Cât contează ora la care luăm medicamentele

1 2 jpg jpeg

Osteoporoz─â

Medicamentele cel mai frecvent prescrise pentru osteoporoz─â sunt bisfosfona┼úii, care previn pierderea de mas─â osoas─â. Ace┼čtia nu se dizolv─â bine ├«n uleiuri ┼či gr─âsimi, de aceea medicii recomand─â s─â fie administra┼úi diminea┼úa, pe stomacul gol.

Apoi, pacien┼úii trebuie s─â a┼čtepte o or─â pentru a m├ónca ┼či a bea. Tot atunci trebuie s─â ia calciu ┼či vitamina D, pentru a nu afecta absor┼úia bisfosfa┼úilor.

Hipertensiune

Cercet─âtorii spanioli spun c─â este indicat ca pastilele pentru hipertensiune s─â fie administrate seara, reduc├óndu-se, astfel, apari┼úia unui atac de cord ┼či a unui accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, cei care iau acum pastile diminea┼úa nu ar trebui s─â ├«nceap─â s─â ┼či le administreze seara, f─âr─â a discuta cu medicul de familie, deoarece exist─â riscul de hipotensiune arterial─â nocturn─â (tensiune arterial─â anormal de mic─â).

Te-ar mai putea interesa ┼či:

- Ce medicamente nu trebuie luate împreună

- Ce efecte au medicamentele pentru hipertensiune

- Iei medicamente? Ai grijă ce mănânci!

Artrit─â

Potrivit unui studiu realizat de cercet─âtorii de la Universitatea Tehnic─â din Texas, pacien┼úii cu osteoartrit─â au dureri foarte mari, ├«n special dup─â-amiaza. Din acest motiv, speciali┼čtii au ajuns la concluzia c─â timpul optim pentru a lua un antiinflamator nesteroidian, cum este ibuprofenul, este la pr├ónz, astfel ├«nc├ót s─â-┼či fac─â efectul ├«nainte ca simptomele s─â apar─â.

De asemenea, cercet─âtorii au constatat c─â pacien┼úii cu poliartrit─â reumatoid─â, au dureri, ├«n special diminea┼úa, a┼ča c─â administrarea calmantelor dup─â masa de sear─â poate fi cel mai eficient mod de a preveni apari┼úia acestora.

Colesterol m─ârit

De regul─â, medicamentele pentru colesterol trebuie administrate ├«nainte de culcare. Cercet─âtorii de la Universitatea din Sunderland, Marea Britanie, au observat c─â, atunci c├ónd pacien┼úii iau simvastatin─â, unul dintre cele mai frecvente medicamente prescrise, diminea┼úa ┼či nu seara, are loc o cre┼čtere semnificativ─â a colesterolului ÔÇ×r─âuÔÇť (LDL).

Tiroid─â

Cele mai multe medicamente tiroidiene conţin levotiroxină, o versiune sintetică a hormonului tiroidian T4. De regulă, mulţi medici sugerează ca medicamentele pentru tiroidă să fie administrate dimineaţa. Dar, potrivit unui studiu olandez, pastilele luate înainte de culcare dau concentraţii mai mari de hormoni tiroidieni decât cele administrate dimineaţa.

┼×i asta pentru c─â tranzitul intestinal este mai lent pe timpul nop┼úii, levotiroxina av├ónd nevoie de o perioad─â lung─â pentru a se dizolva. Pentru a asigura o absorb┼úie rapid─â, medicii recomand─â evitarea suplimente de calciu ┼či fier, a alimentelor bogate ├«n fibre, antiacidelelor ┼či antidepresivelor pentru cel pu┼úin dou─â ore dup─â administrarea pastilelor.

Medicamente pentru inim─â

Este cunoscut faptul c─â sunt riscuri de trei ori mai mari ca atacurile de inim─â ┼či accidentele vasculare cerebrale s─â aib─â loc diminea┼úa dec├ót ├«n orice alt moment al zilei. Cercet─âtorii de la ┼×coala de Medicin─â din Ohio au identificat o protein─â numit─â KLF15, care este esen┼úial─â ├«n reglarea ritmului cardiac.

Ace┼čtia au descoperit c─â impulsurile electrice ale inimii sunt mai lente de la ora 6 diminea┼úa p├ón─â la pr├ónz. Cercet─âtorii spun c─â pe m─âsur─â ce durata dintre impulsuri ├«ncetine┼čte, inima are mai multe ┼čanse s─â ias─â din ritm, acest lucru favoriz├ónd apari┼úia atacului de cord. De aceea, este mai bine ca medicamentele s─â fie luate diminea┼úa.

Arsuri la stomac

Medicii recomandă administrarea medicamentelor antiacide cu 30 de minute înainte de prima masă a zilei. Cu toate acestea, pastilele sunt mult mai eficiente împotriva refluxului de acid atunci când sunt luate seara, sunt de părere cercetătorii de la Universitatea din Kansas.

Marcus Harbord, gastroenterolog la Spitalul Chelsea &Westminster din Londra, sugerează împărţirea dozei zilnice, luându-se jumătate dimineaţa, iar cealaltă seara, pentru a menţine simptomele sub control, în orice moment.

Dr. C─âlin Ciubotaru medic primar medicin─â de familie

Fiecare medicament are o serie ├«ntreag─â de propriet─â┼úi, printre care viteza de absorb┼úie, de metabolizare, de eliminare, timp de ├«njum─ât─â┼úire, concentra┼úii active, toxicitate, ├«n func┼úie de care se stabile┼čte orarul ┼či doza administrat─â. Pentru majoritatea medicamentelor, respectarea orarului este esen┼úial─â pentru succesul tratamentului.

├Än cazul anumitor medicamente, programul de administrare trebuie respectat riguros (de exemplu, o capsul─â la 8 ore), iar ├«n cazul altora, relativ (diminea┼úa ┼či seara). Medicul curant va indica pentru fiecare medicament prescris modul ┼či ritmul de administrare.