Virusul gripei porcine, mai periculos decât cel al gripei aviare

1 2 jpg jpeg

Această nouă tulpină este extrem de periculoasă pentru oameni, deoarece se poate transmite pe calea aerului de la un om la altul, nu doar de la porc la om, cum se întâmpla în cazul gripei porcine normale.

Simptome asemănătoare cu cele ale gripei umane

Simptomele gripei porcine la om sunt foarte asemănătoare cu cele ale gripei umane: febră (38-40 de grade Celsius), tuse seacă, nas înfundat, dureri în gât. În unele cazuri, poate să ducă la instalarea pneumoniei şi la deces.

Cum se transmite la om

Până în prezent, virusul s-a transmis doar la crescătorii de porci sau la persoanele care au intrat în contact cu porci infectaţi.

Cât de sigură e carnea de porc

Contrar opiniei generale, gripa porcină NU se transmite la om prin consumul de carne de porc infectat în condiţiile în care aceasta este preparată termic în mod corect. Virusurile gripei porcine sunt distruse la temperaturi de cel puţin 70 de grade Celsius.

Medicamentele antivirale sunt eficiente

Depistată la timp, gripa porcină poate fi tratată eficient. Există două clase de medicamente antivirale care pot fi utilizate în tratamentul gripei sezoniere, a gripei aviare, dar şi a gripei porcine: 1. Amantadina şi rimantadina.2. Oseltamivir şi zanamivir. Aceste tratamente pot fi folosite şi pentru prevenirea gripei porcine, susţin specialiştii OMS.

Există riscul unei pandemii?

Astăzi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că a decis să ridice nivelul de alertă în cazul unei pandemii de gripă porcină de la 3 la 4, pe o scară până la 6. Asta pentru că, într-o perioadă în care oamenii călătoresc cu avionul foarte rapid prin lume, nu există nicio regiune unde virusul să nu se poată extinde”, a avertizat adjunctul directorului general al OMS, Keiji Fukuda.

În România riscul este minim

România nu a importat până acum porci vii din Mexic (ţara unde s-au înregistrat 149 de decese a căror cauză ar putea fi gripa porcină). Totuşi, riscul de îmbolnăviri există în condiţiile în care în prezent, în Mexic sunt 400 de români, care se vor întoarce în ţară în viitorul apropiat. Pentru siguranţa populaţiei, Ministerul Sănătăţii Publice a înfiinţat duminică, 26 aprilie, un comitet de coordonare pentru implementarea măsurilor de prevenire şi control în cazul apariţiei gripei porcine la noi în ţară.

Alte boli respiratorii grave

O situaţie similară cu cea de acum a fost în 2003, când virusul gripei aviare (H5N1) a început să se răspândească mai întâi în Asia şi apoi în întreaga lume. În România, nu s-au înregistrat cazuri de gripă aviară la om.O altă afecţiune respiratorie gravă care a făcut ravagii în Asia şi care a pus în gardă autorităţile sanitare din toată lumea este SARS (Sindromul Respirator Acut Sever). SARS a fost depistat pentru prima oară în sudul Chinei în anul 2002 şi a făcut sute de victime în întreaga lume.

Ţări afectate

Până în prezent, cazuri de gripă porcină la om au fost confirmate în Mexic, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Israel, Spania, Marea Britanie, Elveţia, Danemarca, Suedia, Belgia, Italia, Hong Kong, Columbia, Brazilia, Peru.

un text de Andrada Floria