Cele mai periculoase combinaţii de medicamente

1 2 jpg jpeg

Chiar dac─â nu ne-am dori s─â le lu─âm, medicamentele sunt uneori singura variant─â r─âmas─â. Iar dac─â nu ┼čtim c─â acestea ├«n anumite combina┼úii pot d─âuna grav, cel mai sigur este s─â consult─âm medicul ├«nainte de a ├«ncepe orice fel de tratament medicamentos. ├Än cazul ├«n care v─â trata┼úi de vreo boal─â, asigura┼úi-v─â ca ├«nainte de a lua ┼či alte medicamente, acestea s─â nu interac┼úioneze cum nu v─â dori┼úi.

În cazul în care se combină medicamentele se pot întâmpla mai multe lucruri. Unul din ele este supradozajul, care se produce din cauza efectelor lor multiple asupra organismului. Semnele supradozajului pot fi ameţeli, vărsături, arsuri stomacale, îngălbenirea ochilor, febră, dureri de stomac, oboseală. Un alt lucru care poate rezulta în urma combinaţiei de medicamente este anularea efectului, când acestea au consecinţe opuse asupra creierului.

Cele mai periculoase combina┼úii de medicamente ÔÇô nu se combin─â aspirina cu paracetamol, ibuprofen sau medicamente pentru diabet

Simpla aspirin─â nu ar trebui combinat─â cu paracetamolul, ibuprofenul sau medicamentele din tratamentul diabeticilor. Combina┼úia aspirin─â-paracetamol anuleaz─â efectul medicamentelor asupra organismului. Nu se amestec─â cu ibuprofenul din cauza complica┼úiilor ce pot ap─ârea dup─â la nivelul stomacului. Iar medicamente antiinflamatorii, gen ibuprofen, meloxicam, scad efectele medicamentelor pentru hipertensiune. Aspirina m─âre┼čte efectul hipoglicemiant al medicamentelor pentru diabetici, de aceea nu este indicat s─â se combine.

Ave┼úi grij─â atunci c├ónd folosi┼úi plasturi sau gum─â cu nicotin─â. Nu este indicat ca acestea s─â se combine cu medicamentele pentru tratarea depresiei sau astmului bron┼čic. Antihistaminicele, de tipul Claritine, nu se administreaz─â cu somnifere sau alte sedative. Iar medicamentele contra gre┼úurilor nu se combin─â cu tranchilizante sau sedative. Coldrex, medicament cunoscut ├«n cazul r─âcelilor, nu ar fi bine s─â fie combinat cu paracetamol, el deja con┼úine paracetamol. Evita┼úi combina┼úia coldrex cu alte medicamente contra r─âcelilor, antidepresive folosite ├«n tratarea afec┼úiunilor cardiace ┼či hipertensiunii arteriale. Nu este indicat s─â combina┼úi coldrex cu domperidon─â sau metroclopramid─â.

Cele mai periculoase combina┼úii de medicamente ÔÇô nu combina anticoncep┼úionalele cu antibioticele

Dac─â lua┼úi antidepresive, ave┼úi grij─â la medicamentele pentru tuse sau decongestionantele, nu este recomandat deloc s─â fie combinate. Anticoncep┼úionalele ├«┼či por pierde din efect dac─â sunt combinate cu anumite antibiotice, tetraciclina ┼či penicilina. La fel se ├«nt├ómpl─â ┼či cu tratamentul antifungic atunci c├ónd este combinat cu anticoncep┼úionale.

Tensiunea arterial─â poate sc─âdea foarte brusc dac─â se combin─â antihipertensivele cu anumite antibiotice, precum claritromicina sau eritromicina.

O combina┼úie care poate fi mortal─â este a medicamentelor pentru durere, cele ├«mpotriva febrei sau cele antispasmice cu o clas─â de antibiotice, sulfonamidele antibacteriene. Combina┼úia poate duce la sc─âderea peste limit─â a num─ârului globulelor albe din s├ónge ┼či sc─âderea sau dispari┼úia din s├ónge a celulelor cu mai multe nuclee. Toate acestea prezint─â un risc crescut de deces.

Se pot dezvolta ├«n timp grave tulbur─âri musculare dac─â se combin─â statinele cu unele tipuri de antibiotice. Statinele se prescriu pentru reducerea nivelului de colesterol din s├ónge, iar ├«n combina┼úie cu claritromicina pot duce la distrugerea ┼úesutului mu┼čchilor stria┼úi.