VIDEO: Obiceiuri care îţi pot pune inima în pericol

1 2 jpg jpeg

Privitul la televizor

Persoanele care obişnuiesc să se uite la televizor mai mult de patru ore pe zi au un risc cu 80% mai ridicat să sufere de probleme cardiace, afecţiuni care pot duce inclusiv la deces, atenţionează Sharad Kasarle, om de ştiinţă la Centrul de Nutriţie şi Cercetări DSK din India.

Chiar dacă persoana are o greutate normală, statul pentru perioade mai lungi de timp în faţa televizorului sau a calculatorului poate influenţa negativ nivelul zahărului sau al grăsimilor din sânge.

Iar toţi aceşti factori pot duce la apariţia problemelor cardiace. Mai mult, o parte dintre persoane obişnuiesc să mănânce în faţa televizorului, obicei nu tocmai sănătos. Astfel, riscul de apariţie a problemelor digestive sau a celor de greutate creşte semnificativ.

Ignori sforăitul sau problemele dentare

Mai mult decât o neplăcere minoră, sforăitul este unul dintre semnele principale ale apneei obstructive în somn. Tulburarea, reprezentată de întreruperile de respiraţie din timpul somnului, poate duce în timp la apariţia hipertensiunii arteriale.

Studiile realizate de-a lungul anilor au arătat că apneea se numără printre factorii de risc când vine vorba de bolile cardiovasculare.

La fel ca şi sforăitul, lipsa igienei dentare poate influenţa apariţia acestor afecţiuni. Mai exact, bacteriile care pot apărea în lipsa igienei orale pot declanşa inflamare în organism, ceea ce poate favoriza apariţia aterosclerozei (depunere de colesterol în pereţii arterelor).

Treci cu vederea stările depresive dese

Simţi că situaţiile stresante nu se mai termină? Stările de ostilitate şi cele de depresie pot afecta în egală măsură sănătatea inimii.

Perioadele lungi de stres şi emoţiile negative pot favoriza apariţia tensiunii arteriale mărite, ceea ce creşte şi riscul apariţiei infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral.

Un risc mai ridicat au persoanele care obişnuiesc să se interiorizeze în perioadele de stres, au arătat rezultatele cercetărilor din ultimii ani Pentru a reduce acest risc, specialiştii recomandă soluţionarea problemelor, respectiv ,,tratarea” depresiei.

Fumatul sau convieţuirea cu un fumător

Cu siguranţă ai auzit deja de sute de ori că fumatul şi sănătatea cardiacă nu ,,fac casă bună”. Fumatul poate provoca daune majore inimii.

Obiceiul mai puţin sănătos poate duce la formarea cheagurilor care pot bloca fluxul de sânge de la nivelul inimii. Alţi factori de risc asociaţi cu fumatul, precum hipertensiunea arterială, colesterolul mărit, diabetul, obezitatea , trebuie ţinuţi sub control pentru a preveni problemele cardiovasculare.