Ce trebuie să conţină «farmacia» de acasă

1 2 jpg jpeg

Răceală şi gripă. Pentru afecţiunile sezonului rece trebuie să fiţi pregătiţi cu ceai de măceşe, bogat în vitamina C, extract din fructe de soc, infuzie de cătină.

Indigestie, dureri de stomac şi balonări. Contra acestor simptome fiţi pregătiţi cu câteva plante cu acţiune laxativă, spre exemplu coaja de cruşin , volbură, coajă de stejar, seminţe de chimen, ghimbir uscat sau muşeţel.

Afecţiuni respiratorii uşoare. Folosiţi ca antitusive plante emoliente, cum sunt pătlagina, florile şi frunzele de podbal, florile de tei. Rezultate bune va da şi ceaiul expectorant din flori de ciuboţica cucului sau o sticluţă de ulei de brad sau pin.

Vânătăi şi luxaţii. Pe lângă cunoscutele comprese cu geaţă, în cazul luxaţiilor uşoare unguentul cu arnică este foarte eficient, dar şi cel cu tătăneasă.

Anxietate şi oboseală. Ceaiurile sunt binevenite când stările de agitaţie nu vă mai dau pace. Cele mai recomandate sunt ceaiul de muşeţel, ceaiul verde, ceaiul de iasomie şi cel cu aromă de vanilie.

Migrene. Uleiurile esenţiale, adăugate în apa fierbinte de baie, înlocuiesc cu succes medicamentele pentru tratarea durerii. Cele mai folosite uleiuri contra migrenelor sunt uleiurile esenţiale de eucalipt, rozmarin şi mentă.

Insomnie. Uleiul de lavandă este un calmant deosebit, un foarte eficient relaxant psihic, fiind indicat atât în caz de insomnie, cât şi în stările de iritabilitate. Rădăcina de valeriană este un sedativ uşor care tratează şi migrenele.

Febra. Pentru a reduce febra luaţi de 4 ori pe zi câte 50 de picături de tinctură de arnică diluate în jumătate de cană de ceai de mentă. La fel de eficiente sunt şi biterul, ceaiul de mere, cătina sau frunzele de dafin.

Medicamente utile

Trusa cu pastile trebuie să conţină analgezice şi antinevralgice pentru dureri, aspirină şi paracetamol, laxative contra constipaţiei, vitamine, medicamente pentru digestie, dar şi un antiacid pentru calmarea arsurilor gastrice.

Nu trebuie să vă lipsească nici spirtul, vata, pansamentul şi compresele sterile, plasturi, tifon, precum şi un termometru cu mercur sau unul electronic.