Iată care sunt urgenţele stomatologice!

1 shutterstock 1845308953 jpg jpeg

Exist─â diverse situa┼úii ├«n via┼ú─â ├«n care ne dorim s─â ajungem c├ót mai repede la doctor pentru a rezolva o problem─â. Mai exact, ajungem la doctor c├ónd ne doare foarte tare ┼či nu mai putem controla singuri o situa┼úie. Ne referim aici la cazul urgen┼úelor stomatologice, c├ónd pacientul solicit─â o programare urgent─â la un medic specialist, pentru a-i aplica c├ót mai repede posibil un tratament stomatologic.

Dar ce reprezintă o urgenţă stomatologică?

ÔÇ×O urgen┼ú─â dentar─â este o problem─â care implic─â din┼úii ┼či ┼úesuturile de sus┼úinere. De aceea, este foarte important ca aceast─â situa┼úie s─â fie gestionat─â de c─âtre un profesionist. Trebuie precizat c─â urgen┼úele dentare nu cauzeaz─â ├«ntotdeauna durere, de┼či acesta este un semn clar c─â ceva nu este ├«n regul─â. Pacientul semnaleaz─â disconfort, iar acest lucru ├«l determin─â s─â ia decizia de a merge la stomatolog c├ót mai repede cu putin┼ú─â.ÔÇŁ, puncteaz─â dr. Lorelei Nassar.

Ce provoac─â o durere stomatologic─â? Care sunt cauzele?

Durerea dentar─â poate avea multiple cauze, tocmai de aceea, ├«n func┼úie de tipul de durere experimentat, un medic stomatolog cu experien┼ú─â poate determina cauza probabil─â a durerii ┼či poate trata problema. Este foarte important de re┼úinut faptul c─â fiecare tip de ┼úesut transmite mesaje diferite ├«n caz de urgen┼ú─â dentar─â.

Atunci când vorbim despre o urgenţă stomatologică ne gândim la faptul ca acesta poate fi rezultatul unui traumatism dentar ce poate fi dureros sau nu. Iată câteva situaţii care pot provoca o durere de dinţi:

┬Ě fractur─â dentar─â ├«nso┼úit─â de o durere/disconfort dentar sau f─âr─â simptomatologie;

┬Ě ca urmare a unui traumatism/accident/ schimbare a culorii unuia sau mai multor din┼úi;

┬Ě inflamare gingival─â cunoscut─â sub denumirea de fistul─â dentar─â;

┬Ě durere acut─â a din┼úilor sau a maxilarelor;

┬Ě durere acut─â ├«n timpul mastica┼úiei sau la cald/rece;

┬Ě umflare a fe┼úei ┼či/sau a gingiei sau a diverselor zone din cavitatea oral─â;

┬Ě s├ónger─âri abundente ale diferitelor zone din cavitatea bucal─â;

┬Ě din┼úi cu o instabilitate mare, situa┼úie ce provoac─â durere.

Ce trebuie să faci în cazul în care ai o urgenţă stomatologică?

ÔÇ×Cel mai important lucru, ├«n cazul ├«n care te confrun┼úi cu o urgen┼ú─â stomatologic, este s─â r─âm├ói calm ┼či s─â depistezi zonele din cavitatea bucal─â care produc durere, at├ót ├«n cazul copiilor, c├ót ┼či ├«n cel al adul┼úilor.

├Än cazul durerii acute de din┼úi ÔÇô carii netratate la timp - acestea pot fi adesea ├«nso┼úite de dureri de cap ┼či de apari┼úia febrei. Ca prim─â m─âsur─â, se recomand─â cur─â┼úarea alimentelor r─âmase printre din┼úi, cu ajutorul a┼úei dentare, urmat─â de cl─âtirea cu ap─â. Urm─âtorul pas? O programare urgen┼ú─â la medicul dentist, pentru evaluarea situa┼úiei ┼či interven┼úia necesar─â!ÔÇŁ, precizeaz─â specialistul.

Exist─â c├óteva situa┼úii care te pot scoate din zona de confort ┼či ├«┼úi pot da via┼úa peste cap:

Fracturarea unui dinte - aceasta se poate produce ├«n urma unei mu┼čc─âturi dure dintr-un aliment mai tare, a unei lovituri sau c─âz─âturi, sau ca urmare a sl─âbirii dintelui din cauza bruxismului. ├Än aceast─â situa┼úie, recomandarea medicilor este de a cl─âti cu ap─â c─âldu┼ú─â cavitatea bucal─â ┼či de a p─âstra fragmentul rupt pentru a-l duce la stomatolog.

ÔÇ×Tot o urgen┼ú─â stomatologic─â o reprezint─â ┼či abcesul dentar, ├«n acest caz fiind vorba despre o infec┼úie de natur─â bacterian─â fixat─â la r─âd─âcina unui dinte sau ├«n spa┼úiul dintre gingie ┼či dinte. Primul lucru pe care trebuie s─â-l fac─â pacientul este vizita urgent─â la un cabinet stomatologic unde, medicul stomatolog ├«i va cur─â┼úa zona afectat─â ┼či, totodat─â, ├«i va prescrie un tratament. De precizat c─â exist─â dou─â tipuri de abces: parodontal (al gingiei) ┼či periapical (al dintelui).ÔÇŁ, adaug─â dr. Nassar.

O alt─â situa┼úie de urgen┼ú─â stomatologic─â amintit─â de medicul specialist este aceea ├«n care un corp str─âin r─âm├óne blocat ├«ntre din┼úi. ├Än acest caz se va folosi a┼ú─â dentar─â pentru ├«nl─âturarea acestuia, ÔÇ×deoarece aceste corpuri pot crea leziuni asupra gingiei provoc├ónd alte probleme.ÔÇŁ

A┼čadar, atunci c├ónd ai de-a face cu o urgen┼ú─â stomatologic─â, nu mai am├óna: prezint─â-te de urgen┼ú─â la cabinetul stomatologic pentru a rezolva problema!