De ce se „leneveşte“ tranzitul intestinal

1 colon iritabil jpg jpeg

Sedentarismul, mesele luate pe fugă, hrana dezechilibrată şi hidratarea incorectă sunt câteva dintre motivele pentru care tranzitul intestinal nu va funcţiona niciodată ca... un ceas elveţian.

Se vorbeşte adesea despre tranzit intestinal lent. În acest caz, scaunul nu se mai elimină în fiecare zi sau la 2 zile, aşa cum ar fi normal, şi astfel apar probleme precum balonarea, disconfortul digestiv şi constipaţia. Ştiai că un tranzit intestinal lent poate duce la creşterea circumferinţei abdomenului cu până la 5 centimetri? Scăderea frecvenţei eliminării scaunului, însoţită adesea de greutatea evacuării materiilor fecale, are cauze numeroase şi multe dintre ele ţin de stilul de viaţă şi de alimentaţie. Cel mai frecvent, este prezentă la cei cu o dietă săracă în fibre (prezente în legume, fructe, cereale) şi bogată în grăsimi animale, la cei care nu beau suficientă apă şi care sunt sedentari (mişcarea stimulează contracţia muşchilor intestinali). În sarcină, scăderea frecvenţei scaunelor are legătură cu schimbările hormonale prezente în această etapă, precum şi cu apăsarea uterului (care tot creşte în dimensiuni) pe colon.

Sindromul intestinului iritabil, boala omului modern

Din ce în ce mai multe persoane sunt diagnosticate cu sindromul intestinului iritabil, boală care produce disconfort abdominal şi modificări ale tranzitului – constipaţie şi diaree. Nu se ştie cu exactitate de ce apare, presupunându-se că este vorba despre o comunicare anormală între intestin şi creier, pe fondul stresului şi sedentarismului, prezente din ce în ce mai mult în zilele noastre. Boala se tratează prin schimbarea stilului de viaţă (mişcarea are acţiune benefică), renunţarea la fumat şi la alcool şi la grija faţă de alimente (în funcţie de tulburările de tranzit prezente). Poate fi nevoie şi de tratament medicamentos (antispastice, laxative).

INFO

Tulburări de tranzit precum diareea şi constipaţia sunt frecvent întâlnite în perioada concediilor.