La ce te expui dac─â folose┼čti pic─âturi de nas. Afl─â cum te tratezi corect!

1 tip picaturi nas shutterstock 75553456 jpg jpeg

Mul┼úi dintre noi apel─âm la pic─âturi de nas pentru a trata nasul ├«nfundat, simptom frecvent al virozelor respiratorii. ┼×tiai, ├«ns─â, c─â folosite incorect, acestea pot cauza dependen┼ú─â?

Ai mereu nasul ├«nfundat, chiar dac─â r─âceala a trecut? Seara, ├«nainte de culcare, dar ┼či ├«n somn sim┼úi c─â te sufoci dac─â nu ├«┼úi pui c├óteva pic─âturi nazale. Diminea┼úa, primul lucru pe care-l faci este s─â-┼či administrezi astfel de decongestive, iar peste zi, le folose┼čti de nenum─ârate ori? Acestea sunt semne clare c─â pic─âturile nazale au devenit indispensabile ├«n via┼úa ta. Exist─â c├óteva solu┼úii care te pot sc─âpa de aceast─â dependen┼ú─â.

Când se înfundă nasul

Cel mai frecvent, senza┼úia de nas ├«nfundat apare ├«n urma r─âcelilor, atunci c├ónd se instaleaz─â rinita, adic─â se inflameaz─â mucoasa nazal─â. Potrivit farmacistei Dana Oprea, nasul ├«nfundat poate fi ┼či o cauz─â a alergiilor provocate de diferi┼úi factori de mediu (praful, mucegaiul, polenul, acarienii), a sinuzitei (inflamarea sinusurilor), a rinitei vasomotorie (rinit─â cronic─â care se manifest─â prin congestie nazal─â accentuat─â de substan┼úe iritante ca parfumul, poluarea, aerul uscat). De aceea, pentru orice problem─â men┼úionat─â mai sus, este bine s─â ceri sfatul unui specialist, ├«n loc s─â apelezi la pic─âturile nazale, care, de multe ori, pot face mai mult r─âu dec├ót bine pe termen mediu ┼či lung.

Cum se administreaz─â corect

Cel mai indicat este ca la ├«nceputul folosirii pic─âturilor nazale s─â cite┼čti cu aten┼úie prospectul pentru a ┼čti ce cantitate trebuie administrat─â. Potrivit farmacistei Dana Oprea, ├«nainte de a pune pic─âturile, se sufl─â nasul. ├Än pozi┼úia sezut, cu capul ├«nclinat sau culcat pe o pern─â, se introduce picur─âtorul aproximativ 1 cm ├«n nar─â ┼či se pune cantitatea specificat─â ├«n prospect. Dup─â administrare, picur─âtorul se spal─â cu ap─â fierbinte. De asemenea, flaconul cu pic─âturi nazale nu trebuie ├«mprumutat de la o persoan─â la alta. Dup─â aplicarea pic─âturilor, nasul nu trebuie s─â fie cur─â┼úat cel pu┼úin 30 de minute, pentru ca substan┼úa activ─â s─â-┼či fac─â efectul. Pic─âturile de nas se administreaz─â maxim 3-5 zile, de 3 ori ├«n 24 de ore.

Palpitaţiile, posibil efect advers

Dac─â pe moment par c─â fac bine, folosite o perioad─â ├«ndelungat─â, pic─âturile de nas nu doar c─â dau dependen┼ú─â, ci pot provoca ┼či insomnii, palpita┼úii, cre┼čterea tensiunii arteriale. De aceea, decongestivele nazale trebuie folosite numai sub supraveghere medical─â de c─âtre persoanele care sufer─â de hipertensiune, diabet, glaucom, hipertiroidism, cele care au probleme cu inima ┼či de femeile gravide. Mai pot ap─ârea iritarea ┼či uscarea mucoasei nazale, iar ├«ntr-un final, pierderea mirosului, adic─â atrofierea mucoasei nazale ┼či a gustului.  

Cum previi adicţia

Odat─â ce organismul t─âu s-a obi┼čnuit cu pic─âturile nazale, greu vei mai putea s─â respiri f─âr─â ele. Prin urmare, ├«n lipsa lor vei avea mereu senza┼úia de sufocare ┼či nu te vei putea concentra pe treburile zilnice, dar nici somnul nu va mai fi la fel ca alt─âdat─â. De aceea, e bine s─â con┼čtientizezi c─â exist─â o problem─â ┼či s─â ├«ncepi s─â o tratezi. ├Än primul r├ónd, de la o s─âpt─âm├ón─â la alta, dilueaz─â treptat solu┼úia medicamentoas─â cu ser fiziologic, recomand─â farmacista Dana Oprea. Ulterior, c├ónd dilua┼úia este foarte mare, se face un lavaj nazal cu solu┼úie de clorur─â de sodiu hiperton─â sau cu ap─â de mare. ├Än acela┼či timp, pentru a-┼úi ajuta organismul s─â dep─â┼čeasc─â aceast─â perioad─â, se administreaz─â oral ┼či antihistaminice simple. De altfel, o alternativ─â la solu┼úiile nazale sunt inhala┼úiile cu uleiuri volatile de ment─â ┼či eucalipt, plasturii pentru respira┼úie u┼čoar─â ┼či capsusele moi destinate uzului extern cu uleiuri de conifere.

Bine de ┼čtiut

Nasul ├«nfundat nu este doar o cauz─â a r─âcelilor sau a rinitelor alergice, ci poate ascunde ┼či devia┼úii de sept sau polipoz─â nazal─â. Folosirea decongestivelor nazale poate ├«mpiedica depistarea acestor probleme de s─ân─âtate.