VIDEO: Alimentele care „au grijă“ de zâmbetul tău

1 2 jpg jpeg

Periajul dentar regulat (de două ori pe zi) corect efectuat şi utilizarea aţei dentare, rămân cele mai eficiente moduri de a ne proteja dantura împotriva cariilor dentare şi a afecţiunilor parodontale. De ajutor este însă şi regimul alimentar adevcat nevoilor nutriţionale. „Dieta echilibrată, bogată în substanţe nutritive dintre care amintim vitamina C, vitamina D, calciul şi altele este esenţială pentru sănătatea orală“, explică dr. Taner Chemal, medic implantolog la Clinica Implantodent.

Băuturile dulci

Atunci când bacteriile din gură descompun zaharurile simple se produc acizim iar aceştia demineralizează smalţul dentar şi permit formarea cariei dentare. Toate băuturile răcoritoare, inclusiv fresh-urile din fructe conţin aproape în întregime zaharuri simple. Dacă mai sunt şi acidulate (carbogazoase), concentraţia dăunătoare de acizi va creşte şi mai mult. Studiile realizate de Asociaţia Dentară Americană demonstrează cât de nocive sunt aceste băuturi asupra smalţului dentar, pe primul loc clasându-se cele utilizate de sportivi.

Dulciurile

Fie că vorbim de bomboane sau prăjituri, acestea au o mare concentraţie de zahăr rafinat ceea ce duce la creşterea nivelului de acizi din gură. Bomboanele, în special cele gumate, jeleurile, rahatul sunt cele mai periculoase deoarece acestea aderă puternic de suprafaţa dinţilor şi a lucrărilor dentare, îngreunând foarte mult misunea „curăţătoare“ a salivei.

Produsele bogate în amidon

Amidonul este un component al alimentelor care ridică foarte mult concentraţia de acid din cavitatea orală. Se găseşte din belşug în pâine, în produsele de patiserie, în pastele făinoase, dar şi în orez sau în cartofi. Cu cât amidonul din aceste alimente este mai procesat, cu atât va provoca un nivel mai mare de acizi în gură. Cu toate acestea, important de ştiut este că amidonul negătit din legume nu pune în pericol smalţul dentar.

Unele cerealele pentru micul dejun

Amestecul de zahăr şi amidon din compoziţia acestora le conferă un caracter nociv pentru smalţul dentar. Ca şi în cazul produselor de patiserie care conţin zahăr şi amidon procesat sunt lipicioase şi cresc riscul de apariţie a plăcii bacteriene.

Cafeaua, ceaiul şi vinul roşu

Îndulcite, toate aceste băuturi ridică nivelul de acizi din gură slăbind smalţul dentar. Sorbirea lor lentă le face şi mai periculoase, deoarece determină valori ridicate ale acizilor pentru o lungă perioadă de timp. Nu uita că toate aceste băuturi pătează dinţii, de aceea este bine să le eviţi pe cât posibil sau să te speli pe dinţi după consumarea lor.