VIDEO: Ce trebuie s─â ┼čtii despre boala s─ârutului

1 2 jpg jpeg

Mononucleoza, cunoscută mai ales sub numele de boala sărutului, este provocată de virusul Epstein-Barr, care face parte din familia virusurilor herpetice. Din fericire, infecţia cu virusul Epstein-Barr este mai puţin contagioasă decât o banală răceală.

Se consideră că în jur de 90 la sută din persoanele de peste 35 de ani au anticorpi împotriva bolii, ceea ce înseamnă că au fost infectate cu acest virus.

├Än afar─â de s─ârut, virusul poate fi contactat ┼či prin tuse, str─ânut, prin folosirea acelora┼či tac├ómuri ┼či c─âni sau pahare. ┼×i copiii se pot infecta, mai ales c├ónd folosesc acelea┼či juc─ârii (din cauz─â c─â majoritatea mai mul┼úi dintre ei le introduc ├«n gur─â).

Este ├«nso┼úit─â ┼či de durere ├«n g├ót

Simptomele bolii s─ârutului se instaleaz─â treptat. Primele manifest─âri sunt cele ale unei gripe: febr─â, oboseal─â accentuat─â ┼či durere de cap. ├Än cele mai multe cazuri, apar ┼či dureri ├«n g├ót, inflamarea amigdalelor, precum ┼či m─ârirea ganglionilor limfatici (mai ales cei de la g├ót ┼či axile).

├Än ceea ce prive┼čte tratamentul, acesta const─â ├«n administrarea unor medicamente care s─â scad─â intensitatea simptomelor. ÔÇ×Antibioticele nu sunt indicate dec├ót ├«n situa┼úia ├«n care apare o suprainfectare bacterian─âÔÇŁ, afirm─â Garofi┼úa Nicolae, medic primar medicin─â general─â la Centrul Medical Garomed, din Bucure┼čti. Ea mai recomand─â ┼či repaus la pat ┼či consumul c├ót mai multor lichide.

Ruptura de splină, complicaţie gravă

Rareori, pot surveni unele complica┼úii, dintre care cea mai grav─â este dat─â de m─ârirea ├«n volum a splinei. Ruptura de splin─â se manifest─â prin durere intens─â ├«n partea superioar─â st├óng─â a abdomenului, tahicardie ┼či respira┼úie greoaie. Pentru a evita riscul de ruptur─â de splin─â, medicii recomand─â evitarea efortului fizic.

Alte complica┼úii majore ale mononucleozei sunt meningita ┼či encefalita. De cele mai multe ori, este afectat ┼či ficatul, ceea ce explic─â de ce unii pacien┼úi pot face icter, o ├«ng─âlbenire a pielii ┼či ochilor. La unii bolnavi, se semnaleaz─â ┼či erup┼úii generalizate.

La copii, se poate confunda cu r─âceala

├Än cazul copiilor, simptomele mononucleozei se pot confunda cu cele ale unei r─âceli obi┼čnuite, iar la majoritatea copiilor de sub cinci ani, manifest─ârile sunt u┼čoare, put├ónd chiar trece neobservate. Uneori, boala poate fi prezent─â ┼či f─âr─â simptome.

Atunci c├ónd afec┼úiunea este ├«nso┼úit─â de manifest─ârile r─âcelii, este necesar─â prezen┼úa la medic. Se evit─â a se da copiilor aspirin─â, pentru c─â acest medicament poate duce la apari┼úia sindromului Reye, o boal─â grav─â, care afecteaz─â creierul ┼či ficatul micu┼úilor.

Alte boli transmise prin saliv─â

Dac─â la nivelul cavit─â┼úii bucale exist─â leziuni active, exist─â un risc de transmitere a sifilisului, a herpesului bucal ┼či a hepatitei B. De asemenea, cele mai multe boli ale copil─âriei (varicela, rujeola, oreionul) se transmit prin pic─âturile eliminate prin tuse sau str─ânut.