Ai grijă cum păstrezi pastilele!

1 2 jpg jpeg

Atâta timp cât în casă este o temperatură potrivită şi tu nu suferi de cald, poţi păstra antibioticele şi analgezicele la „vedere”, fără măsuri speciale, spun specialiştii în farmacologie.

„Există anumite pastile care trebuie să fie păstrate însă la frigider, în special vaccinurile şi serurile. Acest lucru este specificat pe ambalaj ”, menţionează prof. dr. Ion Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie şi Farmacoterapie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ,,Carol Davila”, din Bucureşti.

Este important să nu scoţi medicamentul din frigider decât cu câteva minute înainte de administrare. După folosire, îl pui din nou la rece, pentru a evita variaţiile ,,cald-rece”, care pot fi nocive pentru anumite categorii de pastile.

În plus, specialiştii recomandă păstrarea medicamentelor în ambalajele originale, pentru care au fost efectuate înainte studii de specialitate. În acest mod, eviţi amestecarea pastilelor între ele, în special cele pentru adulţi şi copii.

De asemenea, închide bine flacoanele medicamentelor, pentru a le feri de factorii din exterior, astfel păstrându-le într-o stare cât mai apropiată de cea iniţială.

Te-ar mai putea interesa şi:

- Atenţie, şoferi! Pastile periculoase!

- Excesul de pastile afectează rinichii

- Cât de bune sunt pastilele de slăbit?

Din când în când, este indicat să faci ,,curăţenie” în dulăpiorul cu medicamente, pentru a le păstra pe cele în termen de valabilitate şi a le arunca pe cele care au expirat.

"Chiar dacă nu a trecut mult timp de la data expirării, în niciun caz nu mai păstraţi medicamentele. Cu atât mai mult să le folosiţi”, atrage atenţia profesorul Ion Fulga.

Medicamentele expirate nu numai că nu-şi vor mai face efectul, însă unele dintre ele devin toxice şi pot duce la reacţii adverse, boli grave şi chiar la deces.

Medicamentele trebuie să fie păstrate într-un loc unde nu pot ajunge copiii, pentru a evita situaţiile neplăcute cauzate de curiozitatea celor mici.