Ce trebuie să faci înaintea unei operaţii chirurgicale

1 operatie jpg jpeg

Orice interven┼úie chirurgical─â, oric├ót de minor─â, poate necesita o anumit─â preg─âtire. Iat─â c├ó┼úiva dintre pa┼čii pe care trebuie s─â-i urmezi ├«nainte de o opera┼úie!

 Teama de complica┼úii sau de nereu┼čit─â a opera┼úiei sunt doar c├óteva dintre ├«ngrijor─âri. Pentru a reduce anxietatea, pe l├óng─â preg─âtirea fizic─â, este necesar─â ┼či una psihic─â, deoarece o atitudine pozitiv─â contribuie la o recuperare mai rapid─â dup─â o interven┼úie chirurgical─â.

Informeaz─â-te din surse sigure

Cu siguran┼ú─â, vei avea multe ├«ntreb─âri fa┼ú─â de modul ├«n care se va desf─â┼čura interven┼úia, iar cea mai potrivit─â persoan─â care s─â r─âspund─â este medicul care o va efectua. Te po┼úi informa ├«n prealabil din alte surse, cum ar fi site-uri specializate, iar pe baza informa┼úiilor s─â preg─âte┼čti o list─â de ├«ntreb─âri pentru a elimina orice nel─âmurire pe care ai putea s─â o ai. Dintre ├«ntreb─âri nu ar trebui s─â lipseasc─â modul ├«n care se va desf─â┼čura interven┼úia, ce proceduri vor fi urmate, c├ót timp va dura spitalizarea, care sunt complica┼úiile care ar putea ap─ârea ┼či cum va decurge recuperarea. Pentru c─â va fi mult─â informa┼úie nou─â ├«ntr-un timp scurt, iar emo┼úiile ┼či-ar putea spune cuv├óntul, recomandat este s─â fii ├«nso┼úit─â de o alt─â persoan─â ├«n timpul discu┼úiei cu medicul. Dac─â nu ai r─âspunsurile la ├«ntreb─ârile care te macin─â ├«nainte de opera┼úie, anxietatea resim┼úit─â va fi o presiune ├«n plus asupra st─ârii psihice.

Preg─âte┼čte istoricul medical

O bun─â comunicare cu medicul nu va contribui doar la ├«mbun─ât─â┼úirea st─ârii psihice, ci te va ajuta s─â te preg─âte┼čti ┼či fizic. Fie c─â estevorba de o interven┼úie chirurgical─â clasic─â sau una minim-invaziv─â, exist─â anumite protocale care trebuie urmate. Astfel, ├«n timpul discu┼úiei cu medicul trebuie s─â-l informezi asupra istoricului t─âu medical, predispozi┼úii alergice sau medicamentele pe care le iei, cu sau f─âr─â prescrip┼úie medical─â. De exemplu, ├«nainte de o interven┼úie, administrarea anticoagulantelor trebuie efectuat─â doar sub supraveghere medical─â. Chiar ┼či vitaminele sau alte suplimente alimentare trebuie men┼úionate, deoarece substan┼úele pe care le con┼úin pot interfera cu medicamente prescrise anterior interven┼úiei sau utilizate ├«n timpul opera┼úiei.

Ce analize trebuie efectuate

Indiferent de tipul interven┼úiei chirurgicale, sunt necesare anumite analize pentru a evalua starea general─â de s─ân─âtate. Printre acestea se num─âr─â analizele uzuale de s├ónge: hemoleucograma, VSH, creatinin─â seric─â, coagulograma, transaminazele, grupa de s├ónge ┼či rH-ul. Va fi evaluat ┼či sistemul cardiovascular, prin intermediul unei electrocardiograme. Complementar, vor fi solicitate ecografii, radiografii, analize de tip CT ┼či RMN, care s─âeviden┼úieze zona sau afec┼úiunea ce urmeaz─â a fi tratat─â. Adi┼úional, dac─â vei fi supus unei anestezii generale, vei fi programat ┼či la o consulta┼úie cu medical anestezist.

Urmeaz─â sfaturile medicului

Printre recomand─ârile primite de la medic se vor afla ┼či anumite restric┼úii alimentare. A┼čadar, evit─âcu o zi ├«nainte de interven┼úie anumite alimente sau b─âuturi enumerate de medic, ├«n timp ce ├«n noaptea premerg─âtoare opera┼úiei esteinterzis orice consum de alimente. Astfel este prevenit─â regurgitarea con┼úinutului stomacal, care poate ajunge ├«n pl─âm├óni, duc├ónd la complica┼úii. Medicamentele pentru boli cronice pot fi luate doar cu acordul medicului.

Citeste si: Iat─â care sunt simptomele cancerului pulmonar!

INFO

Anterior opera┼úiei, dac─â esteposibil, este recomandat s─â faci c├ót mai mult─â mi┼čcare, care va gr─âbi ulterior recuperarea.

Evită să fumezi sau să consume băuturi alcoolice cu câtevazile înainte de intervenţie.