Ce trebuie s─â ┼čtii despre analgezice

1 2 jpg jpeg

├Än func┼úie de intensitatea durerii (u┼čoar─â, moderat─â, sever─â), Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii recomand─â o anumit─â medica┼úie antialgic─â. Astfel, pentru durerea u┼čoar─â se recomand─â antialgicele neopioide (paracetamol, antiinflamatoare nesteroidiene precum aspirina, ibuprofenul, diclofenacul), pentru cea moderat─â ÔÇô antialgice opioide slabe, iar pentru durerile severe, sunt indicate opioidele puternice. Paracetamol ÔÇô aten┼úie la supradoz─â! Considerat medicamentul antidurere cel mai v├óndut ├«n lume, paracetamolul este indicat ├«n nevralgii dentare, cefalee, dureri sciatice, entorse, fracturi, luxa┼úii. La adul┼úi ┼či la copiii cu v├órsta peste 12 ani, doza uzual─â este de 500 mg, care se poate repeta la un interval de 6-8 ore. Nu trebuie dep─â┼čit─â doza de 1 g/priz─â ┼či 4 g/24 de ore. Dep─â┼čirea dozelor indicate pe prospect afecteaz─â ficatul. De altfel, medicamentul nu este indicat persoanelor cu hepatit─â, alcoolism cronic, insuficien┼ú─â hepatic─â sau renal─â grav─â. Printre efectele adverse ale paracetamolului se num─âr─â tulbur─ârile de coagulare, ame┼úelile ┼či edemele. Aspirina, indicat─â doar dup─â v├órsta de 12 ani Acidul acetilsalicilic sau aspirina ac┼úioneaz─â prin blocarea procesului antiinflamator, fiind, ├«n acela┼či timp, analgezic ┼či antipiretic (scade frebra). Este indicat ├«n dureri reumatice, musculare, de cap, faringiene sau de tipul celor care ├«nso┼úesc gripa ┼či r─âceala. Pentru adul┼úi, doza unic─â indicat─â este de 1 drajeu (500 mg), perioada minim─â ├«ntre 2 doze fiind de cel pu┼úin 4 ore. Nu trebuie dep─â┼čit─â doza de 4 g/zi de aspirin─â. Printre reac┼úiile posibile ale acestui medicament se num─âr─â s├ónger─ârile (inclusiv gastrointestinale) ┼či urticaria. Copiii nu trebuie s─â ia aspirin─â, din cauza posibilului risc de apari┼úie a sindromului Reye, tulburare rar─â, dar grav─â, care produce afectare hepatic─â ┼či neurologic─â. Info

Algeziologia este disciplina care se ocup─â cu studiul durerii ┼či cu modalit─â┼úile de combatere ┼či prevenire a acesteaia.

Medicament analgezic, antipiretic ┼či antiagregant plachetar,

este recomandat ├«n caz de dureri dentare, de cap, de spate, artroz─â, poliartrit─â reumatoid─â ┼či spondilit─â anchilozant─â. Ibuprofenul nu trebuie asociat cu ale antiinflamatoare nesteroidiene precum aspirina, pentru c─â irit─â nucoasa digestiv─â, ┼či nici cu anticoagulantele orale, din cauza riscului de s├ónger─âri. Ibuprofenul este contraindicat ├«n caz de antecedente de alergie sau crize astmatice declan┼čate anterior de acest medicament, la cei cu ulcer, cu insuficien┼ú─â hepatic─â, renal─â sau cardiac─â sever─â, ├«n trimestrul al treilea de sarcin─â.

Pentru combaterea durerii, se mai pot administra anestezice locale (precum lidocaina), antispasmodicele (de pild─â, ├«n durerea de rinichi), antidepresivele (mai ales ├«n durerile neuropate, fiind utilizate ├«ns─â destul de rar, din cauza efectelor secundare), miorelaxantele (mai ales ├«n durerile de spate) ┼či anticonvulsiviantele (de exemplu, ├«n nevralgia trigeminal─â).

Substan┼úe chimice derivate din opiu, opioidele sunt folosite ├«n terapeutic─â, av├ónd diverse indica┼úii. Au ac┼úiune analgezic─â, ac┼úion├ónd asupra sistemului nervos central, fiind prescrise ├«n durerile acute sau cronice de intensitate medie ┼či mare. Opioidele slabe sunt prescrise pentru durerile moderate care nu r─âspund la tratamentul cu paracetamol sau antiinflamatoare nesteroidiene. Cele puternice sunt indicate ├«n durerile puternice precum cele din cancer sau interven┼úii chirurgicale. Un opioid u┼čor, care poate fi prescris ├«n dureri moderate ┼či severe, este codeina, iar unul puternic este morfina.

...ro┼čca┼úii au o sensibilitate mai mare la durere? Acest lucru are leg─âtur─â cu o anumit─â gen─â prezent─â la aceste persoane, care le confer─â ┼či o vulnerabilitate mai mare fa┼ú─â de razele solare.