Chistul hidatic: cauze, simptome, tratament

1 chist hidatic jpg jpeg

Chistul hidatic sau hidatoza este un tip de echinococoz─â, parazitoz─â care se transmite de la animale la oameni, ace┼čtia ├«mboln─âvindu-se prin contactul direct cu animalul infectat ori prin ingerarea de alimente sau ap─â contaminate cu parazitul Echinococcus granulosus.

Echinococoza are 4 forme:

  • Echinococoza chistic─â, cunoscut─â ┼či sub numele de hidatoz─â (chist hidatic), cauzat─â de infectarea cu Echinococcus granulosus;
  • Echinococoza alveolar─â, cauzat─â de infectarea cu Echinococcus multilocularis;
  • Echinococoza polichistic─â, cauzat─â de infectarea cu Echinococcus vogeli;
  • Echinococoza unichistic─â, cauzat─â de infectarea cu Echinococcus Oligarthrus.

Cele mai r─âsp├óndite forme sunt cea chistic─â ┼či cea alveolar─â.

Chistul hidatic: cum se produce infectarea la om

Chistul hidatic (hidatoza) este o afec┼úiune r─âsp├óndit─â mai ales ├«n zonele de cre┼čtere a animalelor (oi, capre etc.), deoarece acestea sunt gazde intermediare, care transmit boala c├óinilor, ei fiind gazda final─â, iar de la ace┼čtia se transmite la om, care este gazd─â accidental─â. Infectarea omului se produce prin contactul cu ou─âle parazitului Echinococcus granulosus (care se reg─âse┼čte ├«n fecalele c├óinelui) sau prin ap─â sau alimente contaminate cu aceast─â larv─â.

Unde se localizeaz─â chistul hidatic ┼či care sunt simptomele

Infectarea cu Echinococcus granulosus duce la apari┼úia unuia sau a mai multor chisturi localizate ├«n general ├«n ficat (peste 60% dintre cazuri) sau ├«n pl─âm├óni ┼či mai rar la nivelul oaselor, rinichilor, splinei, mu┼čchilor ┼či sistemului nervos central. Perioada de incuba┼úie poate s─â dureze mai mul┼úi ani, p├ón─â c├ónd chistul cre┼čte at├ót de mult ├«nc├ót apar semne clinice.

C├ónd chistul se dezvolt─â la nivelul ficatului (chist hidatic hepatic), simptomele resim┼úite sunt durerile abdominale, grea┼úa ┼či v─ârs─âturile. Dac─â localizarea este ├«n pl─âm├óni (chist hidatic pulmonar), semnalele de alarm─â sunt tusea cronic─â, durerile ├«n piept ┼či repira┼úia ├«ntret─âiat─â. Printre semnele nespecifice ale afec┼úiunii se num─âr─â sl─âbiciunea, anorexia ┼či sc─âderea ├«n greutate f─âr─â regim alimentar. Chistul hidatic se diagnosticheaz─â ├«n urma unei ecografii completate de CT sau RMN.

Cum se trateaz─â chistul hidatic

Tratamentul depinde de simptome, m─ârimea, chistului ┼či localizare. Unele chisturi sunt inactive ┼či nu cauzeaz─â simptome, iar acestea pot disp─ârea de la sine. Altele, ├«ns─â, care ├«┼či manifest─â prezen┼úa, necesit─â tratament, cel mai eficient fiind cel chirurgical. Interven┼úia chirurgical─â se recomand─â mai ales pentru chisturile hidatice situate la nivelul ficatului. Alte tipuri de tratament sunt cel medicamentos, antiparazitar ┼či cel de aspirare a con┼úinutului chistului.

Cum se previne infectarea

Apari┼úia chistului hidatic poate fi pre├«nt├ómpinat─â pritr-o igien─â riguroas─â: sp─âlarea m├óinilor cu ap─â ┼či s─âpun dup─â atingerea c├óinilor ┼či ├«nainte de mas─â. Pentru persoanele care au c├óini, ace┼čtia trebuie vaccina┼úi ┼či deparazita┼úi la intervale stabilite ├«mpreun─â cu medicul veterinar. De asemenea, mai ales ├«n c─âl─âtorii, se va evita consumul apei ┼či alimentelor provenite din surse nesigure.

Cite┼čte mai multe despre chistul hidatic ┼či alte boli transmise de la animale:

├Äntre mit ┼či realitate: pericolele p─ârului de pisic─â

Boli pe care oamenii le iau de la animalele de companie