A crescut rezistenţa bacteriană la antibiotice

1 2 jpg jpeg

Cu prilejul ├«nt├ólnirii de ast─âzi, la care au participat reprezentan┼úii Institutului Na┼úional de Boli Infec┼úioase, a Societ─â┼úii Rom├óne de Microbiologie ┼či a companiei Houston NPA, s-a atras aten┼úia asupra rezisten┼úei bacteriene la antibiotice.

În ultimii ani, bacteriile Acinetobacter spp au prezentat o imunitate mai mare la carbapeneme, antibioticele de rezervă extrem de importante pentru infecţiile determinate de unii bacili gram-negativi cum ar fi Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter sau Enterobacteriaceae. Prin urmare, Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile a decis încă din anul 2012 ca Acinetobacter spp să fie inclus în lista cu bacterii supravegheate în cadrul reţelei EARS-Net.

Favorizeaz─â apari┼úia infec┼úiilor intraspitalice┼čti

determin─â infec┼úii nosocomiale, adic─â acele infec┼úii intraspitalice┼čti, care se adaug─â bolii pentru care pacientul s-a internat. Infec┼úiile nosocomiale pot s─â fie ├«n leg─âtur─â cu deficien┼úe de igien─â, sterilizare, manevre sau ├«ngrijiri medicale.

Prin pierderea eficien┼úei carbapenemelor vor fi foarte dificil de tratat pacien┼úii spitaliza┼úi. Ace┼čtia vor avea un risc major de evolu┼úie nefavorabil─â ├«n absen┼úa unui tratament eficient.

Situaţia din România

La nivel naţional, în anul 2012 s-au înregistrat niveluri extrem de ridicate ale rezistenţei la carbapeneme pentru

- 86,3% - ┼či pentru

, 61,4% (cel mai ridicat între statele europene).

Concluzie: Dintre ac┼úiunile care pot limita acest fenomen care poate avea consecin┼úe dintre cele mai grave, buna practic─â a terapiei antibiotice este cea mai important─â. Utilizarea judicioas─â a antibioticelor ├«nseamn─â a le folosi doar c├ónd sunt necesare, ├«n doza corect─â (nu subdozate), ├«n ritmul de administrare corect ┼či pentru durata corespunz─âtoare (nu prelungit dincolo de acest moment).