VIDEO: Obiceiuri care îţi pot pune inima în pericol

1 2 jpg jpeg

Privitul la televizor

Persoanele care obi┼čnuiesc s─â se uite la televizor mai mult de patru ore pe zi au un risc cu 80% mai ridicat s─â sufere de probleme cardiace, afec┼úiuni care pot duce inclusiv la deces, aten┼úioneaz─â Sharad Kasarle, om de ┼čtiin┼ú─â la Centrul de Nutri┼úie ┼či Cercet─âri DSK din India.

Chiar dacă persoana are o greutate normală, statul pentru perioade mai lungi de timp în faţa televizorului sau a calculatorului poate influenţa negativ nivelul zahărului sau al grăsimilor din sânge.

Iar to┼úi ace┼čti factori pot duce la apari┼úia problemelor cardiace. Mai mult, o parte dintre persoane obi┼čnuiesc s─â m─ân├ónce ├«n fa┼úa televizorului, obicei nu tocmai s─ân─âtos. Astfel, riscul de apari┼úie a problemelor digestive sau a celor de greutate cre┼čte semnificativ.

Ignori sfor─âitul sau problemele dentare

Mai mult decât o neplăcere minoră, sforăitul este unul dintre semnele principale ale apneei obstructive în somn. Tulburarea, reprezentată de întreruperile de respiraţie din timpul somnului, poate duce în timp la apariţia hipertensiunii arteriale.

Studiile realizate de-a lungul anilor au arătat că apneea se numără printre factorii de risc când vine vorba de bolile cardiovasculare.

La fel ca ┼či sfor─âitul, lipsa igienei dentare poate influen┼úa apari┼úia acestor afec┼úiuni. Mai exact, bacteriile care pot ap─ârea ├«n lipsa igienei orale pot declan┼ča inflamare ├«n organism, ceea ce poate favoriza apari┼úia aterosclerozei (depunere de colesterol ├«n pere┼úii arterelor).

Treci cu vederea st─ârile depresive dese

Sim┼úi c─â situa┼úiile stresante nu se mai termin─â? St─ârile de ostilitate ┼či cele de depresie pot afecta ├«n egal─â m─âsur─â s─ân─âtatea inimii.

Perioadele lungi de stres ┼či emo┼úiile negative pot favoriza apari┼úia tensiunii arteriale m─ârite, ceea ce cre┼čte ┼či riscul apari┼úiei infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral.

Un risc mai ridicat au persoanele care obi┼čnuiesc s─â se interiorizeze ├«n perioadele de stres, au ar─âtat rezultatele cercet─ârilor din ultimii ani Pentru a reduce acest risc, speciali┼čtii recomand─â solu┼úionarea problemelor, respectiv ,,tratareaÔÇŁ depresiei.

Fumatul sau convieţuirea cu un fumător

Cu siguran┼ú─â ai auzit deja de sute de ori c─â fumatul ┼či s─ân─âtatea cardiac─â nu ,,fac cas─â bun─âÔÇŁ. Fumatul poate provoca daune majore inimii.

Obiceiul mai puţin sănătos poate duce la formarea cheagurilor care pot bloca fluxul de sânge de la nivelul inimii. Alţi factori de risc asociaţi cu fumatul, precum hipertensiunea arterială, colesterolul mărit, diabetul, obezitatea , trebuie ţinuţi sub control pentru a preveni problemele cardiovasculare.