Digestia şi acneea: cum să te bucuri de o piele frumoasă prin rezolvarea problemelor digestive

1 femeie care se uita in oglinda jpg jpeg

Dacă îţi doreşti o piele mai strălucitoare şi mai sănătoasă, s-ar putea să fii surprinsă să afli că răspunsul este legat mai mult de starea tractului digestiv decât de sumele legate de creme şi măşti pentru ten. Dacă ne uităm puţin mai atent la modul în care funcţionează sistemul nostru digestiv, această ipoteză se conturează foarte clar.

Printre alte funcţii, sistemul nostru digestiv este principalul loc în care sunt absorbiţi nutrienţii din alimentele pe care le consumăm. Este, de asemenea, sursa multor inflamaţii din organism, care pot avea efecte semnificative şi la nivelul pielii. Dacă sistemul digestiv nu funcţionează optim, pot apărea erupţii acneice, eczeme, roşeaţă sau pielea poate căpăta un aspect tern.

Cercetări semnificative arată chiar că multe dintre aceste afecţiuni inflamatorii ale pielii sunt declanşate de o digestie proastă. Deoarece pielea ta este cel mai mare organ al corpului tău, nu este de mirare că acneea, rozaceea şi dermatita apar atunci când la nivel intern ceva nu merge bine. Cum poţi să-ţi ameliorezi funcţionarea sistemului digestiv şi inclusiv aspectul pielii? Iată câteva sfaturi utile.

Diminuează consumul de zahăr şi lapte

Mulţi oameni au alergii alimentare, dar şi mai mulţi au sensibilităţi alimentare. De multe ori afecţiunile pielii sunt influenţate de aceste alimente care provoacă o anumită sensibilitate. Mulţi oameni nu conştientizează ani în şir că au o problemă legată de alimentaţie şi ignoră simptomele. Produsele lactate au fost legate, în multe studii, de acneea hormonală.  Zahărul sau alimentele care au un nivel ridicat al indicelui glicemic pot duce la creşterea inflamaţiei în tot corpul, rezultând în erupţii cutanate şi eczeme. Pentru sănătatea ta digestivă şi generală încearcă să diminuezi consumul de lactate şi de alimente bogate în zahăr. Astfel vei putea constata dacă ai sau nu o sensibilitate legată de aceste produse.

Combate constipaţia

Constipaţia este un indicator cât de poate de clar al unor probleme digestive, mai ales dacă ai mai puţin de trei scaune pe săptămână. Ca remediu rapid poţi încerca supozitoarele cu glicerina, dar dacă problema persistă ar trebui să te adresezi unui medic. Constipaţia poate apărea simultan cu erupţiile acneice, deoarece sunt adesea simptome ale aceleiaşi probleme: lipsa de detoxifiere a organismului. Tratând problemele de fond care au cauzat constipaţia, poţi trata, indirect şi acneea.

Ajutor de la probiotice

Vino în ajutorul florei intestinale prin administrarea unui supliment zilnic cu probiotice. Aceste „bacterii bune” trăiesc în tractul nostru digestiv şi contribuie la menţinerea unei flore intestinale sănătoase, permiţând corpului nostru să absoarbă nutrienţii de care beneficiază şi pielea, dar, de asemenea, ajută la eliminarea reziduurilor. Poţi obţine, de asemenea, aceste probiotice din alimente precum varză murată, kefirul şi kombucha.

Enzimele digestive

Corpul tău îşi produce propriile enzime digestive, dar de multe ori organismul nu le produce într-o cantitate suficientă pentru a descompune tot ceea ce consumăm. Mai mult decât atât, pe măsură ce înaintăm în vârstă, producţia de enzime digestive scade. Suplimentarea cu enzime digestive este benefică pentru absorbţia tuturor nutrienţilor necesari pentru o piele frumoasă, dar ajută, totodată, la o digestie eficientă. În plus, enzimele digestive ajută organismul să reînnoiască celulele deteriorate, reducând în acelaşi timp constipaţia. Atunci când alegi un astfel de supliment, caută enzime pe bază de plante.

Fă mişcare!

Mişcarea este esenţială pentru funcţionarea corectă a sistemului digestiv. Prin creşterea ritmului cardiac, chiar şi o dată pe zi, ajuţi la transportul substanţelor nutritive în piele. Mai mult, anumite întinderi şi posturi de yoga te pot ajuta în cazul în care ai probleme cu constipaţia. Exerciţiile fizice te ajută, de asemenea, să îţi reduci nivelul de stres, ducând la o piele mai sănătoasă, cu un aspect mai tânăr.

Funcţiile diferitelor aparate ale organismului nostru sunt legate în moduri care nu sunt mereu evidente. Aşadar, dacă îţi doreşti o piele frumoasă şi un ten întinerit, asigură-te, mai întâi, că sistemul tău digestiv este în cea mai bună formă.

Sursă foto: Pexels.com