Atenţie la interacţiunile dintre medicamente!

1 2 jpg jpeg

Exist─â situa┼úii c├ónd medicii recomand─â prescrierea concomitent─â a medicamentelor cu scopul cre┼čterii eficien┼úei tratamentului sau pentru reducerea unor efecte adverse. Atunci c├ónd se iau la ├«nt├ómplare mai multe medicamente, f─âr─â a citi interac┼úiunile men┼úionate pe prospect, pot ap─ârea unele reac┼úii grave.

De evitat!

Anticoagulantele orale interac┼úioneaz─â cu multe clase de medicamente. Astfel, aspirina le poate cre┼čte efectul.

Antiinflamatoarele nesteroidiene de tipul acidului acetilsalicilic ┼či ibuprofenului pot da ulcera┼úii ┼či hemoragii digestive dac─â sunt administrate ├«n acela┼či timp 2 sau mai multe medicamente din aceast─â clas─â.

Antihistaminicele poten┼úeaz─â efectul sedativelor, metoclopramidul cre┼čte absorb┼úia paracetamolului, iar antiacidele pot sc─âdea absorb┼úia ranitidinei. De asemenea, antiacidele care con┼úin aluminiu, calciu sau magneziu pot diminua absorb┼úia tetraciclinei.

Eficien┼úa corticosteroizilor poate fi sc─âzut─â de fenitoin─â ┼či de rifampicin─â. Corticosteroizii nu se administreaz─â nici ├«mpreun─â cu unele diuretice ┼či purgative, exist├ónd risc de aritmii.

Nu fac cas─â bun─â nici betablocantele (atenolol, propanolol)luate ├«n acela┼či timp cu antiaritmice, blocante de canale de calciu (verapamil, ditiazem), antihipertensive, clonidina, diuretice (furosemid).

Cite┼čte ┼či: 5 antibiotice ┼či antivirale naturale

Unele antibiotice scad eficienţa anticoncepţionalelor

Eficien┼úa pilulelor contraceptive poate fi redus─â de unele antibiotice cu spectru larg de ac┼úiune, precum ampicilina, amoxicilina, azitromicina, metronidazol, cefadroxil, cefalexin, doxicilin─â, eritromicin─â, tetraciclin─â ┼či claritromicin─â.

De asemenea, efectul anticoncep┼úionalelor poate fi diminuat ┼či de antiepileptice, anticonvulsivante, de barbiturice ┼či de anumite medicamente indicate ├«n tratamentul tuberculozei (rifabutina). De aceea, ├«n perioada ├«n care se administreaz─â aceste medicamente, este recomandat s─â se foloseasc─â o metod─â suplimentar─â de contracep┼úie, precum prezervativul.

Reţine!

1. Dacă urmezi un tratament de lungă durată, cum ar fi cel pentru hipertensiune arterială, pentru scăderea colesterolului rău sau pentru bolile cronice trebuie să respecţi unele măsuri de precauţie. Este indicat să se ceară sfatul medicului în legătură de tratamentul care poate fi urmat în caz răceală, gripă, diverse dureri sau în tulburări digestive, deoarece unele dintre medicamentele recomandate în aceste probleme pot interacţiona cu terapia de lungă durată.

2. Informează-ţi medicul sau farmacistul despre tratamentele pe care le iei.

3. Chiar ┼či medicament v├óndutef─âr─â re┼úet─âpotinterac┼úiona cu alte tratamente pe care le urmezi.

4. Este bine de ┼čtiutc─â medicamentele pot interfera chiar dac─â le iei la o distan┼ú─â de c├óteva ore.

5. Nu consuma alcool în timp ce iei medicamente.

Grepfrutul interfereaz─â cu unele pastile

Nu numai asocierea cu alte medicamente, ci ┼či cu unele alimente trebuie evitat─â. De pild─â, grepfrutul interfereaz─â cu medicamente precum statinele, antiviralele, antiaritmicele ┼či antibioticele. Nici lactatele nu trebuie asociate cu antibioticele, iar cafeaua trebuie evitat─â de cei care iau diuretice. De asemenea, alimentele care con┼úin vitamina K (varz─â, spanac, p─âtrunjel, broccoli) pot sc─âdea eficien┼úa anticoagulantelor.