Cum se depistează tuberculoza. În ce constă testarea pentru TBC

1 test tbc jpg jpeg

Metoda standard prin care se determin─â dac─â cineva este sau nu infectat cu bacteria Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch, ce provoac─â tuberculoz─â (TBC), este testul IDR la tuberculin─â.

Un r─âspuns pozitiv la acest test poate s─â apar─â, potrivit medicului specialist ├«n pneumologie Simona Buc┼ča Dobre, dac─â persoana ├«n cauz─â are ├«n prezent TBC, dac─â a fost expus─â la acest─â boal─â ├«n trecut sau dac─â a primit vaccinul BCG (├«mpotriva TBC). Este bine ca medicul s─â fie informat cu privire la efectuarea unui asemenea test ┼či ├«n trecut ┼či, mai ales, dac─â rezultatul a fost pozitiv. ├Än acest caz, testul nu mai este necesar. De obicei, dup─â expunerea la aceast─â bacterie, testul la tuberculin─â va ie┼či pozitiv dup─â 2 s─âpt─âm├óni ÔÇô 3 luni.

În ce constă

Se injecteaz─â la nivelul bra┼úului 0,1 ml de derivat proteic purificat (PPD) din tuberculin─â. ├Än urma testului, va ap─ârea o umfl─âtur─â. Dup─â 48-72 de ore de la administrarea injec┼úiei se interpreteaz─â testul. Se detecteaz─â zone cu ridic─âturi unde s-au produs reac┼úii cutanate locale. Aceasta se numeste indura┼úie ┼či se refer─â la umfl─âtura cu margini clar definite.

Cum se interpreteaz─â

Testul poate avea r─âspuns negativ sau pozitiv. ├Än cazul celui pozitiv, se ia ├«n calcul diametrul zonei umflate. Astfel, dac─â aceasta este mai mare de 5 mm, poate fi vorba despre o persoan─â infectat─â cu HIV sau despre cineva care a avut tuberculoz─â ├«n trecut. Rezultatul poate fi influen┼úat ┼či de o imunitate sc─âzut─â.

Un rezultat pozitiv ├«n cadrul c─âruia diametrul este egal sau mai mare de 10 mm pot avea ┼či persoanele care lucreaz─â ├«n laboratoare ┼či institu┼úii medicale unde se expun riscului de a contracta bacilul, dar ┼či cele care utilizeaz─â stupefiante pe cale injectabil─â. ├Äns─â poate ap─ârea o zon─â umflat─â ┼či la copiii mai mici de 5 ani (influen┼úat de vaccinul BCG efectuat la na┼čtere).

O zon─â mai mare de 15 mm cu ridic─âturi ├«nseamn─â un rezultat pozitiv indiferent de sex, v├órst─â, mediul de lucru ┼či dependen┼úa de stupefiante.

Cei infectaţi cu tuberculoză pot obţine un răspuns negativ influenţat de un sistem imunitar foarte slăbit de anumite afecţiuni sau tratamente precum cancer ori chimioterapie. De asemenea, o tuberculoză recent depistată poate da un rezultat negativ din cauza imunităţii scăzute.

Cite┼čte ┼či: Simptome TBC ÔÇô tuberculoza, o boala contagioasa de temut  

┼×tiai c─â...

...exist─â situa┼úii c├ónd bacilul Koch se afl─â ├«n stare latent─â ├«n corp ┼či nu produce tuberculoz─â o perioad─â de c├óteva luni p├ón─â la c├ó┼úiva ani? Bacteria se poate activa la cei cu alimenta┼úie dezechilibrat─â, cu imunitate sc─âzut─â.

INFO

O persoan─â care a primit un vaccin BCG ├«mpotriva tuberculozei poate avea un rezultat pozitiv la test, a┼ča cum un test negativ nu ├«nseamn─â ├«ntotdeauna c─â o persoan─â nu are tuberculoz─â. Testul se face gratuit cu trimitere de la medicul de familie.