La ce oră ar trebui să iei cina? Este mai devreme decât crezi

Ei bine, cina la ora opt seara, sau după, ar putea să îți afecteze serios sănătatea.

Fie că o numești cină, prânz sau masă de seară, aceasta este adesea cea mai mare masă a zilei, mai ales după o zi lungă de muncă. Totuși, experții îți sugerează să iei masa mai devreme, dacă vrei să eviți probleme precum refluxul gastric sau somnul perturbat și să îți îmbunătățești digestia.

Momentul ideal pentru cină?

Conform specialiștilor de la Veera Health, intervalul optim pentru a lua cina este între orele 17:00 și 19:00. De ce? Acest orar se aliniază cu ritmul circadian natural al corpului tău, ritmul biologic care este cel mai activ pe parcursul zilei și începe să încetinească spre seară.

femeie mananca pranz cina jpeg

Masa de seară poate fi cea mai importantă masă a zilei pentru cei ocupați, dar ar trebui să aibă loc înainte de ora 20.00 pentru a nu produce probleme de sănătate. Foto: Shutterstock

Atunci când mănânci mai devreme, îi oferi corpului mai mult timp să digere mâncarea înainte de culcare. Aceasta reduce riscul de indigestie, arsuri stomacale și reflux acid, care pot apărea frecvent dacă mănânci prea târziu. Este important, de asemenea, să mănânci la masă și nu pe canapea, în timp ce te uiți la seriale, deoarece o postură incorectă poate agrava simptomele de reflux gastric.

Cum influențează cina târzie somnul și greutatea

Un alt avantaj al cinei luate devreme este că îți crește calitatea somnului. Dacă mănânci chiar înainte de culcare, poți avea un somn agitat, deoarece corpul tău încă încearcă să digere masa. Servirea cinei cu cel puțin 3-4 ore înainte de culcare ajută corpul să se odihnească și să se refacă, în loc să se concentreze pe digestia unei mese grele.

Totodată, cina luată devreme poate ajuta la controlul poftelor. Mesele târzii sunt adesea asociate cu gustările, care apar mai degrabă din plictiseală decât din foame. Evitarea gustărilor nocturne te poate ajuta, de asemenea, să îți controlezi greutatea și să reduci vârfurile glicemie de zahăr din sânge care apar atunci când mănânci prea aproape de ora de culcare.

Ce faci dacă ai un program încărcat?

Dacă nu poți lua cina între orele 17:00 și 19:00, nu te îngrijora. Chiar și a mânca înainte de ora 20:00 este mai bine decât să iei cina târziu în noapte. Acest lucru ajută la prevenirea problemelor digestive și îți oferă suficient timp să te relaxezi înainte de somn. Un program de masă  între orele 18:00 și 20:00, poate fi o soluție flexibilă pentru cei care au un program încărcat și nu pot mânca foarte devreme.

Deci, data viitoare când te gândești să amâni cina până la o oră târzie, amintește-ți că o masă luată mai devreme nu doar că îți poate îmbunătăți digestia și somnul, dar poate și să te ajute să eviți problemele de sănătate pe termen lung.

Sursa: Mirror