În ce situaţii cancerul de sân se poate vindeca

Cancerul de sân este o problemă de sănătate majoră, dar vestea bună este că, un diagnostic timpuriu și tratamente adecvate, cresc șansele de supraviețuire. Tratamentul combinat poate fi de succes și, în unele cazuri, cancerul poate intra în remisie completă.

Este posibil să te vindeci de cancerul de sân?

Da, cancerul de sân poate intra în remisie completă, ceea ce înseamnă că semnele și simptomele cancerului dispar complet și testele nu mai detectează celule canceroase.

cancer sange jpg

Descoperit în stadiul I, cancerul de sân are cele mai mari șanse să fie curabil. Foto: Shutterstock

Potrivit American Cancer Society (ACS), vindecarea cancerului înseamnă că tratamentul a eliminat complet cancerul din corp, persoana nu mai are nevoie de tratament și medicii nu se așteaptă ca boala să revină. Totuși, este rar ca un medic să fie sigur că boala nu va reveni niciodată, așa că vor spune că este în remisie.

Remisia parțială înseamnă că afectarea s-a micșorat, dar boala nu a dispărut complet, iar remisia completă înseamnă că semnele și simptomele cancerului au dispărut complet. Conform Institutului Național al Cancerului din SUA, un medic poate considera cancerul vindecat dacă nu detectează boala timp de 5 ani de remisie completă.

Supraviețuirea și tratamentele în funcție de stadiul cancerului de sân

Stadiul 1

În stadiul 1, celulele canceroase au invadat țesutul mamar înconjurător. O varietate de opțiuni de tratament, inclusiv chirurgie și radioterapie, pot determina cancerul să intre în remisie. Unele persoane pot beneficia și de chimioterapie sau terapie hormonală pentru a reduce riscul de recidivă.

Stadiul 2

În stadiul 2, celulele canceroase sunt prezente în țesutul mamar, în ganglionii limfatici din apropiere sau în ambele. Acest stadiu este curabil cu o combinație de tratamente precum chirurgie, chimioterapie, radioterapie și terapie hormonală. Aceste tehnici de tratament sunt recunoscute pentru îmbunătățirea șanselor de vindecare sau prelungirea supraviețuirii.

Stadiul 3

În stadiul 3, un tumoră s-a dezvoltat și s-a răspândit la mai mulți ganglioni limfatici. Deși este mai greu de tratat, este încă curabil cu tratamente agresive. Acestea pot include combinații de tratamente bazate pe medicamente, precum chimioterapie, medicamente țintite și terapie hormonală, alături de chirurgie.

Stadiul 4

Cancerul de sân metastatic, sau stadiul 4, apare atunci când boala s-a răspândit în alte zone ale corpului, cum ar fi creierul, oasele, plămânii și ficatul. Deși acest stadiu nu este curabil, el este tratabil. Avansările în cercetare și tehnologia medicală permit gestionarea bolii ca o afecțiune cronică, cu un accent pe calitatea vieții.

Ratele de supraviețuire în funcție de stadiu

Baza de date Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEER) urmărește ratele de supraviețuire relative la 5 ani pentru cancerul de sân în Statele Unite, în funcție de cât de mult s-a răspândit cancerul. Datele din 2012-2018 arată că rata de supraviețuire relativă la 5 ani pentru femeile cu cancer de sân este de 90,6%. Bărbații au un risc mai mic de a dezvolta cancer de sân, dar și o rată de supraviețuire mai mică.

Este posibil ca cancerul de sân să intre în remisie completă, în special dacă este tratat în stadii incipiente. Deși cancerul avansat nu este de obicei curabil, tratamentele pot îmbunătăți simptomele și prelungi viața. Este important să reții că tratamentele pentru cancer sunt în continuă îmbunătățire, ceea ce crește ratele de supraviețuire.

Sursa: Medical News Today