Ce trebuie să faci înaintea unei operaţii chirurgicale
Orice intervenţie chirurgicală, oricât de minoră, poate necesita o anumită pregătire. Iată câţiva dintre paşii pe care trebuie să-i urmezi înainte de o operaţie!
Teama de complicaţii sau de nereuşită a operaţiei sunt doar câteva dintre îngrijorări. Pentru a reduce anxietatea, pe lângă pregătirea fizică, este necesară şi una psihică, deoarece o atitudine pozitivă contribuie la o recuperare mai rapidă după o intervenţie chirurgicală.
Informează-te din surse sigure
Cu siguranţă, vei avea multe întrebări faţă de modul în care se va desfăşura intervenţia, iar cea mai potrivită persoană care să răspundă este medicul care o va efectua. Te poţi informa în prealabil din alte surse, cum ar fi site-uri specializate, iar pe baza informaţiilor să pregăteşti o listă de întrebări pentru a elimina orice nelămurire pe care ai putea să o ai. Dintre întrebări nu ar trebui să lipsească modul în care se va desfăşura intervenţia, ce proceduri vor fi urmate, cât timp va dura spitalizarea, care sunt complicaţiile care ar putea apărea şi cum va decurge recuperarea. Pentru că va fi multă informaţie nouă într-un timp scurt, iar emoţiile şi-ar putea spune cuvântul, recomandat este să fii însoţită de o altă persoană în timpul discuţiei cu medicul. Dacă nu ai răspunsurile la întrebările care te macină înainte de operaţie, anxietatea resimţită va fi o presiune în plus asupra stării psihice.
Pregăteşte istoricul medical
O bună comunicare cu medicul nu va contribui doar la îmbunătăţirea stării psihice, ci te va ajuta să te pregăteşti şi fizic. Fie că estevorba de o intervenţie chirurgicală clasică sau una minim-invazivă, există anumite protocale care trebuie urmate. Astfel, în timpul discuţiei cu medicul trebuie să-l informezi asupra istoricului tău medical, predispoziţii alergice sau medicamentele pe care le iei, cu sau fără prescripţie medicală. De exemplu, înainte de o intervenţie, administrarea anticoagulantelor trebuie efectuată doar sub supraveghere medicală. Chiar şi vitaminele sau alte suplimente alimentare trebuie menţionate, deoarece substanţele pe care le conţin pot interfera cu medicamente prescrise anterior intervenţiei sau utilizate în timpul operaţiei.
Ce analize trebuie efectuate
Indiferent de tipul intervenţiei chirurgicale, sunt necesare anumite analize pentru a evalua starea generală de sănătate. Printre acestea se numără analizele uzuale de sânge: hemoleucograma, VSH, creatinină serică, coagulograma, transaminazele, grupa de sânge şi rH-ul. Va fi evaluat şi sistemul cardiovascular, prin intermediul unei electrocardiograme. Complementar, vor fi solicitate ecografii, radiografii, analize de tip CT şi RMN, care săevidenţieze zona sau afecţiunea ce urmează a fi tratată. Adiţional, dacă vei fi supus unei anestezii generale, vei fi programat şi la o consultaţie cu medical anestezist.
Urmează sfaturile medicului
Printre recomandările primite de la medic se vor afla şi anumite restricţii alimentare. Aşadar, evităcu o zi înainte de intervenţie anumite alimente sau băuturi enumerate de medic, în timp ce în noaptea premergătoare operaţiei esteinterzis orice consum de alimente. Astfel este prevenită regurgitarea conţinutului stomacal, care poate ajunge în plămâni, ducând la complicaţii. Medicamentele pentru boli cronice pot fi luate doar cu acordul medicului.
Citeste si: Iată care sunt simptomele cancerului pulmonar!
INFO
Anterior operaţiei, dacă esteposibil, este recomandat să faci cât mai multă mişcare, care va grăbi ulterior recuperarea.
Evită să fumezi sau să consume băuturi alcoolice cu câtevazile înainte de intervenţie.