VIDEO: Cum po┼úi preveni ┼či trata deger─âturile

1 2 jpg jpeg

Deger─âturile sunt leziuni ale ┼úesuturilor care se pot manifesta doar la suprafa┼úa pielii sau ├«n profunzime, la nivelul tendoanelor, articula┼úiilor ┼či mu┼čchilor. ├Än general, ├«n cazul expunerii de scurt─â durat─â la frig, pielea capat─â o nuan┼ú─â ro┼čiatic─â din cauza ├«nghe┼úului, care se poate remedia prin aplicarea unei creme ce are ├«n compozitie extract de g─âlbenele.

Cu toate acestea, ├«n cazul deger─âturilor, lichidul din interiorul ┼úesutului pielii se congeleaz─â, rezult├ónd apari┼úia cheagurilor ├«n vasele sanguine ┼či provoc├ónd ├«ngreunarea circula┼úiei oxigenului ├«n s├ónge, esen┼úial pentru buna func┼úionare a ┼úesuturilor.

Dac─â leziunile u┼čoare se pot trata acas─â, cele mai grave (apari┼úie cheaguri de s├ónge, ├«nvine┼úirea zonei) necesit─â tratamentul medicului pentru a reduce pe c├ót posibil daunele provocate ┼úesutului epitelial.

Cum se manifest─â?

├Än func┼úie de gravitatea ┼či ┼úesuturile afectate, deger─âturile se clasific─â astfel:

- de gradul I ÔÇô forma u┼čoar─â, afecteaz─â doar suprafa┼úa pielii, provoc├ónd dureri ┼či m├ónc─ârime. Apar pe piele pete albe/galbene ┼či provoac─â senza┼úia de amor┼úeal─â. Nu cauzeaz─â daune permanente. - de gradul II ÔÇô pielea ├«nghea┼ú─â ┼či devine aspr─â, ├«ns─â ┼úesuturile ad├ónci nu sunt afectate. Apar leziuni ├«nchise la culoare, dar care se vindec─â ├«n trei-patru s─âpt─âm├óni dac─â sunt tratate corespunz─âtor. Pielea afectat─â este sensibil─â ┼či provoac─â dureri la atingere. - de gradul III ÔÇô forma grav─â, se remarc─â deger─âturi profunde care p─âtrund p├ón─â ├«n ┼úesuturile ad├ónci. Este momentul c├ónd mu┼čchii, tendoanele, vasele de s├ónge ┼či nervii pot congela, astfel c─â stimulii nu mai fac corpul s─â reac┼úioneze. Persoana afectata este supus─â riscului de a-┼či pierde permanent membrele sau sim┼úurile, astfel c─â este necesar─â interven┼úia chirurgical─â dac─â se localizeaz─â cangrena.

Deger─âturi: a┼ča le po┼úi trata

- zona afectat─â trebuie ├«nc─âlzit─â sau decongelat─â treptat, ├«n func┼úie de gravitate ┼či trebuie s─â se evite o perioad─â expunerea la temperaturi sc─âzute, mai ales c─â r─ânile se pot agrava;

- hainele trebuie scoase ┼či ├«nlocuite cu unele uscate, iar zonele degerate trebuie acoperite cu p─âturi;

-procesul de încălzire tebuie să se deruleze treptat, se recomandă menţinerea zonelor afectate în apă caldă, la temperatura de 34-37 grade Celsius, urmată apoi de aplicarea unui pansament steril;

- se recomandă administrarea de băuturi calde (nu fierbinţi!) pentru redarea echilibrului termic din interior.

Cele mai bune sfaturi pentru a le preveni

,,Purtarea de ├«mbr─âc─âminte adecvat─â, ├«ncorporarea mai multor straturi de haine sub┼úiri ce au rolul de a capta ┼či re┼úine c─âldura este esen┼úial─â De asemenea, pentru a diminua riscul apari┼úiei deger─âturilor, ├«mbr─âc─âmintea de suprafa┼ú─â ┼či ├«nc─âl┼ú─âmintea trebuie s─â fie impermeabile, deoarece expunerea la umiditate scade drastic temperatura corpuluiÔÇŁ, recomand─â Tania Bejan, medic specialist Ropharma.

La fel de bine este ca persoana s─â adopte un regim alimentar echilibrat, bogat ├«n calorii care s─â furnizeze energie caloric─â ┼či termic─â pentru ├«ntreaga zi.

Spre deosebire de celelalte categorii, fum─âtorii ┼či persoanele cu afec┼úiuni cardiovasculare, pulmonare sau cei care sufer─â de diabet sunt expuse unui risc mai mare de apari┼úie a deger─âturilor. Explica┼úia? Fluxul sanguin al acestora este mult mai sensibil la temperaturi sc─âzute.

Au ap─ârut primele simptome? Iat─â cum trebuie s─â procedezi!

- nu masa zonele afectate de frig;

- evită pe cât posibil expunerea lângă surse directe de căldură: calorifer, sobă, apă fierbinte.