C├ónd ┼či cum putem lua pastile contra durerii

1 2 jpg jpeg

Dac─â durerea nu cedeaz─â la c├óteva zile dup─â administrarea medicamentelor este posibil ca ea s─â semnaleze prezen┼úa unei boli. Una dintre cele mai folosite clase de medicamente, antiinflamatoarele nesteroidiene au efecte analgezice, antipiretice (de sc─âdere a febrei) ┼či de reducere a inflama┼úiilor, fiind recomandate pentru ameliorarea mai multor tipuri de durere. ├Änainte de administrarea unor astfel de pastile, trebuie respectate indica┼úiile medicului sau prospectul produsului dac─â sunt luate f─âr─â re┼úet─â. Cele mai comune situa┼úii ├«n care medicul poate recomanda calmante sunt durerile abdominale, cele reumatismale ┼či migrenele. Durerea de cap, posibil semn de tumoare O migren─â poate trece relativ repede dup─â administrarea analgezicelor . ├Äns─â, dac─â ea se intensific─â este indicat un control medical pentru depistarea cauzei, mai ales c─â durerea intens─â de cap poate fi simptomul a peste 40 de boli. Ea poate fi ┼či semn al hipertensiunii sau al hipotensiunii arteriale, al accidentului vascular cerebral sau al traumatismelor craniene. Pentru identificarea cauzei, se recomand─â investiga┼úii am─ânun┼úite, care includ analize de s├ónge, de urin─â, o tomografie computerizat─â, o rezonan┼ú─â magnetic─â nuclear─â, o radiografie a sinusurilor ┼či un examen oftalmologic. ├Än exces, calmantele au efect contrar Analgezicele precum paracetamolul, aspirina ┼či ibuprofenul sunt eficiente ├«n tratarea durerilor de cap. ├Äns─â, administrarea pe o perioad─â lung─â a acestor medicamente poate fi o cauz─â a durerilor de cap, situa┼úie descris─â de speciali┼čti ca ÔÇ×efect de reboundÔÇŁ (reapari┼úia simptomelor). De asemenea, administrarea de lung─â durat─â a analgezicelor poate restr├ónge ac┼úiunea endorfinelor, neurotransmi┼ú─âtori considera┼úi antalgice naturale ale corpului.

Te-ar mai putea interesa:

- Calmante f─âr─â efecte secundare

- Calmantele pot provoca tulbur─âri de ritm cardiac

- Atenţie la combinarea calmantelor cu alcoolul!

Simptomele asociate unui ciclu menstrual dureros (dismenoreea) pot beneficia de tratament cu analgezice de tipul ibuprofenului. ├Än schimb, durerea abdominal─â intens─â ┼či s├óngerarea de culoare ├«nchis─â pot anun┼úa o sarcin─â extrauterin─â, care necesit─â prezentarea de urgen┼ú─â la medic.

Acela┼či lucru este obligatoriu dac─â durerea de abdomen este brusc─â ┼či violent─â, asociat─â cu febr─â, vom─â ┼či ame┼úeli. Durerile abdominale mai pot semnala prezen┼úa unei gastrite, unei pancreatite sau a unei gastroenterite.

Durerea ┼či rigiditatea articular─â sunt c├óteva dintre simptomele artrozei. Pentru calmarea durerii articula┼úiilor artrozice se pot administra medicamente sau produse farmacologice analgezice sub form─â de creme, geluri, unguente sau spray-uri. Se impune control medical atunci c├ónd apar, ├«n plus, o stare febril─â, dureri ├«n tot corpul, inflama┼úii ├«n zona articula┼úiilor ┼či dureri repetate de spate, mai pronun┼úate noaptea ┼či ├«n zori.

Administrarea ├«n doze mari ┼či pe termen lung de antiinflamatoare nesteroidiene poate avea efecte adverse digestive, hepatice, renale, cardiovasculare, alergice ┼či hematologice. Asocierea consumului de alcool cu tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene cre┼čte riscul de apari┼úie a s├ónger─ârilor gastrointestinale.