Ce vitamine și minerale nu ar trebui să iei împreună?

Nu doar combinațiile dintre medicamente pot fi dăunătoare, ci și cele dintre vitamine. Iată care sunt acestea, potrivit MedicineNet.

Vitamina C cu vitamina B 12

Vitamina C este un antioxidant esențial pentru sănătatea sistemului imunitar. Vitamina B-12 ajută la menținerea sistemului nervos și la formarea globulelor roșii. Studiile arată că administrarea acestor două suplimente în același timp poate reduce cantitatea de vitamina B-12 pe care o primești. Deci, experții recomandă să iei aceste suplimente la cel puțin două ore distanță.

Supliment de vitamina A cu alimente bogate în vitamina A

Deoarece vitamina A este o vitamină solubilă în grăsimi, orice exces este stocat în organism. Deci, nu trebuie să iei vitamina A în fiecare zi. Prea multă vitamina A poate duce la oase mai slabe și la mai multe fracturi osoase pe măsură ce îmbătrânești. De asemenea, poate fi dăunător copiilor nenăscuți.

medicamente jpg

Interacțiunea dintre vitaminele pe care le ei poate afecta eficacitaea acestora. Foto: Shutterstock

Dacă ești însărcinată sau iei un supliment de vitamina A, evitață să mâncânci ficat sau paté de ficat. Aceste alimente sunt atât de bogate în vitamina A încât, chiar dacă nu iei un supliment de vitamina A, ar trebui să le consumi doar o dată pe săptămână pentru a evita să consumi prea mult.

Acid folic (vitamina B9) și vitamina B12

Deși ambele vitamine din grupul B sunt importante, consumul de prea mult acid folic sau acid folic poate ascunde de fapt simptomele deficienței de vitamina B12. Deci, discută cu medicul pentru a verifica nivelul de vitamine înainte de a adăuga aceste suplimente la regimul dtău zilnic.

Vitaminele E și vitamina K

Este bine documentat că suplimentarea cu vitamina E poate duce la creșterea sângerării la unii oameni. Unii medici prescriu un supliment de vitamina K pentru a ajuta la coagularea sângelui. Administrarea concomitentă a vitaminei E poate contracara efectele vitaminei K.

Cupru și zinc

Atât cuprul, cât și zincul sunt minerale importante. Majoritatea oamenilor au suficient din acești nutrienți din dietă. Cuprul ajută la dezvoltarea creierului, la sănătatea sistemului nervos și la formarea țesuturilor importante din organism. Zincul este un mineral important pentru vindecare.

Diferitele minerale pot concura pentru absorbția în sistemul digestiv atunci când sunt luate în același timp. Deci, dacă iei împreună cupru și zincul, unul are de obicei o absorbție slabă. În cazul acestor două suplimente, zincul câștigă. Persoanele care iau o mulțime de suplimente de zinc pot dezvolta o deficiență de cupru.

O sursă de suplimentare cu zinc este crema pentru proteze dentare. Dacă utilizezi cremă pentru proteze dentare și ai probleme neurologice, este posibil să ai o deficiență de cupru.

Calciu cu alte minerale

Calciul este un mineral important pentru sănătatea oaselor. Luarea unui supliment de calciu poate afecta modul în care corpul tău absoarbe alte minerale, inclusiv zinc, magneziu sau fier. Dacă iei orice combinație a acestor suplimente, discută cu medicul despre cel mai bun moment pentru absorbția maximă a fiecărui mineral.

Cât timp ar trebui să aștepți între diferite vitamine?

Timpul dintre vitamine depinde de tipul de vitamină pe care o iei. De exemplu, vitaminele solubile în grăsimi (vitaminele A, D, E și K), cel mai bine este să le iei în timpul mesei. Consumul de grăsimi te va ajuta să transporți aceste vitamine acolo unde corpul are cea mai mare nevoie de ele. Regula administrării după masa este valabilă și pentru multivitamine și preparate prenatale.