Cum ├«┼úi ├«ngrije┼čti picioarele dac─â ai diabet

1 picioare diabet jpg jpeg

Printre complica┼úiile posibile ale diabetului se num─âr─â ┼či cele de la nivelul picioarelor. Dac─â e┼čti diagnosticat cu diabet, ┼úine boala sub control ┼či urmeaz─â unele sfaturi de ├«ngrijire!

Persoanele diabetice cu un nivel crescut constant al glicemiei pot suferi unele complica┼úii, care apar de obicei dup─â ani de evolu┼úie a acestei afec┼úiuni. Cele mai grave astfel de complica┼úii pot surveni la nivelul ochilor (retinopatie diabetic─â), rinichilor (boal─â renal─â diabetic─â) ┼či nervilor (neuropatie diabetic─â). Sindromul piciorului diabetic desemneaz─â leziunile ap─ârute la nivelul membrelor inferioare, acestea afect├ónd nu numai pielea, ci ┼či ┼úesutul subcutanat ┼či chiar pe cel osos.

Se poate ajunge la amputaţie!

Complica┼úiile la nivelul picioarelor apar ├«n cazul unui diabet necontrolat, fiind favorizate ┼či de particularit─â┼úile care ├«nso┼úesc boala: circula┼úia sangvin─â deficitar─â ┼či pierderea sensibilit─â┼úii la nivelul picioarelor. Totodat─â, la ace┼čti pacien┼úi, sunt frecvente usc─âciunea pielii, fiind nevoie de produse speciale de ├«ngrijire. Pot ap─ârea ┼či calusurile, zone ├«ngro┼čate favorizate de traumatismele repetate.

Sfatul nostru este să nu neglijezi sănătatea picioarelor, mai ales dacă ai diabet. În cazuri grave, se poate ajunge la amputaţia lor! Acest lucru este determinat de faptul că boala diminuează senzaţia de durere, motiv pentru care este posibil să nu fie resimţite din timp rănile sau leziunile. Astfel, acestea se pot agrava, cauzând ulceraţii profunde.

Ce este bine s─â faci periodic

  • Prive┼čte-┼úi zilnic picioarele cu aten┼úie; pentru o mai bun─â examinare, po┼úi folosi ┼či o oglind─â. Observ─â dac─â exist─â t─âieturi, ulcera┼úii, b─â┼čici, umfl─âturi, ro┼čea┼ú─â sau probleme ale unghiilor.
  • Aplic─â o crem─â hidratant─â special─â pentru picioare. Spa┼úiul dintre degete nu trebuie uns, pentru c─â exist─â riscul apari┼úiei micozelor, din cauza umidit─â┼úii.
  • Spal─â-┼úi zilnic picioare cu ap─â c─âldu┼ú─â, nu fierbinte! Stai cu ele ├«n ap─â cel mult 10 minute.
  • Dac─â ai diabet, nu merge niciodat─â descul┼ú, nici chiar ├«n cas─â.
  • Poart─â ├«nc─âl┼ú─âminte c├ót mai confortabil─â, lejer─â.
  • Taie-┼úi unghiile cu aten┼úie. Acestea nu trebuie t─âiate foarte scurt, pentru a se evita ├«ncarnarea lor. Pentru rotunjirea col┼úurilor, folose┼čte o pil─â.
  • Schimb─â-┼úi ┼čosetele zilnic. Alege-le pe cele de bumbac.
  • Evit─â fumatul Acest obicei reduce circula┼úia sangvin─â la nivelul picioarelor.
  • Nu ├«ncerca s─â tratezi singur problemele care apar la picioare dac─â ai diabet, nici m─âcar calusurile. Medicul sau specialistul podolog este singurul care ├«┼úi poate recomanda tratamentul potrivit.