Vaccinul contra cancerului de col uterin, bun sau r─âu?

1 2 jpg jpeg

Cancerul de col uterin afecteaz─â cel mai frecvent femeile tinere, cu v├órste ├«ntre 35 ┼či 50 de ani. El apare doar ├«n urma infect─ârii cu virusurile papiloma umane (HPV), care produc leziuni ┼či transform─âri anormale la nivelul colului uterin.

Recomandat fetelor ┼či femeilor tinere

O via┼ú─â sexual─â ├«nceput─â ├«nainte de 18 ani ┼či r─ânile pe col repetate favorizeaz─â infectarea cu virusurile care duc la apari┼úia cancerului de col. Statisticile arat─â c─â cel pu┼úin o dat─â ├«n via┼ú─â jum─âtate din adul┼úii activi sexual fac o astfel de infec┼úie.

Riscul poate fi ├«nl─âturat doar prin imunizare. Vaccinul este eficient sut─â la sut─â dac─â este administrat ├«naintea ├«nceperii vie┼úii sexuale. De aceea, persoanele vizate sunt feti┼úele cu v├órste cuprinse ├«ntre 10 ┼či 12 ani. Totu┼či, vaccinul ofer─â protec┼úie ┼či femeilor care au ├«ntre 24 ┼či 45 de ani. Singura condi┼úie este ca ele s─â nu fie deja infectate cu HPV.

Părerile sunt împărţite

Medicii au păreri diferite legate de vaccinul HPV. În timp ce unii îl consideră sigur, alţii cred că riscurile sunt mai mari decât beneficiile.

ÔÇ×Vaccinarea fetelor care nu ┼či-au ├«nceput via┼úa sexual─â e o ┼čans─â pe care p─ârin┼úii nu ar trebui s─â o ratezeÔÇŁ, consider─â Mihai Dimitriu, medic ginecolog. Pe de alt─â parte, medicul Rare┼č Simu, specialist ├«n imunologie clinic─â atrage aten┼úia c─â vaccinul a fost insuficient testat.

Imunizare gratuit─â pentru eleve

Fetele cu v├órste ├«ntre 10 ┼či15 ani ar putea beneficia gratuit de vaccinare HPV din aceast─â toamn─â. Condi┼úia este ca p─ârin┼úii s─â fie de acord cu ├«nceperea unei noi campanii de vaccinare, dup─â cea de anul trecut, care a avut rezultate slabe.

De ce ezită părinţii

Vaccinul HPV poate da unele reac┼úii adverse, precum: ┼čocul anafilactic (reac┼úie puternic alergic─â), amenoree (lipsa menstrua┼úiei), le┼čin, convulsii, crize epileptice ┼či de astm, tulbur─âri de tensiune, migrene, astenie, cefalee, gre┼úuri, v─ârs─âturi, febr─â sau chiar paralizie.

Aceste efecte nu au fost dovedite ├«nc─â, totu┼či ridic─â un semn de ├«ntrebare asupra siguran┼úei pe termen lung a persoanelor vaccinate.

Pentru persoanele care aleg s─â nu fac─â acest vaccin, se recomand─â efectuarea periodic─â a testului Babe┼č-Papanicolau pentru a descoperi din timp riscul dezvolt─ârii cancerului de col uterin.