Ce medicamente nu trebuie luate împreună

1 2 jpg jpeg

Indiferent de tratamentul medicamentos pe care ├«l urmezi, este foarte important s─â ceri mai multe detalii medicului sau farmacistului despre posibilele efecte secundare ┼či, desigur, s─â cite┼čti prospectul. Administrarea concomitent─â a medicamentelor poate duce la amplificarea efectului sau, dimpotriv─â, la reducerea acestuia ori pot surveni reac┼úii secundare grave.

Riscurile sunt ┼či mai mari la persoanele care urmeaz─â tratamente de lung─â durat─â (pentru hipertensiune arterial─â, pentru sc─âderea colesterolului ÔÇ×r─âuÔÇŁ sau pentru bolile cronice), ├«ntruc├ót acestea pot interac┼úiona, de pild─â, cu medicamentele indicate ├«n r─âceal─â, grip─â sau ├«n unele tulbur─âri digestive. Aspirina cre┼čte efectul anticoagulantelor Printre tratamentele care necesit─â o aten┼úie sporit─â se num─âr─â anticoagulantele orale (prescrise pentru prevenirea form─ârii cheagurilor de s├ónge). De obicei, administrarea acestora se face pe perioade lungi, exist├ónd o probabilitate mai mare ca ele s─â interac┼úioneze cu alte medicamente.

De aceea, dac─â iei anticoagulante, men┼úioneaz─â acest lucru farmacistului ├«n caz c─â ai nevoie s─â iei alte medicamente. De pild─â, administrarea ├«n acela┼či timp a anticoagulantelor cu aspirin─â sau cu ibuprofen cre┼čte riscul de hemoragie intern─â.

La r├óndul lor, antiacidele (indicate ├«n ulcer sau arsuri gastrice) pot s─â scad─â absorb┼úia anticoagulantelor. Aspirina trebuie evitat─â ┼či de persoanele care urmeaz─â tratament cu astm bron┼čic, pentru c─â poate favoriza producerea unei crize.

Medicamentele indicate pentru reducerea colesterolului ÔÇ×r─âuÔÇŁ (statinele) pot avea ca efect secundar distrugerea ┼úesutului muscular scheletic. Acest risc este amplificat de administrarea concomitent─â a unor antibiotice precum claritromicina. De aceea, ├«n timpul tratamentului cu antibiotice, statinele trebuie evitate.

Este bine de ┼čtiut ┼či c─â eficien┼úa anticoncep┼úionalelor poate fi redus─â de unele antibiotice cu spectru larg de ac┼úiune, precum ampicilina, amoxicilina, azitromicina, metronidazol, cefadroxil, cefalexin, doxicilina, eritromicina, tetraciclina ┼či claritromicina. Tetraciclina nu trebuie luat─â ├«n acela┼či timp cu unele medicamente indicate pentru tratarea acneei (retinoizi), ├«ntruc├ót exist─â riscul producerii hipertensiunii intracraniene.

De asemenea, antibioticele din categoria cefalosporinelor nu se asociază cu diureticele, din cauză că pot surveni complicaţii renale.

Mai po┼úi citi ┼či:

- A┼ča p─âstrezi corect medicamentele

- Atenţie la medicamentele pentru copii

- De ce nu au medicamentele efectul scontat

Medicamentele pentru tratarea arsurilor la stomac (pansamentele digestive) pot ├«mpiedica absorb┼úia altor tratamente sau le poate sc─âdea eficien┼úa. Din acela┼či motiv, nu se iau ├«mpreun─â antibiotice de tipul doxiciclinei cu carbonatul de calciu.

Antiacidele care con┼úin aluminiu, calciu sau magneziu pot diminua absorb┼úia tetraciclinei, iar eficien┼úa corticosteroizilor poate fi sc─âzut─â de fenitoin─â (recomandat─â ├«n epilepsie) ┼či de rifampicin─â (indicat─â ├«n tuberculoz─â).

ÔÇó Antidepresivele ┼či anxioliticele (indicate ├«n tratamentul anxiet─â┼úii) nu se administreaz─â ├«n acela┼či timp cu anticoagulantele, cu pastilele contra migrenelor sau cu tratamentele contra tusei.

ÔÇó Corticosteroizii nu se administreaz─â nici ├«mpreun─â cu unele diuretice ┼či purgative, exist├ónd risc de aritmii.

ÔÇó Antihistaminicele poten┼úeaz─â efectul sedativelor, iar metoclopramidul cre┼čte absorb┼úia paracetamolului.

ÔÇó Ibuprofenul poate reduce eficien┼úa tratamentului hipertensiv.

1. Informează-ţi medicul sau farmacistul despre tratamentele pe care le iei.

2. Chiar dacă un medicament se vinde fără reţetă, el poate interacţiona cu alte tratamente pe care le urmezi.

3. Ţine cont că medicamentele pot interfera chiar dacă le iei la o distanţă de câteva ore.

4. Nu consuma alcool în timpul tratamentelor.

Aten┼úie la medicamentele care con┼úin aceea┼či substan┼ú─â activ─â, dar care au denumiri diferite! Combinarea pastilelor care au acela┼či efect duce la supradozare ┼či la intoxica┼úie.

Femeile care iau anticoncepţionale ar trebui să evite antiepilepticele.

2 jpg jpeg

Dr. Iulia Iordachi,

medic specialist medicin─â de familie, Medlife Favorit

Unele medicamente nu pot fi administrate ├«mpreun─â, deoarece interac┼úioneaz─â, determin├ónd uneori exagerarea efectelor lor (poten┼úare, toxicitate) iar alteori duc la diminuarea acestor efecte. Spre exemplu, anticoagulantele orale pot interac┼úiona cu multe clase de medicamente, cresc├ónd asfel riscul lor anticoagulant (s├óngerare digestiv─â). Aspirina trebuie evitat─â de c─âtre pacien┼úii care fac tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene (diclofenac, ketonal) ┼či steroidiene, pentru a se evita riscul de ulcer.

Nu se asociaz─â nici cu anticoagulante orale, cu diuretice, sulfamide, antidiabetice (risc de hipoglicemie) ┼či cu antihipertensive. Antibioticele aminoglicozide (streptomicina, gentamicina) nu se asociaz─â cu antibioticele tip cefalosporine, din cauza cre┼čterii riscului de nefrotoxicitate (complica┼úie renal─â).

Eritromicina cre┼čte riscul toxic al carbamazepinei ┼či al teofilinei. Betablocantele nu sunt compatibile cu antiaritmicele, blocantele de canale de calciu (verapamil, ditiazem), cu antihipertensivele ┼či cu diureticele (furosemid), deoarece cresc efectul antihipertensiv ┼či dau bradicardie (sc─âderea frecven┼úei cardiace). Nu se asociaz─â nici cu medica┼úie antidiabetic─â, din cauza probabilit─â┼úii de hipoglicemie.