Ce să nu-ţi lipsească din trusa de prim-ajutor din vacanţă

1 2 jpg jpeg

Antivomitive Răul de maşină, de înălţime, de mare, mâncatul cu poftă şi în cantităţi mari sunt principalele cauze ale stărilor de greaţă şi ale vărsăturilor. Când te confrunţi cu aşa ceva, nu trebuie să-ţi lipsească medicamentele care le atenuează, numite şi antivomitive (Metoclopramid, Motilium). Reţine că unele pot da somnolenţă, oboseală, ameţeli! Antidiareice Diareea, dar şi constipaţia sunt chinuitoare şi-ţi pot strica vacanţa. Sunt frecvente vara, pentru că în concediu schimbi alimentaţia, mediul, bei mai puţine lichide sau nu ai mereu acces la toaletă. Pentru diaree, există o gamă largă de medicamente, tablete, capsule sau pulbere (Furazolidon, Loperamid, Smecta). Pe unele le poţi lua chiar şi în perioadele de sarcină şi de alăptare.

De asemenea, e bine să ai la tine şi un laxativ - supozitor, tablete sau sirop - folosit maximum 2 zile. Va stopa constipaţia, mai ales dacă bei mai multă apă.

Dacă ştii că ai alergie la înţepăturile de insecte, la polen sau la părul de animale, un medicament din gama antihistaminicelor este de ajutor (Claritine, Cetrine, Aerius). Stopează eliberarea histaminei, o substanţă „de răspuns” la reacţia alergică. Aceasta te face să strănuţi, să lăcrimezi sau să-ţi curgă nasul. Unele dintre ele au efecte adverse, ca somnolenţa, ameţeala. Citeşte prospectul înainte şi ia-le numai la culcare!

În timpul concediului rişti să suferi de balonare sau de arsuri de stomac din cauza meselor copioase. Te ajută medicamentele prokinetice, care stimulează digestia (Motilium, Metoclopramid). Luate cu o jumătate de oră înainte de masă, previn tulburările digestive. Pune în bagaj şi un medicament pe bază de cărbune medicinal, contra balonărilor! Arsurile le stingi dacă iei, la o oră după masă, un antiacid sau un antisecretor (Rennie, Dicarbocalm, Omez).

Adaugă în

şi unele care alungă durerea şi febra! În vacanţă nu vă ocolesc răcelile sau gripele, deci e bine să fiţi pregătiţi. Medicamentele care calmează durerile (Antinevralgic, Paracetamol) şi cele contra febrei (antipiretice), precum acelea care conţin ibuprofen sunt indicate şi în caz de dureri musculare, dentare, menstruale. Evită variantele efervescente, pentru că pot absorbi umezeala şi-şi pierd eficienţa.

Chiar dacă foloseşti o loţiune de plajă, se poate întâmpla să apară arsuri solare, iritaţii sau mâncărimi. Aşa că nu uita acasă unguentul, fie cu propolis, fie cu aloe vera, gelul calmant sau alcoolul mentolat. Îţi vor salva pielea, mai ales dacă mergi prima dată în acest an la ştrand sau pe litoral.