imunoterapie sau bioterapie, această formă de tratament biologic se bazează pe metode de stimulare a sistemului imunitar al organismului, pentru a lupta împotriva cancerului sau pentru a uşura efectele secundare ale altor tratamente anticancer.

Imunoterapia cu interferon şi interleukine (o moleculă secretată de limfocite sau de macrofage), care sunt produse în mod natural de organism, stimulează sistemul imunitar.

Terapia biologică poate interveni în procesul de multiplicare a celulelor canceroase, prin sprijinirea celulelor sănătoase şi prin „repararea” celulelor normale afectate de tratamentele anticancer.

Unele tumori (denumite hormonosensibile) au nevoie de hormoni pentru a se dezvolta. Terapia hormonală fie blochează producerea de hormoni în organism, fie împiedică hormonii să ajungă la tumoră. Această terapie se foloseşte în tratamentului cancerului la sân, al celui de prostată şi de endometru (uter).

Alte boli în care sunt utilizate terapiile biologice sunt artrita reumatoidă, infarctul miocardic, scleroza multiplă, diabetul şi astmul. Pentru afecţiunile reumatice, de pildă, există un tratament biologic care constă în anticorpi TNF (factorul de necroză tumorală). Aceştia încetinesc sau chiar opresc evoluţia bolii şi stopează distrugerea articulaţiilor.

Medicamentele biologice se administrează prin injecţii sau perfuzii. Medicamentele obţinute prin sinteză chimică sunt formate din molecule mici care se absorb, de multe ori, ca atare şi de aceea pot fi administrate formă de capsule. Dar cele biologice sunt protein şi, administrate pe cale orală, ar fi digerate, descompuse, la fel cum se întâmplă cu proteinele din alimente. Acesta este motivul pentru care medicamentele biologice trebuie să fie administrate prin injectare.

Medicamentele biologice sunt mai scumpe, dar mult mai eficiente în tratarea cancerului, a infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral, diabetului şi a altor boli grave, în comparaţie cu cele convenţionale. Ele au schimbat şi continuă să schimbe fundamental destinul pacienţilor cu boli grave. Aceste medicamente ţintesc la nivelul ADN-ului uman şi ajută organismul să se refacă. Dacă în urmă cu 20 de ani un pacient cu cancer colorectal metastazic trăia cam 5 luni, acum, cu acces la noile terapii biologice, cum sunt anticorpii monoclonali, speranţa de viaţă medie este de cel puţin 2 ani. Medicamentele biologice pot face, la propriu, diferenţa între viaţă şi moarte.