Dormi pe burtă? Află dacă este riscant!

Experții în sănătate explică modul în care somnul pe burtă afectează sistemul respirator și care este poziția ideală în care să dormi, scrie India Today

Potrivit publicației, experții spun că somnul pe burtă poate compromite mușchii spatelui și gâtului și poate limita mișcarea mușchilor respiratori.

Deși dormitul pe burtă poate încorda mușchii spatelui și gâtului, îi poate ajuta pe cei care sforăie. Totuși, poziția ideală pentru dormit este fie culcat pe spate, fie culcat pe partea stângă.

ore de somn in functie de zodie shutterstock 292935077 jpeg

Dormitul pe spate pare să fie poziția ideală de somn. Foto: Shutterstock

India Today a discutat cu dr. Arun Chowdary Kotaru, pneumolog, despre relația dintre modul în care dormim și sănătate.

„Somnul presupune o acțiune complexă pentru mușchii respiratori. Dacă poziția de somn este pe burtă, plămânii nu vor avea spațiu adecvat pentru a se extinde, ceea ce poate duce la hipoplazie. În cele din urmă, o persoană poate ajunge să aibă probleme respiratorii", a spus dr. Kotaru.

Mușchii accesorii respirației, folosiți și în somn, includ mușchii abdominali și mușchii gâtului care  se tesnionează atunci când o persoană doarme pe burtă.

„Dacă ceri unei persoane să se întindă pe burtă, restricționezi mișcarea mușchilor abdominali și a altor mușchi accesorii care sunt utilizați pentru a respire corect. Chiar și diafragma, care este mușchiul principal pentru respirație, este îngreunată”, a adăugat medicul.

Potrivit Dr. Asmita Mehta, profesor de medicină respiratorie, dacă stai întins pe burtă, vei forța musculature spatelui și coloana vertebrală. „Deoarece greutatea ta se află în mijlocul corpului, presiunea este pe spate. Durerea de spate sau de gât pot crește în timpul zilei. Aceasta înseamnă că mușchii spatelui și gâtului nu se odihnesc nici în timpul zilei, nici în timpul nopții, ", a spus doctorul Mehta.

Ea a adăugat că pozițiile ideale de somn sunt dormitul pe spate, care distribuie uniform greutatea corporală și pe partea stângă.

Dr. Kotaru a explicat că singurul beneficiu pentru sănătate oferit de dormitul pe burtă este că așa se poate evita sforăitul.

„Există o atracție gravitațională din zona gâtului. Bărbia, care este un os mobil, se mișcă ușor înapoi în timpul somnului și exercită presiune asupra traheei, ceea ce duce la o numită compresie. Acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii sforăie", a spus medicul.

Dacă dormi pe partea stângă, tracțiunea gravitațională asupra bărbiei și a traheei este îndepărtată. „Plămânul drept are un rol major în respirație, motiv pentru care menținerea acestuia în partea superioară în timp ce dormi pe stânga este bună sistemul respirator”, a spus dr. Kotaru, adăugând că dormitul pe partea dreaptă ar putea adăuga presiune asupra plămânului drept și, chiar poate provoaca reflux acid.

Dr. Mehta a adăugat că dormitul culcat pe partea stângă, în special în poziție fetală, ar putea fi o poziție ideală pentru a dormi.

„În timpul sarcinii, ar trebui să stai întinsă pe o parte când dormi, adăugând o pernă sub burtă, deoarece culcatul pe spate va fi dureros”, a spus dr. Mehta.

Un studiu medical din 2012 sugerează că „dormitul pe partea stângă atunci când ești însărcinată poate crește fluxul sanguin sănătos și poate oferi nivelul optim de oxigen pentru tine și copilul tău”.

Dacă ai și o problemă cu sinusurile, să dormi pe spate ar putea fi o problemă. Prin urmare, este de preferat să te intinzi pe o parte.

Citește și Cum se tratează durerile de spate?