Cele mai periculoase combinaţii de medicamente

1 2 jpg jpeg

Chiar dacă nu ne-am dori să le luăm, medicamentele sunt uneori singura variantă rămasă. Iar dacă nu ştim că acestea în anumite combinaţii pot dăuna grav, cel mai sigur este să consultăm medicul înainte de a începe orice fel de tratament medicamentos. În cazul în care vă trataţi de vreo boală, asiguraţi-vă ca înainte de a lua şi alte medicamente, acestea să nu interacţioneze cum nu vă doriţi.

În cazul în care se combină medicamentele se pot întâmpla mai multe lucruri. Unul din ele este supradozajul, care se produce din cauza efectelor lor multiple asupra organismului. Semnele supradozajului pot fi ameţeli, vărsături, arsuri stomacale, îngălbenirea ochilor, febră, dureri de stomac, oboseală. Un alt lucru care poate rezulta în urma combinaţiei de medicamente este anularea efectului, când acestea au consecinţe opuse asupra creierului.

Cele mai periculoase combinaţii de medicamente – nu se combină aspirina cu paracetamol, ibuprofen sau medicamente pentru diabet

Simpla aspirină nu ar trebui combinată cu paracetamolul, ibuprofenul sau medicamentele din tratamentul diabeticilor. Combinaţia aspirină-paracetamol anulează efectul medicamentelor asupra organismului. Nu se amestecă cu ibuprofenul din cauza complicaţiilor ce pot apărea după la nivelul stomacului. Iar medicamente antiinflamatorii, gen ibuprofen, meloxicam, scad efectele medicamentelor pentru hipertensiune. Aspirina măreşte efectul hipoglicemiant al medicamentelor pentru diabetici, de aceea nu este indicat să se combine.

Aveţi grijă atunci când folosiţi plasturi sau gumă cu nicotină. Nu este indicat ca acestea să se combine cu medicamentele pentru tratarea depresiei sau astmului bronşic. Antihistaminicele, de tipul Claritine, nu se administrează cu somnifere sau alte sedative. Iar medicamentele contra greţurilor nu se combină cu tranchilizante sau sedative. Coldrex, medicament cunoscut în cazul răcelilor, nu ar fi bine să fie combinat cu paracetamol, el deja conţine paracetamol. Evitaţi combinaţia coldrex cu alte medicamente contra răcelilor, antidepresive folosite în tratarea afecţiunilor cardiace şi hipertensiunii arteriale. Nu este indicat să combinaţi coldrex cu domperidonă sau metroclopramidă.

Cele mai periculoase combinaţii de medicamente – nu combina anticoncepţionalele cu antibioticele

Dacă luaţi antidepresive, aveţi grijă la medicamentele pentru tuse sau decongestionantele, nu este recomandat deloc să fie combinate. Anticoncepţionalele îşi por pierde din efect dacă sunt combinate cu anumite antibiotice, tetraciclina şi penicilina. La fel se întâmplă şi cu tratamentul antifungic atunci când este combinat cu anticoncepţionale.

Tensiunea arterială poate scădea foarte brusc dacă se combină antihipertensivele cu anumite antibiotice, precum claritromicina sau eritromicina.

O combinaţie care poate fi mortală este a medicamentelor pentru durere, cele împotriva febrei sau cele antispasmice cu o clasă de antibiotice, sulfonamidele antibacteriene. Combinaţia poate duce la scăderea peste limită a numărului globulelor albe din sânge şi scăderea sau dispariţia din sânge a celulelor cu mai multe nuclee. Toate acestea prezintă un risc crescut de deces.

Se pot dezvolta în timp grave tulburări musculare dacă se combină statinele cu unele tipuri de antibiotice. Statinele se prescriu pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge, iar în combinaţie cu claritromicina pot duce la distrugerea ţesutului muşchilor striaţi.