VIDEO: Hepatita B, o boal─â f─âr─â simptome

1 2 jpg jpeg

├Än jur de 500 de milioane de oameni de pe glob sunt infecta┼úi cu hepatita cronic─â B sau C, iar ├«n Rom├ónia, aproape un milion de oameni sufer─â de hepatit─â cronic─â B. Netratat─â, ea poate produce la leziuni ale ficatului, la ciroz─â sau la cancer hepatic, dup─â cum afirm─â prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Na┼úional de Boli Infec┼úioase ÔÇ×Matei Bal┼čÔÇŁ din Bucure┼čti . Cum afli dac─â ai hepatit─â 40% din bolnavi nu au niciun fel de simptome, iar recomandarea medicilor de a face un control preventiv vine ca urmare a acestui fapt. Totu┼či, hepatita acut─â B are unele semne care ar trebui s─â te trimit─â la medic: icter (aspectul galben al pielii), decolorarea scaunelor, oboseal─â inexplicabil─â, lipsa poftei de m├óncare, dureri abdominale.

Fiindcă virusul hepatitei se transmite frecvent pe cale sexuală, prin contact cu sângele infectat sau cu secreţiile organismului, prof. dr. Streinu-Cercel ne atenţionează să nu folosim obiectele de igienă personală ale persoanelor infectate (pieptăn, periuţă de dinţi, aparat de ras etc.), să ne asigurăm că ustensilele din cabinetele medicale sunt sterile sau desigilate în momentul folosirii, să ne bandajăm rănile deschise.

Dac─â locuie┼čti cu o persoan─â care are hepatit─â B, e bine s─â ai ├«n cas─â produse speciale antivirale sau ├«n─âlbitori cu care s─â cure┼úi obiectele sau zonele atinse de s├ónge.

├Än marea majoritate a cazurilor, persoanele care sufer─â de hepatit─â acut─â B se vor vindeca, din fericire, complet. Totu┼či, ea poate evolua c─âtre o afec┼úiune cronic─â pentru care nu exist─â vindecare, pe ├«ntreaga durat─â a vie┼úii.

În jur de 10% din cazurile de infecţie acută întâlnite la adulţi evoluează către infecţii cronice. În prezent, nu există un medicament care s-o poată vindeca, dar există tratamente care ajută la prevenirea complicaţiilor. Terapia cu antivirale orale, pe o perioadă de timp definită, este opţiunea de tratament cea mai folosită.

De asemenea, pacienţilor li se recomandă tratamentul cu interferon (medicament stimulator al sistemului imunitar), care trebuie urmat timp de un an.

Hepatita B este de 50 până la 100 de ori mai contagioasă decât SIDA. În prezent, tratamentul se bazează pe medicamente care blochează procesul de replicare a virusului.

Pentru a se preveni infectarea cu virusul hepatitei B, orice persoan─â s─ân─âtoas─â trebuie s─â se vaccineze. Vaccinul se administreaz─â ├«n mai multe doze ┼či ar trebui repetat la 5-7 ani. Pentru adul┼úi, exist─â vaccinuri disponibile ├«n farmacii, contra cost, iar copiii sunt vaccina┼úi ├«n cadrul programului na┼úional de imunizare ├«mpotriva hepatitei B.