VIDEO: Ce boli se agravează vara

1 2 jpg jpeg

Căldura extremă este un factor ce accentuează dezechilibrele din organism, iar efectele pot fi grave dacă nu se iau măsuri rapid. Majoritatea persoanelor suferă în timpul verii din cauza deshidratării. Corpul pierde multă apă prin transpiraţie, iar împreună cu apa se elimină din corp şi minerale importante pentru buna funcţionare a organismului (sodiu, potasiu şi cloruri).

Bea apă cu săruri de la farmacie

Pentru a suplini pierderea mineralelor prin transpiraţie, este recomandat consumul unei ape îmbogăţite cu săruri de potasiu şi de magneziu. Aceste substanţe, pe care le poţi dizolva în apa de băut, se găsesc în farmacii. Dieta este şi ea importantă. Fructele şi legumele te pot ajuta, pentru că sunt o sursă bună de vitamine şi de minerale. În plus, lichidul din ele hidratează mult mai bine decât apa.

Varicele, agravate de căldură

Ai umblat o zi întreagă pe căldură şi spre seară ai observat că venele de pe picioare au devenit mai vizibile? Este normal. Se cunoaşte faptul că temperatura crescută sporeşte dilataţia venoasă.

Drept urmare, senzaţia de picioare grele şi de durere la nivelul membrelor este accentuată. În acest caz, odată ce ajungi acasă fă un duş rece (insistă în zona picioarelor) şi câteva exerciţii de dezmorţire a picioarelor. Efectul căldurii se intensifică dacă porţi haine strâmte, din material sintetic. Deci, alege mereu haine din texturi naturale (bumbac sau in)!

Soarele, inamicul persoanelor cu acnee

Într-o primă etapă, în urma acţiunii antiinflamatoare, soarele poate atenua manifestările acneei. Dar expunerea îndelungată conduce la îngroşarea epidermei şi la închiderea porilor. În două-trei săptămâni de la expunerea la soare apar episoade noi de acnee. Dacă ai astfel de probleme, evită mersul la plajă şi limitează folosirea cosmeticelor (creme grase, fond de ten şi pudre), care blochează porii.

Şi bebeluşii au de suferit

Pe pielea bebeluşilor (pe gât ori la subraţ) pot apărea iritaţii de la căldură. Prima măsură pe care trebuie să o iei este să răcoreşti copilul, îmbrăcându-l cât mai lejer, în haine subţiri. Este posibil ca micuţul să simtă o mâncărime inconfortabilă din cauza iritaţiei. În cazurile grave, poate apărea şi durere.

Măsuri de prim ajutor

Dacă o persoană a leşinat în preajma ta, desfă-i cravata, gulerul cămăşii sau cureaua. Aşaz-o pe o parte, astfel încât sângele să circule mai uşor spre creier.

Stropeşte faţa bolnavului cu apă şi aplică-i comprese umede. Dacă nu este vorba despre o problemă cardiacă, leşinul ar trebui să treacă după câteva secunde. Totuşi, pentru că leşinul poate ascunde dezechilibre prezente în organism, este bine ca persoana în cauză să facă o serie de analize:

-măsurarea nivelului tensiunii de două ori pe săptămână, timp de trei săptămâni consecutiv; -electroencefalogramă; -analize de sânge (hemoleucogramă, ionogramă şi glicemie).

Cardiacii, cei mai afectaţi

Pentru persoanele care au probleme de inimă, căldura mare este o adevărată încercare. Specialiştii le recomandă acestora să evite pe cât posibil expunerea la soare, să consume multe lichide la temperatura camerei şi să evite cafeaua şi alcoolul (acestea deshidratează).

Odată cu transpiraţia se pierde şi potasiul, un mineral care reglează activitatea inimii. Din acest motiv, la cardiaci sunt frecvente pe timpul verii crizele de angină pectorală (dureri acute în capul pieptului) şi cazurile de infarct miocardic. Primele semne care ar trebui să te îngrijoreze sunt: starea de ameţeală, migrenele, ţiuitul în urechi şi durerile de cap.

Semne care anunţă leşinul

În cazul persoanelor sănătoase, căldura poate duce la apariţia stării de leşin. Nu ignora semnele care anunţă pierderea cunoştinţei:

-stare de rău general;

-ameţeală;

-vedere înceţoşată;

-pete luminoase şi negre în faţa ochilor;

-senzaţia că obiectele din jur se mişcă;

-transpiraţie rece;

-ţiuituri în urechi.

Dr. Elena Surugiu medic de familie

În anotimpul cald, expunerea prelungită la soare sau la temperaturi ridicate, combinată cu umiditate crescută, duce la depăşirea indicelui de confort termic. De aceea, pot apărea probleme de sănătate în cazul copiilor, persoanelor în vârstă şi, în mod special, al persoanelor cu afecţiuni cronice (boli cardiace, hipertensiune, afecţiuni renale, obezitate, boală varicoasă, diabet).

Mai mult, din cauza expunerii la aerul condiţionat pot apărea răceli, acutizări ale unor sinuzite cronice, nevralgii, contracturi musculare, dureri lombare şi de coloană vertebrală. De asemenea, pentru că alimentele se strică mai repede, pot apărea toxiinfecţii alimentare şi enterite estivale.