Este bine să bei cafea pe stomacul gol?

Nu este dăunator pentru majoritatea, dar poate agrava arsurile la stomac și ulcerele dacă ai o astfel de predispoziție.

Dieteticianul  Anthony DiMarino ne ajuta să răspundem la întrebarea: este cafeaua fierbinte pe stomacul gol dăunătoare pentru sănătate?

 Relaxare pe canapea - cafea FOTO Shutterstock

Puțin lapte gras în cafea atenuează efectele resimțite de persoanele care au probleme digestive. Foto: Shutterstock

"Sistemul tău digestiv este incredibil de complex și eficient. Majoritatea oamenilor nu au nicio problemă să bea cafea pe stomacul gol.", spune diaeteticianul Anthony DiMarino, care demontează și câteva mituri legate de cosumul de cafea.

Mitul nr.1: Cafeaua cauzează reflux și arsuri la stomac

Odată cu popularitatea platformelor de rețele sociale precum TikTok, au apărut și idei îndoielnice legate de sănătate. Unul dintre mituri susține că a bea cafea dimineata poate cauza reflux gastroesofagian (GERD) și arsuri la stomac. DiMarino demontează acest mit, subliniind că cercetările nu au furnizat dovezi clare sau definitive. Cu toate acestea, el recunoaște că băutul cafelei poate crește producția de acid gastric și poate agrava simptomele la cei predispusi la reflux. Recomandarea sa pentru aceștia: adăugarea de lapte cu conținut scăzut de grăsimi sau alternative la lapte pentru a reduce impactul asupra stomacului.

Mitul nr. 2: Cafeaua favorizează ulcerele

Contrar acestei opinii, cercetările arată că cafeaua nu contribuie semnificativ la formarea ulcerelelor. Infecțiile cu Helicobacter pylori (H. pylori) și utilizarea excesivă a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt factorii principali în apariția ulcerului peptic. DiMarino subliniază că, deși cafeaua poate crește producția de acid gastric, nu există o legătură cu formarea ulcerelelor.

Efectele consumului pe stomacul gol

Deși a bea cafea înainte de micul dejun poate fi inofensiv pentru majoritatea oamenilor, există câteva efecte secundare de luat în considerare:

Creșterea nervozității și anxietății: Absorbția rapidă a cafelei pe stomacul gol poate intensifica efectele cofeinei, cauzând nervozitate, anxietate și iritabilitate. Soluția recomandată de DiMarino: consumul de alimente împreună cu cafeaua pentru a încetini absorbția cofeinei.

Relaxarea intestinelor: Până la 1 din 3 băutori de cafea raportează nevoia de a folosi toaleta după ce savurează băutura. Acizii din cafea pot stimula contracțiile musculare în sistemul digestiv, declanșând nevoia de a defeca. Este întotdeauna bine să știi acest detaliu înainte de a savura o ceașcă pe stomacul gol.

În concluzie, a bea cafea pe stomacul gol poate fi o experiență inofensivă pentru majoritatea oamenilor sănătoși, dar este important să fii conștient de propriul corp și să ajustezi obiceiurile în funcție de nevoile tale.

Sursa: Cleveland Clinic