VIDEO: Aşa îţi îngrijeşti corect ochii

1 2 jpg jpeg

Ochiul are un mecanism propriu de apărare datorită unei bariere create de pleoape, gene şi glande sebacee. Când clipim, lacrimile menţin corneea umedă şi orice corp străin pătruns în ochi este eliminat uşor. Din păcate, clipim mult prea rar de-a lungul zilei, iar ochii sunt mai predispuşi îmbolnăvirii.

Exerciţii uşoare pentru ochi

Senzaţia de nisip în ochi, usturime sau uscăciune sunt primele semne că trebuie să te opreşti din ceea ce faci (citit, lucru la calculator, privit la televizor) şi să acorzi cinci minute de odihnă ochilor.

-Nu-ţi freca ochii! Este un obicei nesănătos care poate îmbolnăvi ochii din cauza traumatizării la care sunt supuşi.

-Un prim exerciţiu presupune închiderea pleoapele. Dacă ai posibilitatea, întinde-te pe pat, şi acoperă-ţi ochii cu palmele întinse. Căldura şi energia degajată de ele fac să dispară senzaţiile neplăcute.

-Un alt procedeu simplu de făcut acasă sau la serviciu este masarea frunţii chiar pe conturul sprâncenelor, ţinând pleoapele uşor închise. Mişti degetele lent şi apăsat dinspre rădăcina nasului către tâmple. După cinci mişcări de masaj pe porţiunea superioară a orbitei, masezi la fel de lent partea inferioară a acesteia, pe marginea osoasă.

Remedii clasice

În farmacie găseşti soluţii eficiente pentru a scăpa de ochii obosiţi.

-Un lavaj ocular zilnic te va ajuta să îndepărtezi impurităţile şi să-ţi calmezi ochii iritaţi. Pentru aceasta ai la îndemână lacrimile artificiale, detergenţii speciali pentru zona oculară, care se îndepărtează cu apă (Blefaroshampoo) sau soluţia de lavaj ocular (Optiserum).

-O acţiune decongestivă au şi picăturile pentru ochi (Visine, Optrex).

„Nu le recomand niciodată persoanelor care suferă de hipertensiune arterială sau intraoculară. În schimb, dacă pot fi administrate, sunt de ajuns câte trei-patru picături pe zi, timp de cinci zile. Dacă simptomele nu au dispărut în acest interval, sfatul meu este să meargă la medicul oftalmolog, pentru că poate fi vorba de o conjunctivită sau altă boală gravă.”, explică farmacistul Mihaela Nistoreanu.

Picăturile nu creează dependenţă, însă folosite un timp îndelungat, pot produce o uscăciune a ochilor, din cauza efectului vasoconstrictor, de reducere a afluxului de sânge din zona oculară. De aici nevoia de a recurge la un număr mai mare de picături.

Pentru vedere bună

- priveşte la televizor cu lumina aprinsă;

- ia pauză de cinci minute după fiecare 30 de minute de lucru la calculator

- fă-ţi un control oftalmologic o dată la doi ani

- protejează-ţi ochii de razele UV cu ochelari adecvaţi